pumpa

Grundsmaker: Honungsbakad pumpa med citrusdoftande puylinser och chevre

Igår var det måndag och då försöker vi i görligaste mån leka vegetarianer, som så många andra. Det har blivit bra mycket lättare sedan vi började få grönsakslådor hemlevererade.

Igår stod jag och stirrade på den fullkomligt lysande orangea hokkaidopumpa som jag fått häromveckan och funderade på vad man kunde göra med det söta och mjöliga köttet. Jag bestämde mig för att arbeta med grundsmaker: sött, salt, surt. Balansen blev riktigt bra och faktiskt mer subtilt än jag väntat mig av sådana enkla ingredienser: citrussyrliga mörka puylinser mot den honungsbakade pumpan. Och så salt, frisk getost och några knapriga pumpafrön överst.

Testa! Om inte annat är det det snyggaste man kan äta så här i vinterns ände.

Honungsbakad hokkaidopumpa med citrusdoftande puylinser och chevre

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2

Tid: 1 1/2 timme

Att så få ingredienser kan bli så gott förvånar mig alltid.

  • 1 hokkaidopumpa (eller en butternut)
  • 2 msk honung
  • 1 dl puylinser
  • 1 1/2 dl vatten
  • salt
  • saft av 1 pomerans (eller 1/2 grapefrukt)
  • saft av 1/2 citron
  • 1 tsk finhackat skal av citron och/eller pomerans
  • svartpeppar
  • 100 g chevre
  • 2 msk av din godaste olivolja
  • persilja till garnering
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klyv pumpan i 4 klyftor och gröp ur innanmätet. Lägg i lättoljad form och ringla över honungen. Sätt in i ugnen och baka tills pumpan är riktigt mjuk, ca 1 1/2 timme. Täck med aluminiumfolie om den får för mycket färg.
  2. Skölj pumpafröna och rosta under omrörning i torr het panna tills de börjar knäppa och få fin färg. Häll över 1/2 dl vatten utrört med 1/2 tsk salt, rör om ordentligt och låt koka in. Låt fröna svalna och ställ sedan åt sidan.
  3. Koka puylinserna mjuka i vattnet och lite salt. Låt ånga av så de är torra. Rör ned pomerans- och citronsaft och det finhackade skalet. Smaka av med mer salt och rejält med svartpeppar.
  4. Ta upp pumpan och lägg två halvor på varje tallrik. Fördela linserna ovanpå, smula över chevre och ringla över olivoljan. Garnera med några pumpakärnor och lite persilja.

Kommentarer

6 svar till ”Grundsmaker: Honungsbakad pumpa med citrusdoftande puylinser och chevre”

  1. Peter Jägerbro

    Fan vad smart att ha pumpaklyftan som tallrik.

    1. Ja, det blev rätt snyggt faktiskt.

  2. Gott! Det är något med ordet “honungsbakad” som får mig alldeles knäsvag. Matens motsvarighet till hudkrämernas “persikolen” eller “sidenmatt”?

    1. Honungsbakad är onekligen ett billigt knep, men så är jag inte heller så subtil. :)

  3. Låter väldigt, väldigt gott!