Det är en illa dold hemlighet att jag ogillar sill. Burksill rent av avskyr jag. Det är något med sötman och den alltid närvarande härskna bismaken. Nåja, nästan alltid närvarande. Pinfärsk sill som inte är för söt och kryddas väl kan vara utsökt. Min mammas gravade senapsströmming är ett sådant där undantag från mitt sillhat.
Det här är ett annorlunda recept som tilltalar även dem som är skeptiska. Krydddoljan är ett förstadie till en kryddolja som ska ingå i ett matreportage. Och några varianter hamnar säkert här på Taffel.se.
Citronsill med yoghurt och rostad kryddolja
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 6 portioner som liten förrätt
Tid: 15 minuter (om sillen är klar)
Även personer som är skeptiska till sill brukar gilla den här kryddiga anrättningen. Du kan även använda kryddoljan till urvattnade sillfiléer som snabbt vänts i lite citron och socker och sedan marineras i kryddoljan över natten.
- 1 sats citronsill
- 3 dl tjockyoghurt
- 1/4 rödlök
- ev finhackad saltinlagd citron till garnering
- Kryddolja:
- 2 msk + 2 msk olivolja
- 4 kryddpepparkorn, grovt krossade
- 1/2 tsk hel koriander
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk chiliflingor
- Förbered kryddoljan i god tid. Hetta långsamt upp 2 msk olivolja med kryddpeppar, koriander och spiskummin. När kryddorna börjar dota drar du snabbt kastrullen av spisen och slår i resterande olja. Lät svalna.
- Låt sillen rinna av ordentligt. Arrangera sillen på ett fat. Droppa över 1/3 av oljan. Skiva rödlöken lövtunt och lägg de över. Klicka på yoghurten. Ringla över resten av kryddoljan.
Kommentarer
9 svar till ”Huka er, här kommer julsillen!”
Det där skulle ju till och med jag nästan våga prova.
Vänligen kolla diskrepans vad avser oljemängden till kryddoljan.
2 msk blir normalt 3 cl.dvs ungefär 1/4 deciliter.
Sill är en styggelse! Däremot kan jag äta oanade mängder gravad lax.
Det där låter helt fantastiskt för mig som älskar sill redan från början!
Glada Patrik: Låter schysst! Kan du påminna oss i sommar. Årets julsillsorter är redan bokade: Vanlig, enbär och curry (fast jag har inte bestämt curryblandning).
Dryga Patrik: Jobbigt handikapp det där att tycka så många saker smakar härsket.
Dryga patrik: Tack för att du förstår mig.
Glada patrik: Sod off! Tre sorter är tre för många.
Inte ens sill med fullkornspasta?
Gillar sill. Kanske inte de flesta burksillar, men heminlagd är toppen. Min farmor brukade göra världens godaste sillinläggning när hon levde. Tråkigt att hon är borta, julbordet blir aldrig mer detsamma. Jag har försökt göra något liknande men det blev bara “nästan”.
Fick i alla fall en bra sillidé på jobbets julfest som i år var på Ekensdal i Nacka. De hade väldigt god currysill med apelsin. En sån ska jag försöka göra i år!
Nej sill är inte någon favorit på julbordet… nu äter jag enligt lchf så sillen kan jag glatt glömma bort! Oftast tycker jag ändå att det är såsen som är god och osten och smöret. Eventuellt gör jag en pepparrotssill från AoM.