grönt-159

En senvårnattsdröm

Trädgården vid Ellen Keys strand badade i ett genom kontrasten mot den för några timmar så när som helt mörka skogen nästan övernaturligt sommarnattsljus. Ett fullkomligt magiskt lugn smittade av sig på mig som blev stående som förstenad. Samtidigt var det en ångestfylld harmoni, för det var en påminnelse om vad som kunnat vara mer än vad det var en spegling av vad som är. 

Omberg hade redan bjudit på flertalet magiska upplevelser under eftermiddagen, kvällen och den tidiga natten. Vilken intensiv lycka att kunna proklamera att jag har inte bara ett utan otaliga outtömliga ramslöksställen! Hade sent och tidigt varit begrepp av relevans i ett tillstånd av lycka hade jag skrivit att vi blev kraftigt försenade till vår tilltänka bas och lokalisation för en måltid som suddade ut gränser mellan lunch och kvällsvard och utvecklade sig till vad som är närmast är att beskriva som en festlighet i litet men exklusivt sällskap.

En festlighet som inte led utan i högsta grad var i gagn av att vi uppehölls inte en utan otaliga gånger under den i världsliga mått blott två kilometer långa sträckan till Stocklycke hamn, hel piggvar, rimmat sidfläsk, nypotatis, getost, pinnbröd, coleslaw. Allt uppblandat och förädlat med dofter, smaker och den rena brutala skönheten i nyplockad ramslök, vildoregano, vildärta, harsyra, granskott, ormbunkskott, rölleka och vildgräslök upphittat längs vägen. Jaktlyckan beskålades i (silver?)bägare med normadisk cider, mörk öl och vin från far och son Gitton i Sancerre. Hämningar släppte, fläsk ciderbrässerades i foliepaket med abnorma mängder örter, getost bakades på galler inpackad i ramslöksblad, vinet rann i kapp med köttjuicer, jag badade naken såklart. Huldra slickade mina händer rena från animaliska fetter.

Det var en måltid att placera i samma kategori som andaktstunden vid Stefans grill ute på Domta, den till depressionen gränsande perfektionen på Noma och de vita persikorna vid vattnet i Cerbère. Maten, tillfället, sinnesstämningen, överflödet, solen, Vätterns vatten, bägaren, drycken, berusningen och sällskapet tog måltiden och ångesten till nya nivåer.

För vad det här inlägget handlar om, vad det här inlägget handlade om i inledningen, i ramslöksbeståndet och djupt ner bägarens mörka lager är ångest. Ångesten över att min frihet hålls fången och jag har blivit min omgivnings slav, att mina beslut fattas utefter vad omvärlden förväntar sig av mig, inte efter vad jag drömmer om. Jag vill sova i en hängmatta under natthimlen i Ellen Keys trädgård, jag vill segla i en träbåt över östersjön, jag vill skjuta kanin med pilbåge, jag vill läsa, jag vill skriva, jag vill plocka vilda växter, jag vill laga mat på mina villkor för människor som inte ska behöva betala en förmögenhet, helst inte ett krovöre, för att äta den och för att få bli lyckliga av den. Men jag kan inte segla, jag har ingen pilbåge, hälften av de vilda växter jag äter plockar jag på chans, jag är asocial, jag kan inte laga mat, det enda jag kan åstadkomma med mitt skrivande är provokation och så är jag feg och oförmögen att ta initiativ. Därför har jag ångest, och för att jag i brist på allt det där andra gör vad folk talar om för mig att göra.    

 

grönt 166

grönt 177

grönt 228

grönt 270

Kommentarer

47 svar till ”En senvårnattsdröm”

  1. Thomas

    Fixa en sponsor så glider vi runt och käkar gott, samlar dråpliga historier, författar en skön bok, du får stå för skrivandet jag kommer med input..haha, en bra idé tycker jag..

  2. Cristoffer

    Schyyyyy Robin! Du får inte avslöja en av jordens vackrast platser…

    Försten väldigt fint att sova i vindsyddet vid Älvarums udde. En klassiker! :)

  3. Robin

    Thomas, allt låter fantastiskt, bara den där sponsorbiten som verkar lite klurig vid första anblicken…..men vi får jobba på det.

    Christoffer : Jag kan inte skriva någonting annat än allt, på gott och ont, det är en naturlag.

    Ska ta ditt tips på orden vid nästa tillfälle!

  4. Peter, Linköping

    Lite Pär Lagerkvst känns passande här:


    Allt är givet
    människan som lån.

    Allt är mitt, och allt skall tagas från mig,
    inom kort skall allting tagas från mig.
    Träden, molnen, marken där jag går.
    Jag skall vandra – ensam, utan spår.

    Nowumsayin’?

