Getkött ny trend: Bäääääh!

Är det någon som vet var man får tag på getkött i Stockholm? Den här artikeln och recepten gjorde mig sugen till max. Annars blir det lamm så snart det är anständigt ur miljösynpunkt.

När börjar säsongen? Kan man inte skörda dem lite tidigare i år när det varit så varmt? Frågorna hopar sig. Jäklar vad det ska ätas lamm i höst! Eller get …

Kommentarer

25 svar till ”Getkött ny trend: Bäääääh!”

  1. Jag har också funderat på var man kan få tag på get. Jämtland?

  2. landonius

    Säsongen har redan börjat, jag fick slakta tre baggar i går ( var födda i mars), dels för att det inte finns gräs pga utebliven regn, och för att jag tröttnade på att jaga in de i hagen mest hela tiden.
    De hoppade 1.40 utan ansatts… Man skulle kanske sålt de till en cirkus?
    Får är det miljövänligaste djurslaget man kan ha,
    vad får dig att tveka och tala om anständighet?

  3. landonius: Jag tycker att det är onödigt att äta lamm som fötts upp inomhus på vintern och är uppfödda på sojabönor och annat kraftfoder. Lamm ska ätas och slaktas på hösten (och gärna frysas in). När de fått rät mat är de nyttigare. Jag älskar lamm! Och jag älskar säsonger.

  4. landonius

    Lisa: I min värld, och då pratar jag om alla fårägare jag känner, förekommer inte det du talar om. Får blir brunstiga på sensommaren, hösten. De är dräktiga i 5 månader, så för att bättre ta hand om lammningen, stallar man in de i sista månaden innan lammning. De klarar galant att lamma på snö, men det är säkrare inomhus, och avskild från andra, särskild baggar. Då det inte finns gräs att äta på vintern, och höets näringsvärde varierar kraftigt beroende på skörd och lagring får tackorna tilläggsfoder i form av pellets och vitaminer.
    Och du har rätt: hoppas fler och fler börjar älska säsonger!

  5. Enligt rapporter åtgår det mycket energi att föda upp lamm. Att välja att äta lamm på hösten, när de gjort sin tillväxtspurt mest på gräs, anses enligt samma källor att vara ett bra sätt att skona miljön. Den nya traditionen att äta svenskt påskalamm är alltså korkad ur miljösynpunkt. Jag är glad att du inte håller på med sånt.

    “Det är skillnad på hur mycket energi som krävs för att ta fram olika slags kött. För att ta fram ett kg nötkött går det åt 21 kWh jämfört med lamm (12 kWh), gris (11 kWh) och kyckling (10 kWh). Skillnaderna beror på de olika djurslagens foderomvandlingsförmåga.”

    Källa: Mat, miljö och energikonsumtion.

    Att se på energiåtgången är iofs bara ett sätt att se på djurproduktion.

    Nu ska jag gå och köpa lamm :-)

  6. Hade lite dåligt samvete när jag åt mitt marockanska lamm med fikon och päron och honung och chili i lördags, eftersom jag hade på känn att det var off-season. Men det kanske inte var det då. Känns bättre.

  7. Patrik: Det är hur som haver mindre off-season nu än tidigt i våras.

  8. landonius

    ” Den nya traditionen att äta påsklamm är korkad ” inte enbart ur miljösynpunkt, det är ett lysande exempel på implementering av seder taget ur sitt sammanhang. Påsklammen var ofta ett par månader gamla dilamm främst baggar, då i naturen är hondjuren värdefullare. Man passade på att gallra ut djur som ändå hade gått till slakt, men hade förbrukat värdefull bete. Mer om traditionen om påsklamm här: http://hogtider.wordpress.com/2008/03/21/nar-borjade-vi-ata-pasklamm-i-sverige/

  9. landonius: Intressant! Jag tror att det har en hel del att göra med globalieringen av våra traditioner att göra också. Om du råkar få ett litet dilamm över i vår så är jag beredd att betala ett ockerpris för det samt kyssa dina fötter.

  10. Men get är inte lamm eller så var alla år i skolan bortkastade… Man kan väl höra sig för i någon afrikansk affär? Jag tror att get är vanligt, eller så har man anpassat sin matlagning.

