Glutamat: Äckelpäckel till ockerpris (samt Veckans matnörd)

När jag var liten hade min mamma en burk Mei Yen i kryddhyllan. Det var en exklusiv kinesisk krydda, ett så kallat smaksalt som betraktades med andakt och användes när min mamma gjorde sin berömda Sweet and Sour Pork.

Idag när jag läser innehållsförteckningen står kryddhyllans kejsare naken. Salt, socker, maltodextrin och smakförstärkare E621, E627, E631 till ett löjligt högt pris. Nej, tack! Smakförstärkare i for av rent natriumglutamat kan köpas billigt på asiatiska affärer för den som är lagd åt det hållet. Använd våra roliga smakbomber i stället.

För övrigt har jag inget ont att säga om Spice Island som har snygga (men tyvärr genomskinliga) burkar och hög kvalitet. Dessutom har de trevligheter som sellerisalt. Och de ursnygga (men tyvärr tokdyra) änglahåren.

Nu har jag en fråga till våra läsare. Jag har ett mycket starkt minne av att det på hälsokosten fanns ett pulver som beskrevs som “naturligt mei yen”. Som jag kommer ihåg det var detta pulveriserad “näckrosrot” (förmodligen en stamknöl, rent botaniskt). Vad kan detta ha varit? Lotusrot? Finns det att köpa? Är jag ute och cyklar nu igen?

Information som leder till gripandet av den misstänkta råvaran belönas med titeln Veckans matnörd. I brist på rätt svar premieras som vanligt kreativa svar eller en övertygande/underhållande skröna.

Förra Veckans Matnörd blev Gabriela för hennes vackra skildring av rosa soppa och lila morötter.

Edit lägger sig som vanligt i och påpekar för er som var för snabba för att ge er på huvudräkning att kryddan kostar över 1000 kr kilot.

Kommentarer

8 svar till ”Glutamat: Äckelpäckel till ockerpris (samt Veckans matnörd)”

  1. Det finns torkade lotusrötter. Pulver ska finnas men eftersom jag gillar att äta dom direkt så har jag aldrig letat efter torkade pulveriserade lotusrötter.
    Lotusroten sägs ha en massa läkande egenskaper så jag skulle inte bli förvånad om den finns/har funnits som krydda eller som te. Eftersom lotusen också ska balansera yin och yang så lär det finnas lite här och där.

  2. åh vad jag gillar din blogg. Jag är VERKLIGEN matnörd och kan gå runt och dumlängta en hel dag till att få laga middag. jag bloggar massor om mat, jag anser även att man äter lika mycket med ögat och älskar snygga uppläggningar!
    Kram Erica

  3. Magnus

    Hej

    Men maltodextrin har väll inga negativa effekter eller har den blivit ihop buntade med alla andra e-nummer?

    Mvh

    Magnus

  4. Jessika: Men är det vansinnigt umamirikt?
    Erica: Underbart! Tack så mycket och vad fin blogg du har.

    Magnus: Maltodextrinet är mest utfyllnad och verkligen inget jag vill betala multum för.

  5. Jag tror också på felöversatt torkad lotusrot. Finns som frystorkat pulver på nätet.

    Fast det verkar inte särskilt umamirikt – jag gissar snarare att det användes som utfyllnad (i sin egenskap av att vara stärkelserikt) på samma sätt som man blandar i potatisstärkelse, maltodextrin mm för att ‘dryga ut’ och därmed kunna ta hutlösa kilopriser.

    Jag gissar vidare, helt fördomsfullt, att man använde lotusrot/’näckros’ i hälsokostprodukten på den tiden för att det lät fint och exotiskt…

    Kan det ha funnits kombu eller annat umamirikt i produkten också?

    Typ att ingredienserna bestod av salt, lotusrot, torkad selleri, torkad sparris, torkad shiitake och kombu?

    För ungefär så skulle jag nog göra en ‘naturlig’ smakförstärkare om jag skulle sälja den som hälsokost…

  6. Nä, lotusrot (nelumbo nucifera) i sig är inte särskilt umami-gt även om den i allra högsta grad bidrar till en helhet inom det japanska köket men då främst som tsukemono.
    Jag lägger in lotusrot, saltinlägger enligt japansk metod snarare än med en inläggningsmetod som medför kortare hållbarhet. Jag gillar inte rå lotusrot i några större mängder även om den ska vara packad med näringsämnen. Jag är för rudis på smaksinnets fysiologi för att veta om näringsämnen per se medför smak.
    Jag gör gärna soppa på lotusrot, med dashi som buljongbas. DET är väldigt gott men också där är det en helhet som ger umami snarare än en ingrediens.

  7. Hasse

    Vadan denna svada över MSG från alla håll, finns inga belägg för att det skulle vara skadligt. Blivit något slags snobbsignum utan substans.

    Utmärkt smakförstärkare om den används rätt.

  8. Hasse: Om du vill betala en bra bit över tusen kronor kilot för något som kostar runt 50 kronor kilot är det naturligtvis upp till dig. Ingen här har påstått att natriumglutamat är farligt (i vettiga doser).

    Däremot är det en enormt onödig tillsats i de flesta fall, vi har testat att tillsätta små mångder till buljong för att Cook´s Illustrated ansåg att det gav mer smak. Det funkar nog bara för såna som är vana vid mycket natriumglutamat. Jag tror också att det finns en stor individuell skillnad i responsen.

    Men egentligen är det så natriumglutamat borde användas: Hemma i små doser. I affären är natriumglutamatrika produkter oftast sämre än andra helt enkelt för att det är en genväg för att slippa jobba med bra produkter.