Ikväll ska vi laga gnocchi och tomatsås med ungarna och ett lånebarn på Matlabbet. I morgon hägrar säsongens första krabba. Vad ska ni äta? Den som gör mig mest hungrig blir nästa Veckans matnörd. Ljug gärna lite, drömda måltider smäller lika högt som verkliga.
Förra Veckans matnörd blev sent om sider Annette för den poetiska frasen skyddande osttäcke under vilket hon gömmer rester.
Kommentarer
18 svar till ”Helgens matplaner och Veckans matnörd”
Inte för att det ger något pris men jag tänkte bland annat äta din pizza från tidigare i veckan samt nån slags sichuanpepparkyckling ur en jättestor bok om kinesisk mat bortom den där muren
Ingen big deal kanske; men för mig som ligger hemma sjuk låter köttbullar och spaghetti som en dröm! Så det har jag beställt av sambon. Med stekt lök, och god tomatsås..
Åh gnoochi va gott! Här på ön finns inte det i affärerna, men jag har gjort egen ibland! Det är gott! Ja, vad ska vi äta i helgen, inte krabba iallfall! Har tänkt nåt med mögelost… men vet inte vad! Gris, oxe eller fågel till? Idag gjorde jag iaf. en hiskeligt god köttfärssås som jag är mäkta stolt över, kanske inte alla tycker, men precis en sån som man fick serverad i skolbespisningen när man var liten! :-) (fråga mig inte hur många gånger jag försökt få till den rätta smaken) Crawe.. Yes! Ha en trevlig helg!
Kryddburken: Jag är grön av avund! Vad är det hemliga knepet? Jag saknar skolans köttfärssås! Men det måste nog vara svampig överkokt spagetti till för rätt effekt. Al dente, my ass!
Maria: Jag tycker att det låter gudomligt. Riktig tröstemat.
Patrik: Pluspoäng för smör (bildligt talat)!
I morgon vet jag inte. Men nyss blev jag förundrad över vilken fantastisk kombination det blev med mina egna explosionsmogna växthustomater halverade med långsamt smörkonfiterad nyplockad blandsvamp ovanpå (50% kantareller, 50% smörsopp, brunsopp, tegelsopp, björksopp). Det trodde jag inte skulle vara så gott.
Imorgon ska vi äta en god grillad kassler (väldigt mycket ljug, eftersom det inte finns någon riktigt god rökt kassler här på Teneriffa)i whisky och vitlöksmarinad, min “guckamucka” (som sonen och sambon säger) vitlökspotatis och ugnsrostade grönsaker. Kasslern kanske byts ut mot kyckling när jag tänker efer… Då blir det riktigt mums!
Jag skall göra familjefrids maten framför andra: Dinkelplättar (8 ägg, 5dl dinkelmjöl, salt, 4 dl vispgrädde och 4 dl mjölk). Medans tre barn under 4 år och min fru lassar in plättar med äpplemos kan jag stå vid spisen och grädda fler samtidigt som jag gör crêpes till mig själv; generöst med rökt skinka och skivad 18månaders lagrad cheddarost. Sju plättar till ut på bordet och ännu en stor tugga crêpe… så lugnt och behagligt det är vid spisen ändå.
Parmalindad kycklingfilé fylld med stiltonost, serveras med rödvinsås(på burk även brysselkål och sugarsnaps som gratineras med parmesanost och pinjenötter.
Middag med gäster i kväll: rökig höstsallad från Långkok av Jens Linder, Oxkind bourgiuonne (SR), hemgjord glass * 2 (lönnsirap/hasslenötter = Taffel) + Jan Hedhs vanilj och sen blir det chokladmousse på Vahlrona från sifon + maräng. Vin som jag hoppas passar till: Tsantali Organic Cabernet Sauvignon 2005. Det är så där när jag läste texten på systemets sida och missade symbolerna…
Gästerna lär rulla hem i kväll… tackar någon högre makt för diskmaskiner.
Å jag har nyss ätit trattkantarellsoppa, med vin och grädde (i soppan). Det var mums.
Nu blev jag skitmallig. Officiell matnörd! Får man diplom?
Ikväll ska jag göra paella-risotto-någonting med chorizo och torkad karljohan. Maken är nämligen galen i torkad karljohan, så får han det tar han fram något av sina bästa viner. Mmm…
Som en komplettering vill jag påpeka att pizzorna blev grymma och att dagens sichuan- och svartpepparrullade snabbstekta kycklingbitar från Hagby Gård kompletterades med grön papayasallad (ingefära, chili, risvinägerrimmat), rostad-tomat-och-schallottenlök-och-vitlök-salsa med en gnutta fläskfärs (godare än du tror) samt snabbsjudna morrotsslantar med picklad cili och risvinäger-soya-dressing. Och så jasminris, men jag är fullständigt superkass på ris. Kanske bloggar jag ett mer fullständigt recept nån gång. Annars rekommenderas ISBN 1579653014.
Till Anette: Oj vilken intressant risottokombination (paella-referensen hänsyftar till användning av saffran eller mera blandning av lite vad som helst?), karljohan och chorizo (äkta lufttorkad?) låter ju riktigt smarrigt. Jag borde våga mig på en risotto nån dag faktiskt, ett stort gapande hål i min, i och för sig ringa, gastronomiska kompetens.
Emil:
Paellareferensen stammar väl främst från chorizon – det var egentligen mest risottostuk på det hela.
Och karljohan i kombination med mild chorizo (äkta lufttorkad, yes) var en liten sensation i sig.
Det är mycket vitkål nu. Ikväll blir det nog den resterande woken från i fredags.
Strimlad svensk lök, vitkål och morot känns till en början ganska klassiskt svennigt, men wokades med fördel tillsammans med en klyfta vitlök från himlen (Hvar), sriracha (från Sriracha, får man förmoda), och tunt strimlad lax (från norge naturligtvis). Anrättningen förhöjdes med en rejäl skvätt thailändsk fisksås och japansk risvinäger innan den serverades utan ris.
Igår blev vitkålen till mustig gryta i sällskap med konsum-chorizo och garbanzobönor.
Kanske är det nu också dags att göra egen surkål. Tips emottages tacksamt.
pyttipanna. råstekt potatis och välhängd ryggbiff i feta kuber, enkelstekt ägg och heminlagda rödbetor. en belgisk öl hårt bröd från olof viktors.
Äter oftast hemma men nu bar det ut i Vilda Skogen. Ett värdshus som bjöd på grangravad älg, vilda hemligheter till varmrätt och svalkande skogshallonsorbet som slutlig sorti. Det var vår vansinnigt vilda Lördag!