    Dieva och hennes make håller lamm och får kommersiellt.

    http://dieva.wordpress.com/

  11. landonius

    Lisa:Du är väl titt som tätt i Skåne så det kan ordnas båda delar :-)))

  12. Oh, dilammet hägrar! Jag vill definitivt ha ett! jag brukar köpa spädgris på Malmö Kötthandel.

  13. Getkött är jättesvårt att få tag på i Sverige. Här föds ju inte getter upp för köttproduktion. Det är mjölken som är poängen.

    Bockkillingarna brukar gå till slakt direkt vid födseln. Tnte blir det mycket kött.

    Som med alla djur får man skilja på unga och äldre djur. Killingkött går an att äta men ingen vill väl äta kött från en gammal getabock. Gårdsbutiker med getter kan möjligen ha försäljning av getkött.

    Matkademin i Jämtland-Härjedalen och Mer Värd Mat försöker faktiskt lansera killingkött som en delikatess från länet.

    Så killingkött kommer nog att finnas på menyerna vad det lider.

  14. Fredric L

    Jag har inte mer än bara precis smakat getkött, men det lilla jag fick var suveränt. Förra året när familjen var nere i Grekland var vi en kväll på grillresturang. I kolgrillarna roterades de gris, lamm och get, men pga barnenes ringa ålder var vi där tidigt på kvällen – å då var bara grisen och sedan lammet klart. När vi ätit klart och precis skulle till och gå gå blev den helstekta geten klar som ångande bars genom resturangen… trots att jag var proppis så trugade jag till mig en liten, liten smakbit; och den lilla smakbiten fick mig ändå att lova att nästa gång ska geten bli huvudingridiensen av middagen – detta från en latent lamm-fetichist. Så om någon kan leverera bra get i sthlm så är jag idel i öra..

  15. elin

    Jag har 14 killingar i frysen som kommer att anrättas på lite olika sätt.

  16. Anna

    Åhh, get, påminner mig om när vi reste i Indien, då var get vardagsmaten, ihop med kyckling och grönsaksröror då… Smakade gott, och dessutom har getter två andra stora fördelar:
    1: De är supersöta som barn så man är beredd på lite extrajobb med att föda upp dem (kan också vara en nackdel om man har barn eller andra känsliga individer i samma hus)
    2: De äter allt allt allt, så de kan användas som en levande kompost för bananskal och allt man kan få över, vilket väl måste vara miljövänligt?

    Jag har faktiskt funderat på att föreslå min hyresvärd att installera några getter i sophuset, men av någon anledning tror jag inte det nappas…

  17. Jag läste ett gammalt nummer av Gourmet nu på semstern. Systrarna Brydling laga till getkilling i den tidningen.

    De hade köpt sin från Spårvångens mejeri, som annars brukar avliva dem direkt vid födslen och kasta dem åt fåglarna (!?)
    De säger i artiklen att de gör alla getuppfödare efetrsom getter får upp till fyra killingar per år och det inte finns ekonomi att mata alla dem.

  18. Vi åt ugnstekt get på nyår för ett antal år sedan, och getskanken inhandlades på Hötorgshallen. Har länge undrat varför vi inte äter mer get i Sverige.

  19. Jag minns att när jag var i Vårby för ett besök på Spendrups såg jag att de annonserade om getkött i den lokala mataffären (ICA?) nära t-banan Vårby gård. Men det var länge sen så det är värt att undersöka tillgången per tfn före ett ev. besök!

  20. Jag har ingen bra koll på stockholmsområdet, även om jag själv bor här, men inväntar leverans av killingkött i form av några kilo ytterfilé i slutet av oktober från Orranäs gård utanför Kristianopel. De slaktades i början av oktober och ligger vakuumförpackade och frysta och väntar på mig.
    Vad jag förstått verkar rättan tid att köpa killingkött vara nu, eftersom de flesta mejerierna slaktar sina (vårfödda) bockar i början av oktober.
    Ska bli väldigt spännande och ser fram emot guidelines för tillagningstid och sätt, om du får tag på något Lisa.

  21. Vet inte om jag kunde fått plats med fler oktober i den kommentaren. Svårt att få överblick på text i telefobemärkt…

  22. Tobias

    Enligt barnböckerna hemma säger fåren Bäääh och getterna Määääh. Hur är det med det egentligen?

  23. Olle

    Killingkött finns på Gårdarnas butik på södermalm i stockholm. Eller åtminstone har dom haft det förut. Dom säljer getmjölk i alla fall…

  24. gutegirl

    Jag köpte getkött (halal) i Tensta idag. 60 spänn kilot.