Gamla citroner är inte att förakta

Idag har jag plåtat de första jobben till Sydsvenskan tillsammans med Linus Meyer. Nyss hemkommen från reportageresa i Afghanistan tyckte han att det var en barnlek att plåta lite mat. De första jobben blev lite småpiffig vardagsmat eller enklare festmat. Dessutom planerar vi en lista på tio saker du bör ha i köket om du vill laga min mat. Gissa om mortel är en av grejorna?

En lite upptäckt jag gjort och vill dela med mig av: Skalet på gamla mumifierade citroner kan vara hejans gott. Naturligtvis blir det enklare att få av det knalliga skalet med ett laserslipat rivjärn (rätt gissat-ett av mina köksmåsten!) . Smaken är dovt mättad och rik. Perfekt i en dressing eller en kall sås. Säg med ett mystiskt leende att dina citroner är balsamerade enligt en urgammal egyptisk metod. Svindyra, naturligtvis. Gå för all del inte in på detaljer som att du bara varit bortrest en dryg vecka och att citronen sett sina bästa dagar redan innan du åkte.

Min far tipsar dessutom om att gamla torkade citroner ger absolut bäst saft om du ska göra en whisky sour. Jag är inte så förtjust i den drinken, men han har en poäng. Den liksom åldriga smaken matchar whiskyns rökighet finfint.

Se där! Två bra tips som får dig att slänga ett par citroner mindre nästa år.

Kommentarer

11 svar till ”Gamla citroner är inte att förakta”

  1. Jag känner mig hemskt otrygg om jag inte har citroner hemma, vilket innebär att jag köper några varje gång jag handlar. Ergo så har jag nästan alltid hårda små skrumpna citroner hemma, en välanvända smaksättare här hemma!

  2. En halv citron håller även kylskåpet fräscht! Husmorstips …

  3. Vilket tips!!!! Jag har väldigt ofta gamla citroner hemma. Och limefrukter. Och älskar allt med bourbon i. Låter perfekt.

    Får jag ställa en (eller två) helt annan/andra fråga/frågor? Du får gärna hänvisa mej till nån frågespalt där du kan ta betalt om du vill, men jag tar en rövare: var köper du kikärtsmjöl? Om detta ställe är på en för mej omöjlig plats, går kikärtsmjöl att ersätta med något annat? Jag ska ha några tsk till typ indisk lammfärslimpa.

  4. Kikärtsmjöl hittar du på Klippet Fridhemsplan och hälsokostaffärer. Jag svarar gärna på frågor här men inte på mejl, telefon eller sms. Jag hinner bara inte. De har även kikärtsmjlet (gram) på govindas men när jag köpte där sist smakade hela kikärtspannkakan rökelse något ohyggligt.

    Du kan säkert ersätta med lite potatismjöl eller ströbröd eller annat bindemedel.

  5. Tack, vilken tur jag inte sms:ade på väg hem idag då. Då hade jag väl fått hela Malmö på mej, poliser och allt! Hälsokostaffär passerar jag dagligen.

  6. Angelica

    Kan bara instämma. Stod så sent som igår kväll och rev en till utseendet miserabel citron för att ikväll förhoppningsvis kunna njuta av en älgkalvsbiff med touch av av citron, svartpeppar och vitlök.

  7. Oj, torr som i riktigt hårda!? Det är ju ett jättebra tips!

  8. Det är super med citroner dom kan man använda till mycket !
    jag har ett litet tips en halv citron o en mugg vatten i micron kör 3-4 min o se’n kan du bara torka rent din micro super när man bränt nått som popcorn eller annat som doftar mycket.
    Det går även bra att.

  9. BåthusPernilla

    Men, då måste jag ju undra hur man lyckas få citronen att torka innan den möglat???

  10. Pernilla! När mina citroner har möglat så har de legat i kylskåp eller typ på ett äpple. Ligger de framme så brukar de torka ihop till små fina citronmumier

  11. BåthusPernilla

    Aha, jag ska alltså dela upp fruktskålen. :-)