Är han ful eller är han snygg? Han är fulsnygg.
Som ni kanske vet så mötte jag och min kära hustru våren i Wien. När man ändå är utomsocknes får man ju försöka få med sig några lokala specialiteter med sig hem. Både mat och dryck. Untertecknad nosade snabbt upp en välsorterad dryckeshandlare, en fryntlig man som snabbt efter det att han fastslagit min nationalitet talade sig varm för den nya vodkan Purity. Jag frågade så klart efter något typiskt österrikiskt. Han svingade blixtsnabbt fram en butelj Gebirgs-Enzian, som han positionerade som en österrikisk tequila. Say no more! En snaps smaksatt med gentianarot, en rot som lär vara något av det bittraste man kan hitta.
Doften på denna snaps är väldigt märklig. Ni vet den där sträva, torra doften av mörk choklad som man ofta hittar i merlotviner är extremt tydlig här. Man känner också en en del oljiga toner, varför jag tror att den fryntlige dryckeshandlaren refererade till tequila. Smaken är inte precis inställsam. Besk, torr, oljig, bitter, skarp. Låter inte särdeles gott, men är inte helt tokigt faktiskt. Skulle lätt kunna stjälpa i mig några stadiga supar till ett sillabord eller en ålatallrik. Smälter säkert mat med bravur.
Ok, vad gör vi för cocktail på det här då? Eftersom ordet tequila på något vis fastnade hos mig så är det ju inte mer än rätt att testa att göra en Enzian Margarita. Så, väl hemkommen från skolsamrådsmötet där det diskuterades ny skola, nerkissade toaletter och en prunkande skolgård så svingade jag fram nödvändigheterna – Gebirgs-Enzian, Cointreau och så lite lime på det. Som jag brukar när jag gör friska, sötsura cocktails så skakar jag drinken stötvis och extremt hårt. Genom denna manöver så slår man av små flisor eller flingor av is som gör att hela drinken blir full av pyttesmå isbitar. När du man dricker så glider isflisorna med in i munnen och kyler din cocktail hela vägen ner i magen. Himla fint.
Enzian Margarita lär inte hamna på någon cocktailkonnässörs top 10-lista. Misstänker jag. Det övergripande intrycket var en viss skevhet. Den kändes en smula obalanserad och spretig. Värt att notera är den där chokladtonen som är så tydlig i doften på Gebirgs-Enzian blev extremt tydlig i smaken i drinken. Man hade lätt kunnat tro att det fans en centiliter kakaolikör i soppan. Fräckt.
Ja, är den ful eller är den snygg? Jag tror den är fulsnygg. Ska nog ge mig på att testa Gebirgs-Enzian tillsammans med andra drycker. Med sitt österrikiska ursprung väl synligt kanske man skulle satsa på lika delar Gebirgs-Enzian och Red Bull. Månne väcks då lusten att låsa in min dotter i källaren ett decennium eller två.
Enzian Margarita
Receptmakare: Johan Karlfeldt
Ha gärna en tyrolerhatt på dig i baren. Praktiskt och festligt.
- 4,5 cl Gebirgs-Enzian
- 3 cl Cointreau
- 1,5 cl limejuice
Kyl ett cocktailglas i frysen. Gnid lite limejuice längs glaskanten och doppa sedan kanten i salt. Häll upp igredienserna i en shaker. Skaka med emfas. Sila upp i glaset. Joddla gärna en trudelutt emellan klunkarna.
Skål!