Frittata med feta, zucchini, dill och basilika

Som ni vet äter vi kopiösa mängder ägg i vårt hem. Så mycket att det är risk att vi förmodligen börjar kackla endera dagen. Idag provlagade jag ett enklare recept och kunde inte låta bli på att fundera på hur man skulle kunna nörda till det. Det här blev resultatet.

Frittata med feta, zucchini, dill och basilika

Kall frittata kan mycket väl vara den perfekta picknickmaten. Skär den i bitar och packa i burkar med smörgåspapper emellan. Om du inte har en teflonpanna som tål ugnsvärme och går in i ugnen kan du vända frittatatan och steka på båda sidor istället för att köra den i ugnen.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

  • 2 små (ca 3-400 g totalt) zucchini
  • 10 ekologiska ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g ekologisk feta
  • 10 stora blad basilika
  • 2 msk finhackad dill
  • mycket nymald svartpeppar
  • mycket olivolja
  • Till servering:
  • Linssallad med balsamvinäger
  • Tärnade tomater
  1. Sätt grillen på 2oo°C.
  2. Lägg fetan i ljummet vatten så att den blir mjuk. Skär zucchinin i 4 avlånga klyftor och sedan i 1 1/2 cm tjocka tårtbitar. Hetta upp rejält med olja i en panna. Fräs zucchinin tills den är mjuk och har fått lite färg.
  3. Vispa under tiden samman ägg, grädde och salt.  Mosa fetan inuti de oöppnade paketet genom att massera den kraftigt. Skär upp paketet och vispa ner fetan i äggvispet. Vispa ner basilika och dill. Peppra efter behag.
  4. Slå smeten över zucchinin och stek sakta under lock ca 10 minuter. Om du inte har lock kan du ställa en plåt eller form ovanpå.
  5. Stoppa in pannan i ugnen och stek ytterligare 10 minuter tills omeletten är fast och fått fin yta. Alternativt kan du vända din fritatta med hälp av en tallrik när den stelnat tillräckligt. Jag brukar använda två pannor och helt brutalt vända över frittatan i den andra väntande pannan som jag hettat upp med lite olivolja.
  6. Stjälp upp din frittata på en tallrik och garnera med tomater. Godast ljummen.

Kommentarer

7 svar till ”Frittata med feta, zucchini, dill och basilika”

  1. Björn

    En stilla fundering, varför är recept så ologiska?

    Receptet ovan som exempel:

    “Två små zucchini” och “150g feta”

    Ett mått som är helt interpersonligt och ett annat som bara kan tolkas på ett sätt.

    Varför inte skriva zucchinimängd i gram också?

    Nybörjare i köket skulle nog vara rätt glada över en ickeförvirring.

  2. Enkelt käre Watson: Antal gram står på fetan men inte på zucchinin. Zucchinimängden är inte så viktig i det här receptet, det blir bra med lite mer och lite mindre. Har man för mycket feta skär sig frittatan lätt. Med för lite blir det dålig smak.

    Men jag kan skriva ut antal gram om det gör dig lyckligare. Jag är glad och smickrad över att en nybörjare hittat hit. Det är ju inte riktigt målgruppen, men varför inte?

  3. Ett recept i min smak! Min mage kurrar redan…

  4. Dill och basilika har jag inte testat ihop, låter spännande!

  5. Pär L

    Tack för inspirationen! Och vacker blev den. Men var tog potatisen i rubriken vägen? Är det underförstått att svartpeppar skall in med saltet i äggsmeten eller kan man ta hälften till zucchinin i pannan? Du skriver inget om den.

  6. Ja, vart potatisen tog vägen är mig en gåta. Jag ska kolla hos grannen ;-)

  7. Yvonne

    Ja precis, när ska man använda potatisen och i vilken form (hackat, skivat, gjort i tärningar, kokt, stekt, gjort till mos???)