  5. Önskar mig också ramslöksställen att vittja, därmed basta! Granskotten är ljuvliga dock, gjorde sallad på dem häromveckan: http://njutmaten.blogspot.com/2010/05/friluftsmat.html

  6. Robin

    Peter: Tack, men jag är rädd att jag har en tendens att lämna upprivande spår.

    Jag har kommit att bli helt övetygad om att civilisationen kommer kollapsa när som helst. Fram tills den gör det måste jag lära mig att överleva, för de kunskaperna kommer vara de enda ägodelarna som kommer spela någon roll.

    Mikkan: Du kan få låna mina, för det fanns så mycket så man nästan började tvivla på att något som fanns i sådant överflöd kunde vara så gott.

    Granskott och pilgrimsmussla….. låter intressant!

  7. Peter, Linköping

    Robin, du borde redan nu ge dig ut i skogen och skörda granskott för att göra granskottsolja på. Den kan vara ruskigt mångsidig.

  8. Robin

    Jag hade gärna lytt dit råd, men jag sitter fången på mitt eget Saint-Laurent-du-Maroni ett tag till.

  9. Peter, Linköping

    Tjällmo? :)

  10. Robin

    Jag har ingenting emot Tjällmo :) Tvärtom.

  11. stefa n

    kommer du från Tjällmo, Robin?

  12. Robin

    Hahaha, nej, vet faktiskt inte var Peter fick tjällmo ifrån :) Jag är Östergötland emellertid, Motala. Men jag vill inte att Tjällmo ska ha någon skit, har firat många härliga midsommaraftonar utanför Tjällmo när jag var liten.

  13. Har i flera år funderat på att söka som stipendiat till Strand, de tar emot kvinnor där om somrarna som vill ha lugn och ro ;)http://www.ellenkey.se/

  14. Robin

    Anna: Jag hade kunnat bosätta mig i en hängmatta i ett träd på Omberg. Det är underbart vackert och mat växer varrän man vänder sig.

    Snart kommer ramslöksknopparna, viva las ramslökskapris!

  15. Snart? Omberg måste ligga efter mitt (hemliga) ställe, där blommar det för fullt.

  16. Robin

    Jag kan vara ute på hal is nu…. men jag har hört att efter blommningen så kommer det någon slags knoppar som passar sig utmärkt till inläggning. Jag begriper inte riktigt hur det går till, kan som sagt vara helt ute och cykla. För visst blommar det!

  17. Nu kanske jag är ute på hal is, men jag trodde att ramslöken inte bildar groddknoppar? Jag vet att en del brukar lägga in blomknopparna, men det är nog i senaste laget nu.

  18. Robin

    Jag talar inte av egen erfarenhet. Blomknopparna är nog i senaste laget, även om det fanns en del i förra veckan. Om du säger att det inte kommer några andra knoppar litar jag på dig. Planerar ett besök om en dryg vecka för att se hur beståndet utvecklats.

  19. Peter, Linköping

    Passa på att leta efter myskmadra också, den skall nog finnas på Omberg nånstans.

  20. Robin

    Mysjmadra, åh vad härligt. Det ska jag definitivt leta efter!

  21. Myskmadran blommar för fullt här, har planterat in i trädgården till Lisas balsamering http://uteataren.taffel.se/2009/03/08/efter-livet-eller-darfor-hejar-jag-pa-trio-i-malmo/

  22. Har förresten aldrig heller sett ramslöksknoppar efter blomning.

  23. Robin

    Jag har väldigt fina myskmadra minnen från såväl Leijontornet som Trio under fjolåret. Kan knappt vänta till nästa Ombergsbesök!

    Vad gäller ramslöken, kan det röra sig om något slags frö eller underjordiskt? I år är fösta gången jag plockat ramslök och har ingen aning om vad som händer, men en kollega sa att det finns knoppar att hämta efter blommning.

  24. Peter, Linköping

    Ramslök fortplantar sig med frön, och löken förstås. Jag tror att det är blomknopparna han menade. Be honom utveckla det lite, kanske har jag gått miste om nåt gott.

  25. Robin

    Ok, så här ligger landet. Efter blommorna kommer en slags frökapslar på samma ställe som blomman satt, små klasar om tre om jag förstod det rätt. Man torrsaltar dem så att de läpper vätska och slår sedan i lite ättika eller vinäger. Voila, ramslökskapris, fungerar även med enbär eller fläderbär.

  26. Peter, Linköping

    Jag har gjort samma sak med knoppar av svartkämpe. Vi får se om det blir ätligt…

  27. Fläderknoppskapris är ganska vanligt i Skåne, provat det? Jisses vilken lång tråd det här blev då…

  28. Robin

    Svartkämpe har jag aldrig hört talas om, men det låter ju helt fantastiskt! Alla de här växterna är värda att leta efter bara för sina underbara namns skull.

