Det kom fler än jag trodde till min föreläsning om svamptorkning igår, den som hölls i regi av Linköpings Svampklubb, trots snömodd på vägen och yrsnö i luften. En kvart innan utsatt tid var det så mager uppslutning att jag började undra om det alls skulle bli av, men det löste sig alltså. Östgötar är helt enkelt ett punktligt släkte. Vågar jag uppskatta antalet till 35? Eller tar jag i då?
Var jag nervös? Inte ett skvatt. Jag har hållit en och annan presentation tidigare, en del rent bedrövliga och en del hyfsade, men det här var första gången jag fick tillfälle att hålla låda om ett ämne som verkligen engagerar mig, som ligger mig nära. Hur skulle jag kunna vara nervös för att stå och prata fritt för svampkunnigt folk om något jag verkligen kan och berörs av? Det går bara inte.
Och prata fritt, det gjorde jag. Jag svepte mellan molekylär gastronomi, smakens fysiologi, umami, svampen som djur och växt och allt den innehåller, maillardprodukter, oktenol och lentionin. Jag hyllade shiitakesvampen så folk började bli misstänksamma, jag öste ut allt jag kunde om svamptorkning och fick minst lika mycket tillbaka (jag sade ju att det var svampkunnigt folk!). Var alla intresserade av alla mina utvikningar och stickspår? Säkert inte. Men jag höll mig till några enkla regler som jag med tiden lärt mig följa:
1. Att hålla föredrag med innehåll jag själv vill lyssna på, att skriva artiklar jag själv vill läsa.
2. Att anpassa formen till publiken, mediet, tillfället.
3. Att vara 100% ärlig, tala om när jag spekulerar, när jag vet eller när jag tror att jag vet.
För jag är ju inte ute efter att slå dunster i någons ögon. Jag vill ju själv veta, och blir kanske ännu gladare när jag blir rättad än när jag får medhåll (i alla fall på sikt…). Jag är ingen kall, rationell vetenskapare. Jag är bara en snusmumrik med ett förstoringsglas och en metod, jag drivs av magkänslan från blomma till blomma och jag tittar noga. Jag är glad att det alltid finns något att lära, och att det alltid finns kunnigare och smartare människor att lära av.
Det visade sig att där var en och annan som läste Taffel med jämna mellanrum, så jag säger tack för att ni kom och lyssnade på mig, och tack för att jag fick chansen att lära mig av er. Tack till Svampklubben för förtroendet ni gav mig när ni bad mig hålla ett föredrag.
Jag hoppas att vi alla ses i svampskogen framåt hösten, men att jag hinner före till mandelriskan…
Kommentarer
9 svar till ”Jag har pratat om svamp, torkning och smak – så gick det”
Låter ju som det gick vägen! Men vill du verkligen träffa alla i svampskogen? Gud, så generöst …
..desto mindre att rensa! ;)
Lukas 8:18 ;)
Den optimala svampplockningen är just att hjälpa någon att hitta svamp, men inte själv behöva rensa svampen. Och är man bara ute någorlunda regelbundet så kan man mycket snabbt fylla upp förråden så att det tar emot att släpa hem mera.
Både skåp och frys fylls på nolltid, bättre då att få vara gentil och peka med käppen på kantarellerna och låta någon annan plocka och rensa. Jakten är viktig.
Tack för en trevlig kväll,
Vad är din åsikt om OBH Nordicas svamp- och frukttork?
Jag har inte använt den själv, en del verkar nöjda, andra inte. Den hade inte passat mina behov i alla fall i och med att det inte går att justera temperaturen.
@CrimsonAnna
OBHs blir på tok för varm! Bra till kött men knappast till svamp och örter. Runda torkar med luft som kommer underifrån har generellt också problemet att de undre ollorna (ja det heter så) blir väldugt varma och de övre svalare. Torkningen blir mao ojämn. Fyrkantiga torkar där luften komer från sidan med termostat och timer är utan tvekan bäst. Finns bla. på ebay amazon mm. /Eric