Hann bara gå en snabbsväng på Bokmässan men det räckte för att jag skulle drunkna i kokböcker. Vem läser dem alla? Blir det god mat när man lagar efter kockarnas böcker? Är det så smart att göra carpaccio på havskräftor? Frågorna hopar sig. Jag hittade några riktigt underbara kokböcker också som ska lottas ut i Taffels Nyhetsbrev.
.Jag och Malin plockade upp varsitt exemplar av Den tekniske kocken 2 av Per-Olof Hegg och den duktige kocken Rikard Nilsson. Det är en bok mycket olik den vi vill göra. Vilket känns förträffligt. Lika vackra bilder som förra gången, lika omatnyttigt och torrt innehåll. Lite avsnitt med Wikipedia-kunskap i tunna avsnitt varvade med typiska svårlagade och lamt redigerade restaurangrecept (några enklare recept finns också) som inte hade mycket med vetenskapen att göra. Total avsaknad av litteraturlistor och referenser. Att läsa igenom faktaavsnitten och recepten gick på kanske två timmar. Jag ska plocka ut några av de fåtaliga guldkornen åt er.
I helgen ska jag hursomhelst få ut fler sammanfattningar av Oxford där just kokböcker diskuterades, men sedda ur backspegeln.
Kommentarer
15 svar till ”Kokboksfloden”
guldkorn, är de som förra gången de mest inkompetenta eller de verkligt bra? Förra boken var ju direkt pinsam i kunskapsnivån den förmedlade.
Några bra småsaker finns det. men det är väldigt få saker som är relevant för matlagningen. Marinering skummades igenom på ett par rader. Den danska studien vad gäller saltning av kött före stekning verkar de inte sett.
Kokböcker funkar som matporr för oss som inte alltid får till det. Därför säljer de så bra, och därför skrivs de.
HEJ LISA.
jag letar efter ett recept som var med i Sydsvenskan söndag för ett tag sen… Var det fläskkarré? Hursomhelst tillagat länga i gryta i ugn. Tänker inte freestyla utan vill göra på ditt vis, finns receptet på nätet?
Ja, det är sällan som man hittar kokböcker med användbart innehåll nu förtiden, har köpt mycket böcker under åren och kan bara konstatera att det är få som ryker fram mer än en gång. Har även boken som du just skriver om, fina bilder med allt för litet innehåll.
Pär:
1. Gå in på Sydsvenskans så kalla de hemsida.
2. Använd sökfuktionen högst upp till höger. Skriv in “fläskkarré”
3. Anmäl dig till kursen “Hej Internet!”. ;-)
haha, förväntade mig nästan något sånt här. Internet är förlatande (när man har taffel som startsida) :-)
När jag tänker närmare över kokboks myllret och varför det blivit så “inne” så är det väll så att rätt många av köparna köper tanken om matlagning mer än den praktiska delen (vilket utan tvekan är otroligt sorgligt). Kokboken är en bra present och ser för det mesta “snygg ut” var den än ligger. Och är man lite känd för vad som helst..så skriver man en…vänta bara på Fru Anka står där näst ;-)
HJÄÄÄÄLP!
Är övertygad om att flera alerta förlagsredaktörer redan kollat upp med Anna Anka om hon kan stå bakom grytorna i en ny kokbok.
Jag är trött på att folk köper dyra kokböcker för att göra konstig kockmat när dom inte längre vet hur man gör potatismos till falukorven.
Anna S: Ptja, det faktum att folk köper dyra kokböcker som inte ens har provlagats i ett hemmakök och förmodligen är avsedda som skådebok än som en de facto kokbok har rätt lite med potatismos att göra. Man kan kompensera det ena med lyxiga kokböcker, eller så är man intresserad av mat.
MArtina
Hahahaha Anna Ankas kokbok;
Brosk och haj så man inte får cancer, nej låt mig få slippa.
Basha inte ankan innan boken har kommit.
En sak som brukar slå mig när jag bläddrar i många kokböcker är att det handlar om kombinationer. Recepten är sällan nyskapande eller introducerar en ny teknik eller smak utan man kanske har lagt till jordärtskocka/basilika/flodhäst och fått nåt som strängt taget ingen må ha publicerat förut (om nu det är kravet) men som är precis som ett gammalt recept, fast med en ny eller utbytt råvara/krydda/smak. Med tillhörande motljusbild, förstås.
När jag tappar hoppet brukar jag sätta mig ner och bläddra i Mathias Dahlgrens “Bon Lloc” eller “Kokbok”. Varje ny sida bjuder på något oväntat och/eller omskakande. Tydligen är han på G med en ny kokbok, och den ser jag så ruskigt mycket fram emot. Ungefär lika mycket som att jag får till nässelcremen jag fick på Matbaren.
Men Du Peter håll med om att tanken om Fru Anka i en kokbok är fenomenal;-)
– Lustigt att du skriver Bon Lloc och Kokbok, mina håller knappt ihop, så Glädjande om det verkligen är en ny ännu bättre bok på väg.
Fast en sak, jag gillar för det mesta gamla godingar(alltså klassiska rätter) i ny tappning, faktiskt kan det om de rent av göra mig lycklig!
Aj, tusan också. Jag som gick och köpte båda böckerna och tyckte det lät bra, och verkade bra när jag bläddrade igenom dem. Jag önskar jag skulle läst ditt inlägg tidigare.