    Anna: Jag älskar långa trådar :) Jo jag har provat fläderkaprisen, den är ju jättehärlig. Ska be min moster skörda lite omogna bär åt mig i sommar.

  29. Peter, Linköping

    Så fläderkapris ger nåt? De omogna bären i sig smakar inget vidare. Jag får väl experimentera lite i år då, om det blir några blomklasar kvar efter saftmakandet.

  30. Robin

    Lite fläderkapris i en fläskig lantpâté kan inte gå fel. Men glöm för all del inte bort att prova ramslökskaprisen nu! För den ska du väl ändå inte göra saft av :)

  31. Peter, Linköping

    Jag vill se de där knopparna först!

  32. Robin

    Hahahaha, vi får se vem som blir först att blogga ramslökskapris!

  33. Peter, Linköping

    …men så fan att du hinner före med svartkämparna! :)

  34. Fint, då paxar jag fläderkaprisen dårå. Har ett gammalt recept från Ven som jag gärna provar

  35. Robin

    Låt kaprisrecepten regna över oinvigda tafflare. Ingen frökapsel är för fin eller ful för att bli förkaprisad!

  36. Robin

    ….och jag är helt fascinerad av det där namnet! Svartkämpar, vem kom på det, varför, när, finns det en koppling till växten? Låter som något som titar fram ur Mordors mörka grottor.

  37. vet att Magnus på Fäviken håller ringbloms knoppar högt men personligen vurmar jag mer för korianderns små härliga kapslar.

  38. Robin

    Koriander-kapris……. intressant :) Bloggar du det då ?

  39. Tore jönsson

    Färsk Koriannder ett gissel i modern och klassisk matlagning. Kapris är en solitär krydda ( o.k. Rödbetor o Pepperrot kompletterar)

  40. Robin

    Färsk koriander delar verkligen publiken i vitt skilda läger. Personligen vurmar jag för libbstickan, den nya koriandern, somliga älskar den, andra avskyr den, men mer subtil och betydligt trevligare än den till utseendet inte helt olika kusinen, om än med oväntad potential i många sammanhang.

    Vad trevligt att fader Jönsson har hittat hit!

  41. “Subtil” är ett ord man vanligtvis inte förknippar med libbsticka. :)

    Jag gillar båda. Flockblomster is the shit!

  42. Robin

    Allting är relativt, och libbsticka är definitivt MER subtil än koriander, tycker jag iaf.

    Du vad sägs om en örtvandring de närmaste veckorna? Du får inte spotta ur dig en massa poetiska växtnamn och sedan lämna mig där…… med en massa underbara namn men inte mer!

  43. Sure, jag pratade med Thomas på Hagdahls och han var intresserad också. Fast helgerna börjar bli ganska rökta så här långt inpå semestern. Dra ett mail om när du kan så försöker vi pussla ihop nåt.

  44. Robin

    Varje dag är en helgdag när man är ingens förutom sin egen. Jag skickar ett mail men kan förmodligen alla tider alla dagar de närmaste veckorna.

  45. Lökknopparna till inläggning skulle kunna vara luftlök, de bildar smålökar i “blomknoppen”. Främst odlad men jag har stött på den vild.

  46. stefan

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7292458.ab
    Verkar som kommunen gjort sitt jobb i Linköping…
    Billig lunch på krogen… Skojeri. Undrar vad en hamburgare på McD egentiligen innehåller vad är köttet gjort av?

    Stefan

  47. Robin

    Emma: Jag ska studera mina kära ramslökar i vilt tillstånd nu i veckan för närmare observationer, tack för kunskapen.

    Stefan: Jag klarar inte av att äta lunch på krogen. Stress, hets, måsten och kärlekslös behandling av såväl gäster som råvaror. Lunch på krogen är allt vad jag inte vill att mat ska vara. Om någonting är billigt är det alltid någon annan som får betala, en stackars afrikansk bananplockare, ett djur, den ingenjörsutbildade diskaren från irak som jobbar för trettio kronor i timmen. Vill man ha mat behandlad med respekt, producerad av arbetare som arbetar under mänskliga villkor, då är man riktigt jävla korkad om man äter hamburgare på McD eller äter lunch för 79 kronor på krogen.

    Naturligtvis finns det undantag. Det finns alltid undantag.

    Nu läser jag inte artikeln eftersom jag utgår från att allt som produceras av aftonbladet skrivs med helt andra motiv än att reflektera någon som helst form av sanning.

    Strax efter sex i morse badade jag naken i hällregnet, vattnet var spegelblankt bortsett f´rån regnet och det var helt tyst. Helt irrelevant i ämnet, men jag vill bara försöka säga att jag inte alltid är så bitter och negativ som jag kan verka.