Helgfoder: Drömgröt (och inte dirty dancing, nej inte alls)

Det är en väl känd sanning (så väl känd att man börjar fundera på dess faktiska grund) att kroppen har svårt att utföra negativa order. Till exempel är det omöjligt att låta bli att skratta när någon bstämt säger att du inte får på villkors vis. Och när du anstränger dig benhårt för att inte vingla, ja då vinglar du så mycket mer.

Så nu när jag sagt att jag inte ska skriva om perifera saker, inte om annat än kålrötter, inte ens titta på andra intressanta saker. Då snubblar jag över oemotståndliga saker. Som den här lilla filmsnutten om dirty dancing. Titta för guds skull inte på den.

Samma sak gäller dieter. Hur bra går det om du fokuserar benhårt på att inte äta godis, inte wienerbröd och inte nybakat bröd? Inget vidare va? Då tänker du på maten oavbrytet och djupaste misär blir resultatet. Sluta haka upp dig på allt du inte får äta utan fokusera på alla ljuvilga möjligheter. Tänk på allt det goda och roliga du faktiskt ska äta. Så börja redan nu att planera din mathelg i detalj.

Eftersom jag blev milt sagt äcklad av havregrynsgrötsklistret med hälften linfrö tänkte jag rekommendera min hälsogröt som av en redig klick smör räddas att falla ner i hälsoträsket. (Jag har köpt hem creme fraiche och smör från Järna och ser därför helgen an med tillförsikt.) Den här gröten låter inte så märkvärdig men jag lovar-den är skrämmande god. Koka en stor sats och förvara i kylen eller frys in i portionspåsar. Det rundkorniga riset finns i vanliga affärer t ex av märket Friggs.

Vill du ha ett mindre kladdigt ris till maten rekommenderas basmatiråriset (på bilden). Det finns på hälsokostaffärer, Hötorgshallen och i många asiatiska affärer. Det har varit mitt favoritris i många år. Lukta bara noga på det innan du köper det för råris härsknar lätt. Och det håller ine lika länge i skåpet. Koka det enligt pastametoden om du inte har en riskokare.

Vitt ris är så pinsamt näringsfattig att det ska batraktas som njutningsmedel snarare än mat. Allra minst näring innehåller jasminris och vanligt basmatiris. Det är i stort sett rena, snabba kolhydrater utan förmildrande omständigheter. Jasminriset är så usel föda att tahiländska fiskare som lever av en kost som skulle få Livsmedelsverket att jubla (fisk, grönsaker, mycket fettsnålt ris) även i modern tid drabbas av den fasansfulla bristsjukdomen beriberi. En sjukdom som raskt botas av riskli rikt på B-vitaminet tiamin.

Jo, vi serverar naturligtvis jasminris och vit basmati fortfarande. Vissa rätter kräver det vita fluffiga, men vi håller på att fasa ut det. Läs: göra av med det vi har i skåpen.

Ett bra mellanalternativ som vi börjat med till barnen är Kung Markattas utmärkta parboiled-ris, det enda parbioled-ris jag gillar. Genom ångprepareringen bibehålls mycket av vitaminerna.  Gnäller barnen? Det är mer näring i kanelbullar än i det kritvita riset. Så varför inte ge dem kanelbullar i stället om du inte klarar av att sätta gränser?

Drömgröt på råris

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Tid: flera timmar

Portioner: 8

Servera med varm mjölk, kanel och ljust muscovadosocker eller tärnade apelsiner.

  • 5 dl rundkorigt råris
  • 2 1/2 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 2 msk ljust muscovadosocker eller farin
  • 50-100 g smör
  1. Koka upp råris medvatten och salt. Sjud under lock ca 40–50 minuter tills hela härligheten börjar ”gröta” till sig ordentligt. Tillsätt mer vatten om det ser för torrt ut.
  2. Lägg ner kanelstång och snittad vaniljstång och låt sjuda ytterligare en halvtimmme tills det blivit riktigt grötigt. Smaka av med socker. Låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
  3. Rör ner rumsvarmt smör precis före servering.

Kommentarer

20 svar till ”Helgfoder: Drömgröt (och inte dirty dancing, nej inte alls)”

  1. Är det bara jag som kör på smörgåsar gjorda på bröd från Frantzén-Lindeberg Boulangerie? Gröt, det är väl ingen jättehöjdare, egentligen?

  2. Jag älskar gröt om den är god.

  3. Då får jag ta och testa din gröt. Jag har nog bara ätit såna som INTE varit goda.

  4. Njet, tyvärr gröt går bort för mig. Och “svärmor” har bett oss om en sak. Att se till att hon slipper äta gröt om hon någon gång hamnar hjälplös på hemmet…

  5. Dedikerad fegvego

    det finns bra gryblandningar nu där havre gryn blandas med t.ex dinkel eller kornflingor och då blir det mer smak och tugg i gröten. Tillsätt slarvigt hackade/delade nötter eller solrosfrön. Koka den med en skvätt mjölk istället för vatten. Skippa linfröna. Då är det gott med gröt! jag har en liten klick sirap på (ni läste väl Kullagulla när ni var små?), och ytterst lite mjölk (absolut inte så gröten blir kall och stel i kanterna).

