Kallpressad rapsolja: Guldkant i gravlaxsås

De två senaste åren har kallpressad rapsolja blivit allt mer populär. Det med all rätt. Nyttig, nötig, nationell och gyllengul gör den livet i köket roligare.

Men den passar inte överallt. De tydliga tonerna av halm och valnötter tar knäcken på finstämda sallader och smakar rent av förfärligt i de flesta asiatiska rätter. Men i en svensk gravlaxsås är den rent ut sagt sagolik. Om du är ovan vid smaken kan du använda tvåtredjedelar neytral rapsolja. Pressa i några droppar citron också. Mer exakt recept utlovas närmaste dagarna. I kväll lägger vi ut Jens härliga artikel om gravlax …

Kommentarer

11 svar till ”Kallpressad rapsolja: Guldkant i gravlaxsås”

  1. Örjan

    Håller till 100 % med.
    Har sedan åtatal gjort honungssötad gravlaxås med Julita Rapsolja.

    Men som majonnäs till en Toast Skagen passade det inte.

  2. Håller också med till 100%.
    Ville bara tipsa dig om att jag lagt in en miljösmart matlista på min blogg. Den är snygg, praktisk och underlättar på ett bra sätt i vardagen när man ska välja miljösmart mat.
    Hälsningar MammaMat

  3. Det som är särskilt bra med rapsolja är att det ökar chanserna för att raps fortsätts produceras lokalt – rapsåkrar!! Dessutom – ingenting emot olivolja – så är den ett utmärkt alternativ. Nu är det ju det där med att kunna differentiera mellan olja och olja.

  4. Svante

    Kallpressad rapsolja fungerar däremot mycket bra till mer robusta sallader. Jag brukar göra en råkostsallad med vitkål, purjo, morot och äpple, och sedan en dressing med vitvinsvinäger och kallpressad rapsolja. Det nötiga från oljan smakar jättebra tillsammans med det sura från vinägern och det söta från äpplena!

  5. Kallpressad rapsolja används mer än olivolja nu för tiden i vårt hem och vi som älskar olivolja. Jag gillar det skarpt. Nu gör vi ganska rustika sallader med redig smak som inte rikserar att drunkna i oljan.

  6. Örjan: Påminner om min sås! Två själar en tanke. men jag kan tänka mig att den var en katastrof till räkor …

  7. På tal om olja så måste jag bara fråga, vilken är bäst att steka i? Jag använder mest smör och olika sorters olja för mig är rena djungeln, om vi säger att jag ska införskaffa mig ett basförråd, behöver jag en till stekning, en till sallader (jag brukar använda vanlig rapsolja i salladsdressingar annars) och en när jag använder det som ingrediens, i typ gravlaxsås och liknande?

  8. Örjan

    Ett tips -Julita Värdshus (Tommy Myllymäki) och Julita rapsoljas kontor ligger 200 m från varandra

  9. Emma: man brukar väl säga att det är slöseri att använda kallpressade oljor överlag att steka i. Jag brukar använda en välbalanserad matolja och använda de smakrika oljorna just till där deras smak kommer till nytta. Men som Örjan och Lisa skriver så kan de som är rätt i det ena vara helt fel i det andra.

    Örjan: det var ett förslag om utflyktsmål det. Det är länge sedan jag var i Julita… Förutom slott, vatten, börjar vi nu prata mat. Ssscchhhhh ;)

  10. johan

    Här recept på lax med kallpressad rapsolja! Det går inte med annan olja och ej heller annan citrus. Enkelt och gott:

    400 g färsk lax i cm tjocka skivor
    2dl kallpressad rapsolja
    saften av en blodgrapefrukt
    1 msk rosépeppar
    salt och gnutta socker
    Färsk basilika

    Lägg laxskivorna på ett fat, strö lite salt och en gnutta socker på, låt stå ca 30 min i rumsvärme. Blanda saften + oljan + rosépepparn och häll på laxen. Låt stå svalt en timme. Dekorera med färska basilikablad. Ät den mjälla laxen som rätt på buffén eller med rostat bröd och fräsch sallat. A vot!

  11. Johan: Det är ngt speciellt med kombon blodgrape, lax & rosépeppar! Har använt den själv flera gånger men din variant med nästan rå lax låter underbar. tack för inspritaion!

    Till er som vill testa säger jag bara: tänk inte ens tanken om ni inte får tag på toppenlax.