Efterlysning: rökning på gammalt vis

I somras – vid en resa kring Göta kanal som resulterade i ett reportage för Dagens Nyheter – fick jag tillfälle att besöka Norsholms Enrisrökeri som vänner länge hade rekommenderat. Där träffade jag ägaren och mästerrökaren Anders Perling på gårdsplanen vid de stora rökarna, som liknade rader av utedass i metall.

I den lilla butiken sålds varmrökta fläsksidor, korvar och mycket annat gott. Alla med en genomgripande och fantastisk röksmak.

Nyligen fick rökeriet pris av Gastronomiska akademien (där undertecknad sitter i priskommittén) tillsammans med en hel hoper andra.

Anders P bad mig kolla om det finns några andra rökerier där man jobbar helt på gammalt vis, alltså eldar med trä och röker maten så att säga utan moderna aggregat och maskiner. Men trots en hel del frågande har jag än så länge gått bet. Nu undrar jag om jag kan få tips av någon?

Kommentarer

6 svar till ”Efterlysning: rökning på gammalt vis”

  1. I somras hyrde vi ställe uppåt Norrtälje till. Då fick vi tips om Muskö Rökeri norr om orten. Där har de den mest fantastiska skinka – Väddöskinka – som vi köpte nyrökt och delikat i deras fabriksbod. De hade en rad olika produkter och röker med al enligt gamla metoder. Du kanske redan känner till dem, men det blir mitt tips! Väddöskinka finns att köpa i charkdisken på ICA Maxi i Nacka. Det bär mig mot att tipsa om den fubbicken, men det är enda stället i stan att få tag på skinkan. Så långt.

  2. Tack för bra tips. Detta ska undersökas.

  3. Dennis

    Hej!
    Hedmans delikatesser i strömsund kallröker enligt gamla recept, vet ej om de har nya maskiner dock… Annars kan jag bara instämma i föregående talare – Musko rökeri!

  4. C Cramer

    Väddöskinka finns även över disk på NK’s Ica

  5. Jens Linder

    Tack för alla dessa bra tips! Mvh Jens

  6. Mirja

    Hos Dennis kött i Spånga finns också Väddöskinka!:-)

Fler inlägg