Isörten på bilden har ingenting med texten nedan att göra. Men den känns kall när man tar i den, har tjocka vätskestinna blad och smakar gurka, salt och en smula syrligt. Den perfekta grönsaken att äta när temperaturen kryper uppåt.
27 grader säger termometern, men det säger ingenting om den klibbiga, innan-åskanhetta som lagt sig som ett lock över Stockholm med omnejd nu. Håret går inte att ha utsläppt eftersom det fungerar som en isolerande och fuktabsorberande gardin. Inga kroppsdelar får röra varandra – det är till exempel omöjligt att korsa benen – eftersom huden fastnar i annan hud och endast låter sig lösgöras med ett smack!
Och då har jag ändå haft tur idag eftersom jag fått tillbringa större delen av dagen i en sval lägenhet i Frösundas regi och dessutom sammanlagt två timmar i en luftkonditionerad och solfilmsutrustad färdtjänstbuss. Jag har det ganska bra på mitt jobb, som ni märker.
Det enda smolket i glädjebägaren är att jag glömde min lunch i kylen och därför var dum nog att prova K-salats baguette-clubsallad. Den innehöll kyckling, någon äcklig majonnäsröra, baconsmul och en och annan konserverad ananasbit. Den smakade vedervärdigt, och det kunde jag väl räknat ut med röven för att tala ren bondska. Men jag förleddes av tanken på bacon. Det var inte första gången, och garanterat inte den sista.
Men det är hursomhelst nästan omöjligt att äta i det här vädret. Just nu livnär vi oss på extrakyld folköl för vätskans skull och baconchips för saltbalansens skull. Trots detta ligger faktiskt tunna lammrevbensspjäll i ugnen på 125 grader. De är insmorda med vitlök, salt och svartpeppar och sprider en ljuvlig doft i huset. Så småningom ska de hamna på grillen och serveras tillsammans med någonting-jag-vet-inte-vad-eftersom-det-är-för-varmt-för-att-tänka. Men inte en chans att vi äter innan klockan nio.


Kommentarer
6 svar till ”Hett som i helvetet”
Jag gillar inte heller den här värmen. Eller jag gillar inte värme punkt. Tjugo grader sådär och jag är nöjd. Över 25 not so much.
Vi har ju sydländska vanor sedan tidigare, äta innan åtta halv nio? Är du galen? och nu, ja NU kanske jag kan tänka mig att äta nåt och klockan är nästan 23. Ugnen ska vi inte prata om, jag sätter INTE på den. Nu har vi ätit gravad lax, potatis och hovmästarsås. Och det lär bli mycket potatissallad, ljummen variant med vinaigrette.
Nä, tjugo grader i skuggan är nog vad jag tål. Jag var tvungen att ta ett kvällsdopp för att över huvudtaget fungera.
Men din isört ser verkligen fin ut! Min har bara nåt bebisstadiet. Räddisorna blev suuper detta år. Nu ska vi se om det blir pumpaväder också
Gör som jag Gitto, släng ihop en gazpacho. Tillsammans med surdegsfoccacia (blev riktigt bra, oväntat nog) var det en riktig hit =D
Jag håller med dig Jessika, 20-25 är ok men sen blir det bannemig jobbigt.
Inger: Isörten är Magnus lilla projekt, och visst har han lyckats bra?
Emil O: Nja, gazpacho blir det nog inte, jag får aldrig mina speciellt bra. Däremot kanske salmorejo endera dagen?
En sommar var det runt 30 grader varmt i flera veckor. Till slut slutade vädermänniskorna prata så mycket om det fantastiska vädret eftersom en del tycker att det är rätt jobbigt.