Hemma sjuk. Lyckligtvis lyckades jag vara frisk igår när jag tillsammans med Frk Brax och andra förtjusande människor goffade i mig mer än jag behövde på Oaxen. Jag vet att ni kommer att fråga: Jo, det blev ett krispstekt gyllenbrunt grishuvud också. Frågan är vad som var godast. De örökta kompakta välkryddade korvarna? Den kallrökta inlagda sillen med tomat och spiskummin? Pepparrotsströmmingen med kryddpeppar? Den lufttorkade grissidan med valnötter? Kalvterrinen som fick en av matgästerna att falla i gråt. På riktigt. Molnet av havtornsglass som lade sig som bomull över alltsammans? Att sakta köra genom det snöpudrade kalkbrottet i stjärnljus var en nästan lika magisk upplevelse. Mottagandet med den perfekta avvägningen av professionalism och värme inte att förglömma.
Lite för sjuk för att kunna ge en mer detaljerad rapport. Istället bjussar jag på några trevliga länkar. Samt konstaterar att boken Oaxens julbok hade kunnat bli ännu bättre med en redaktör, en korrläsare och en AD med mer intresse för läsare och lagare än bläddrare, och mindre fixa idéer. Snygg men skriande användarovänlig. Jag gillar Anders Thessings svala eleganta och dovt hemlighetsfulla bilder. Idén till de snygga bordsbilderna tagna ovanifrån har nog lånats av Nose to Tail Eating.
Boken är mer än köpvärd om resultaten kommer ens på en kilometers avstånd av Magnus Eks makalösa kreationer. Bara receptet på den fylliga men strama kakaoglöggen med försonande drag av vanilj är värd bokpriset. Någon som har provlagat rätterna?
För oss som bor i Stockholm kan det mycket väl vara årets godaste nyhet att landets bästa krögarpar Magnus Ek och Agneta Green flyttar hit. Exakt vart? De bara ler hemlighetsfullt när vi frågar.
Nåja här kommer några länkar:
Coola spinoffer på caesarsallad. (Fast är någon godare än originalet?)
Olika typer av ingefära ger sin karaktär åt kakor.
Jungpana-te är uppenbarligen het skit.
The Atlantic sammanfattar 2010.
Kommentarer
13 svar till ”Goda länkar och Oaxens julbord”
har för mig att jag lagat några av sillarna. tror iofs att vi lyckades läsa fel i receptet vid de tillfällena…
har dock med större framgång lagat kardemummakolan de senaste jularna. sjukt jävla god.
Tack för input! Ska läsa noga i sillrecepten.
det var nog inte ngt fel på recepten tyvärr…
Vad bra! Jag tänker nämligen göra ett par av sillarna.
Jag har gjort en del av recepten och lånat från andra. Bra glassrecept. Men den gravade strömmingen blev sådär. Beror nog mest på dålig råvara dock.
snygga bordsbilder ovanifrån har nog funnits längre än nose to tail. jag vill minnas att gourmet hade många i slutet av 90-talet, och bonniers stora redan på 60-talet? men jag är inte 100% säker på detta. jag gjorde havtornssill förra året, den blev förskräcklig men det berodde på dålig råvara, saltsill…
Peter: Jag tänker nog laga en hel del grejor…
Petra: Tack för input! Just de här med enbart händer och stökiga bord var väldigt typiska. Kan inte minnas att de funnits i den tappningen i Gourmet men jag har haft fel förr.
Nu med den lilla och allt vet jag inte om vi kan komma iväg till Oaxen innan de stänger till. Hoppas att de tar med grishuvudet till det nya stället i så fall.
Stockholms stads restaurangkontroll har också varit ute och provsmakat julbord
http://www.dn.se/sthlm/snuskig-mathantering-pa-stockholmskrogar-1.1224035
Kommer Oaxen att stänga?
Inger: Japp! Oaxen, as we know it, stänger efter sommaren.
Så, har beställt ett ex av Noste to Tail Eating, toppen jul för mig med både den och Lotta Hemmafrus bok. God Jul Jorma!
jorma: Fantastiska val båda två!