Nä, nu får vi skoja till det lite. Det är ju ändå snart oktober. Sex månader av mörker och jävelskap står för dörren. En glädjens högtid…
Man kan ju alltid döva ångest och dåliga utsikter med lite alkohol, några goda vänner och ett gäng flådiga cocktails. Eller hur? Varför inte bjuda på en krämig Margarita med saltlakrits? Glöm fåniga saltfrostade cocktailglas, nu är det Salta Katten som gäller. Här får man en skön passage rakt in i “himmelen” (som vi säger i Malmö). Ett härligt, fruktigt skum som lägger en finfin Lennart Daléus-mustasch följt av en citrus-Margarita med sting och en nypa knaprig saltlakrits. Min kära hustru utropade “Wow!” när den lille gynnaren letade sig in i hennes fredagströtta mun. Hon är en härdad cyniker som inte slösar med upprymda glosor i tid och otid när det gäller smaksensationer, så säger hon att det är gott, då är det jävlar i det gott.
Så vad innehåller denna glädjespridare? Tequila, triple sec, lime, citron, äggvita, apelsin, saltlakrits. I botten hittar men en lätt citrusifierad Margarita, på toppen ett citrusskum med saltlakritsflingor. När jag tänker på det nu så känns det nästan mer som en dessert än en cocktail. Men vadå? Jag är värd det!
Foamy Margarita DeLuxe
Receptmakare: Johan Karlfeldt
En portion glädje i startblocket inför sex månaders leda och värk.
- 6 cl tequila
- 2,5 cl triple sec (Cointreau)
- 1,5 cl limejuice
- 1,5 cl citronjuice
- 1 st äggvita
- 1 cl apelsinjuice
- 1 cl triple sec (Cointreau)
- 0,5 cl sockerlag
- Några saltlakritsflarn (går att köpa i välsorterade kryddbodar)
- Vispa upp äggvitan till ett hårt skum
- Addera 1 cl apelsinjuice, 1 cl Cointreau och en skvätt sockerlag och vispa vidare till ett löst skum.
- Blanda tequila, Cointreau, limejuice och citronjuice i en shaker.
- Skaka för allt vad tygen håller.
- Sila upp i ett kylt cocktailglas.
- Lägg skummet ovanpå drinken med en sked. Se till att den täcker hela ytan
- Garnera med några flarn saltlakrits.
Skål!