  6. Nej nej nej, messa inte med mitt ris!!! ;)
    Sticky rice, perfa för pinnar, det går inte att få för råris.

    Däremot älskar jag mannagrynsgröt, mannagryn i största allmänhet och polenta. Men mitt vita ris förblir vitt.

  7. @rebecca:jag gillar alla sorters gröt, men f&l mackor är verkligen skapelsens krona

  8. frk Dill Min far såg på denna gröt med fasa första gången den serverades. Men nu är han frälst och lagar den istället för ris á la Malta.

    Jessica: Det rundkorniga råriset går bra att äta med pinnar. Det är så klart att man får äta ris om man gillar det. Bara man inte inbillar sig att det är nyttig mat. Det bör betraktas som socker eller kaffebröd. Och barn som äter mycket ris har väldigt svårt att få i sig tillräckligt med näringsämnen. Ris är i stort sett kalorier (socker) och inget annat. Då äter jag hellre anant för min kolhydratranson. (Lakrits till exempel.)

  9. @Patrik: Ja! Jag har 46 portionsbröd i frysen, sen en tur till F/L igår. Lyckliga jag =).

  10. Jag har inte tittat på klippet om Dirty Dancing. Och det var inte så roligt jag nästan inte kissade på mig. Fast jag menar ju tvärtom. Eller nåt.

  11. Sanna

    Hur är näringsvärdet på risottoris då?
    T.ex. arborio?
    Är det också dåligt?

  12. Emil O

    Jag har en dröm om att lära mig koka ris, det låter enkelt men jag har en känsla av att det banne mig är svårare än man kan tro (kanske skulle det vara en god investering med en riskokare så man får riset riktigt ångat). Men det kanske handlar mer om att få tag på bra ris. Själv blev jag less på det lätt tråkiga fullkornsriset och har hittat en god ersättare i råriset som i mitt tycke är betydligt godare. Jag önskar jag hade en bättre selektion dock, skulle gärna testa basmatiråris eller liknande om jag hittar det men min lilla (njae, mellanstor kanske den är) ICA har den tyvär inte. Jag ser gärna lite tips av rissorter om någon kan upplysa om goda, och gärna nyttiga, rissorter (sen får man la spendera ett antal dagar letandes i obskyra affärer efter desamma).
    Var klart länge sen man åt riktigt god gröt faktiskt, får ta och testa detta (om man nu kan hitta riset).

  13. Sanna: Arborioriset är berikat med artificiella vitaminer och järn. Man vet väldigt lite om vilken nytta berikningen gör utom att man undviker bristsjukdomar. En risotto med smör och ost är ungefär som en tårtbit och ett vitaminpiller.

    Emil: jag tycker att det är en ädel mision! Jag vet inte vilken sorts råris du använder. Definitionerna på fullkorn och råris är tyvärr rätt luddiga.

    Har du testat pastametoden? Den är rätt idiotsäker. nackdelen är att den spolar bort en del vattenlösliga vitaminer, men när man använder den för fullkornsprodukter blir förlusterna inte så stora.

    Det kommer en artikel om ris närmaste halvåret.

  14. Fegvego: Kullagulla-sirap! Oemotståndligt ;-)

  15. Emil O

    Jag använder risentas råris just nu, tycker det är rättså ok men skulle tycka om lite mer tuggighet (eller vad man ska kalla det). Tror att det finns lite andra sorters råris som ser sämre ut (i mina ögon) men så är utbudet iofs rätt skralt utöver alla vita rissorter.

    Jag använder massor med vatten metoden för råris iaf och det blir helt ok. Dessutom sköljer jag riset innan, som det står på paketet att man ska göra för att spola bort överflödig stärkelse (vet ej om detta är bra eller dåligt dock).

  16. Lisa: jag gillar inte lakris eller vin men kan äta Saltå kvarns små sesamkakor som godis (de med honung). Riset får kvarstå. Summan av lasterna ska ju vara konstant. Sedan är det ju intressant med ris vs. snabbris och de där i påse som man, helst om man ska tro reklamen, ska kasta i en geyser om man har en bakgården. Nu har jag ju dessvärre inte det och jag är ju speciell med mitt ris apropå tvätta det flera gånger och sånt.

  17. Emil O

    Jag måste vara blind, hittade till min stora förvåning Kung Markattas basmatiråris så nu är det inhandlat och ska klart testas i framtiden. Sitter mest nu och funderar om man ska våga bjuda in sig själv på den där taffelmiddagen den 23:e, skulle vara klart coolt (ja, coolt!). Till och med funderat på nått burkigt jag skulle kunna svänga ihop, får dock bli något experimentellt då jag inte har gjort så mycket burklagringsvaror.

  18. Johan

    Emil O: Det brukar faktiskt mest vara köpeburkar. Och ofta konstigare än goda. Anmäl dig bara!

  19. Emil O

    Jaha, trodde det var hemmagjorda konkoktioner som gällde. Kanske leker ihop nått i all fall nu när jag har en idé dock. Får nog ta o kolla om det finns plats kvar dock, verkar bli en fullsatt tillställning =)

  20. I Malmö var det nästan bara goda saker och mycket fantastiska hemgjorda saker. Men Malmö är ju lite speciellt.