Fullkornsfostran

Efter det nesliga fiaskot med fullkornsriset (jag älskar det, de andra hatar det) har vi nu haft en betydande framgång med Frebacos kamutvete. Trevlig, stunsig liksom köttig konsistens och mild, nötig smak. Dessutom kokar det på 10 minuter. Inte hardcore-fullkorn, men ett bra alternativ till det ur näringssynpunkt bedrövliga kritvita riset. Dessutom är det väldigt vackert.

Jag kokar det gärna med en liten gnutta lantbuljong och någon krydda: ett lagerblad, en nypa saffran, en kanelstång eller en krossad kardemummakapsel beroende på vad jag ska anväda det till. Tänk på att fullkornsprodukter härsknar väldigt lätt. Det fleromättade fettet i grodden är känsligt för oxidation; en anledning till att det raffinerat vita slagit igenom. Köp bara fullkornsgryn där det är ruljans på varorna och snifa först grundligt på det.

Ett annat fullkornsknep är att knapra knäcke. Min favorit är surskorpor, helst Finn Crisp. Johan har just visat en överraskande fäbless för Wasa runda grova (ja, det var ett varuprov). Och jag håller just på att testa mig igenom Urtekrams sortiment av eko-knäcke.

Kommentarer

8 svar till ”Fullkornsfostran”

  1. Finn crisp är beroendeframkallande. Synd bara att alla finska varianter av surdegsknäcke inte nåt den svenska marknaden.

  2. Kamutvete är omtyckt här hemma också. Prova att steka det en annan dag om du får rester över!

  3. Gry

    Tack för en inspirerande blogg om matlagning! Jag vill gärna tipsa om en samlad översikt över matlagningskurser från olika kursanordnare:

    http://www.kurser.se/matlagning___345__.html

  4. Tänk står just här och knaprar på ett finn-crisp och drömmer om mammams semlor med mjölk! Ska toppa med lite god spansk grönmögel från Österqvist så jag inte faller ur;-)
    Hörs och ses
    puss
    /Malin

  5. Finn crisp är en drog. Pyramidbageriets spisbröd, med sin surdegs-sura ton, är en annan.

  6. Tror det är storleken på kamutvetet som är avgörande och att det simmar bra i soppa, jag gillar det mycket.

  7. Angelica

    Och den inte på något sätt nydanande grekinspirerade kombon kamut+bladpersilja+citron+fetaost är ljuvlig i all sin enkelhet.

  8. malin: Puss

    Sofia: jag tror att nyckelordet är köttigt. ;-)

    Angelica: Saker behöver inte vara nydanande för att förtjusa.