Hysteriskt ekologiskt: Wokad blomkålsblast

En av mina många perversioner (varav endast de gastronomiska presenteras här på bloggen) är min fäbless för blomkålsblast. De bjuder på en burdus kålsmak, rejält tuggmotstånd; dessutom är de vackra och i princip gratis. Kan det bli bättre? Knepet är att strimla dem tunt på tvären så att de inte blir sega. Om du är riktigt ambitiös och blasten ovanligt kraftig kan du också skala bort det yttersta lagret.

I det här receptet är det blast från romanesco som wokas hastigt med röd paprika, den söta fruktigheten kompletterar den lite flackare kålsmaken. Men du kan i princip hoppa över paprikan. Skär bort de torra bitarna från blasten först. Mycket gott till en bit fisk eller tofurätter.

Wokad blomkålsblast med röd paprika och sesam

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2-3

Tid: 15 minuter

  • 3 dl tunt skivad blast av blomkål eller romanesco
  • drygt 1 msk jordnötsolja
  • 1/2 msk sesamfrö
  • 1/2 msk fihackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten röd paprika
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 msk ljus soja
  • ev 1 tsk chinkiangvinäger
  • några droppar sesamolja
  1. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad teflonpanna på högsta värme. Lägg ner kålblasten och låt ligga 15 sekunder. Rör runt och tillsätt ingefära och sesamfrö. Woka under långsam omrörning en minut.
  2. Maka det gröna åt sidan. Pressa ner vitlök på den blottade stekytan och se till att den får lite färg. (Går vitlöken med från början blir den lätt för bränd för att passa till den beska kålen.)
  3. Vänd ner  paprika och socker. Fortsätt steka tills paprikan mjuknat. Tillsätt soja och smaka av. Tillsätt ev vinäger.
  4. Servera omedelbart.

Kommentarer

11 svar till ”Hysteriskt ekologiskt: Wokad blomkålsblast”

  1. Lisa, helt OT, vad serverar du till kikärtspannkisarna?

  2. Curry av ngt slag. Gärna vego. Kikärtspankisarna ersätter ris men mättar mer.

  3. Hej!

    Man ska köpa riktigt billig blomkål. Den har ofta mycket blast kvar.

    http://enbrun.blogspot.com/2008/04/blast-from-past.html

  4. Bra tips-själv river jag gärna ner broccolistammar i råkostsallad. Här har vi väl en till sak att arbeta med i miljö-debatten. Att använda hela grönsaker. mkt bra tips

  5. Tack snälla du! Måste provas!

  6. Ppsen: Åh, ljuvligt knep.
    C-Anna: Men broccolistammarna är ju det godaste på broccolin när de bara är kokta. Man måste bara skala dem med potatisskalare före kokning.

  7. Jag har problem med att det så ofta är paprika i all mat. Jag mår helt enkel väldigt illa av paprika. Dvs allergisk. Vad är bra att ersätta paprika med generellt?

  8. Eftersom jag inte gillar paprika så mycket använder jag den inte så ofta. Jag tycker man kan ersätta med röd paprika med tomat (som tillsätts senare) eller en annan frukt. Lite torkad aprikos, ljusa russin etc. Grön paprika som är besk kan ersättas av stjälkselleri. Men oftast går det att bara utesluta.

  9. Vad spännande kina ( kina inspirerade ) recepter det har varit har här på Taffel. Det är väldigt intressant med kinaspecial. Och 30 milj kineser som dog av svält är bara en siffra, skulle jag säga.
    Jag också gillar kinamat, fast just av revolutionen har den nog utvecklat på annat spår jämfört med taiwanesisk- och japansk mat som har fortsatt med den som ursprungligen kina har länge strävat efter för zenbuddistiskt mål, men av Mao och revolutionen har inte kunnat utveckla vidare: Att veta var gränser går. Och detta även med konsten att laga och njuta av mat, att med minsta uttryck från kocken, det maximala lämnas kvar för ätare att fylla i.
    Men som vi säger mellan grannländerna: som kinamat är gott för ögönen och magen, så är japanska- och taiwanesiska mat gott för själen, förnuft och sinnesro.

    /Cee

  10. Just om skillnaderna mellan de tre grannkulturerna jag nämde så hänvisar jag min kommentar även till Taffels artikel, saltad sushi, saltad nota, på Kort om Gott, den 26 juli 2008. .. Och just med att uppskatta en renare och klarare, än fylligare och fermenterade smak, taffel har verkligen på de här två artiklarna Saltad sushi( japan som har mest lyckats förfina kulturen .. och kinaspecial ( som har minst lyckats) kunnat ge två väldigt bra exempel på hur de här två olika spåren har skillnats sig med tiden. Väldigt intressant, och duktiga av Taffel, verkligen.
    Beklagar för eventuellt fel svenska/stavningar.
    Provar era kinarecepter med filmen Mulan, del 1. :)

  11. Le Ly

    Jag tycker om båda kinesisk, taiwanesisk och japanska mat. De blir nog specialare för mig än svenska mat.