Fisksallad som på Holmen

En kombination av snapsande och tekniska missöden vid grillen häromdagen ledde till rester i form av en halv stor överstekt öring. En räddningsaktion var av nöden. Operation Fisksallad inleddes.

Fisksallad med krämig senapsdressing, färsk lök och tomat

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

Med hjälp av en krämig dressing och kryddor blir överbliven fisk inte bara människovärdig utan rent av läcker föda. Lökblast är en fantstisk ingrediens som är både vacker och läcker. Jag köper färska lökknippor lika mycket för blasten som för själva löken och får två ingredienser i en.

Om du inte har så mycket fisk kan du dryga ut med hårdkokta hackade ägg eller koktaprimörer. Kaprisen kan ersättas avgrovhackad pickles eller inlagd gurka. Libbsticka eller dragon eller lite kyndel passar fint i salladen om du råkar ha det i täppan.

  • 500 g kokt eller grilad fisk
  • 2 medelstora färska lökar med blast, gärna röda
  • ev 2 msk kapris
  • ev 2 msk finhackad dill
  • 2 stora fina tomater
  • Dressing:
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl grovkornig fransk senap
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 dl pressad citron
  •  raspat skal av 1/2 stor  citron
  • 1 1/2 dl mild olivolja eller annan god olja
  • 1/2 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Grovt surdegsbröd eller potatis
  • Grönsallad
  1. Börja med dressingen. Vispa samman creme fraiche, senap, socker, pressad citron och citronskal. Vispa ner oljan lite i taget till en krämig dressing.Späd med vatten till lagom konsistens.
  2. Dela fisken i stora bitar och plocka bort alla ben. Skiva löken tunt och det fina av lökblasten lite grövre.
  3. Vänd runt alltsammans med dressingen men spara lite av lökblasten till dekoration. Smaka av med salt och peppar. Strö över överbliven lökblast och kapris. Dekorera med skivade eller grovt tärnade tomater runt om.

Kommentarer

6 svar till ”Fisksallad som på Holmen”

  1. Jag ska också äta fisksallad med krämig dressing (eller ja…mer röra kanske) ikväll!
    Varmrökt lax från ett litet rökeri i St Annas skärgård här utanför Norrköping, färska räkor, hårdkokt ägg, tomat, rödlök, jordgubbar och persika och till detta ngt gott bröd och en romröra med keso! Supergott och somrigt :)

  2. Åh, sån lyx som färska räkor finns inte här. Men vi klarar oss nog. Ikväll blir det tacos!

  3. Ulrika

    Oj, ska jag genast pröva. Min mamma gjorde en fantastisk gäddsallad när jag var liten med gurkstavar, dill, majonnäs, gräddfil mm. Tyvärr kan jag inte fråga henne vad det var i, eftersom hon dog för tio år sedan. Men jag gillade den, i alla fall!

  4. Adam

    Jag är inte så klipsk (skratta inte åt mig). Vad är det på bilden?

  5. Saltad kapris. Ger möjligen upphov till glädjetårar.

  6. Nej men titta, Lisa har en bild på kapris i salt! Jag får tårar i ögonen.

    Adam: Låt saltet dra ur kaprisen genom att lägga den i vatten ett tag innan du lägger den i salladen (eller dressingen), eller låt den dra i vitt vin. Så kan den också serveras för sig som snacks till fördrinken.

    Anna: Vilket rökeri menar du?