IMG_1699

Marmalade Sour

En vecka till fjälls bjuder inte mycket i cockatilväg. Desto mer Lumumba, dansk pilsner, Fernet Branca, sol och skidåkning. Man orkar ju inte släpa en massa buteljer till Härjedalen. Hade dock ombesörjt att Negroni skulle finnas för den sugne, men det blev banne mig bara en på hela veckan.

Väl hemma var det läge för ett oprövat kort – Marmalade Sour. Mycket rom, citron, marmelad och bitter, samt lite äggvita för att skumma till det lite festligt på toppen. Anar att detta kan vara nåt för Mats W som tidigare visat stort intresse för marmeladstinna cocktails. This one’s for you!

Sours (sötsura cocktails) är ju något av cocktailvärldens gottepåse. Lättdrucket, lättpratat, lättsamt men också en smula lättläst. Man vet ganska väl vad man får och det är gott, men kanske inte så värst överraskande. I och för sig så adderar marmeladen ett annat uttryck än den sedvanliga sockerlagen, och här finns det dessutom gott om utrymme att testa med olika marmelader. Jag är en varm förespråkare av rikigt bitter apelsinmarmelad, men denna afton fanns bara söt citronmarmelad i det karlfeldtska kylskåpet. Gilla läget. Skulle dock kunna tänka mig att grapefrukt- eller krusbärsmarmelad hade varit kalas.

Ett litet tips. När ni gör cocktails med marmelad, börja alltid med att skaka den rena spriten tillsammans med marmeladen utan is. Det är väligt svårt att få marmeladen att lösa upp sig när vätskan är kall och mindre alkoholstark. Jag gjorde misstaget i fredags, och fick raskt ta ett steg tillbaka till ruta ett. Aja baja.

Vad kan ni vänta er då, med en Marmalade Sour i glasen? Lättja och frosseri ligger nära till hands. Samt en smula avund då du säkert dricker snabbare än dina dryckessyskon. Det är gott och friskt, och den ansenliga mängden rom gör att man får en lätt smak av Västindien. Känn sanden. Hör musiken. Ta gärna i med orange bitter för att utmana smaklökarna en smula och få till en litet mer komplex smak. Som sagt, testa gärna olika marmelader, men jag skulle gissa att de röda bären gör sig bäst på pannkakorna.

IMG_1841

Marmalade Sour

En sång till alla dom som gillar maramelad.

  • 9 cl vit rom
  • 3 cl citronjuice
  • 2 msk marmelad
  • 2-3 stänk orange bitter
  • 1 st äggvita
  1. Blanda rom och marmelad i en shaker.
  2. Skaka armarna ur led.
  3. Häll i övriga ingredienser tillsammans med mycket is.
  4. Be någon annan skaka ordentligt.
  5. Sila upp.
  6. Ta en näve ur godispåsen.

Skål!