Konsten att rosta mandel

Ibland är de bästa kökstipsen så löjligt självklara att man nästan skäms för att dela med sig av dem. But here goes: Jag är sjukligt besatt av mandlar, nötter och frön. Ingen hemlighet för er som följer den här bloggen. Varje morgon inleds just nu med tjockyoghurt, rostad mandel (köps i bautapaket från Biofood) och ljusa russin, halvtinade bär eller tärnad frukt. Lite kanel över, helst nyriven.

Bästa sättet att rosta mandel är detta: Lägg mandeln i en metallform så att de ligger tätt, gärna lite på varandra men inte i ett tjockt lager. Rosta mycket mandel, så att det räcker fem dagar. I vår familj betyder det ett halvkilo. Stoppa in dem i ugnen och sätt först då ugnen på 175°C. När ugnen är varm brukar mandlarna vara klara. De ska dofta och skifta lite i färg. Om de inte uppfyller dina stränga kriterier – stäng av ugnen och låt dem gå färdigt på eftervärme. Eller låt dem gå en minut eller två till. Edit: Har du varmluftsugn, går det lite för snabbt med uppvärmningen för att smaken ska bli rätt.

Tack vare den lagoma värmen som långsamt höjs blir mandlarna fint rostade rakt igenom, men får ändå en värmechock på slutet som ger den där lilla mustiga tonen jag älskar.  Jag passar på att rosta mandlar när jag ska använda ugnen till annat sedan. Låt mandeln svalna på plåten och ös upp dem i en tät burk. De bevarar sin smak flera dagar, men är naturligtvis godast nyrostade. Ska du krossa eller hacka mandeln? Rosta den först så slipper du bränt fnas.

Det var allt jag hade att säga just nu. Men när jag är friskare och boken är färdig kommer mitt uppdämda bloggbehov vara så monumentalt att ni kan börja huka er redan nu.

Kommentarer

18 svar till ”Konsten att rosta mandel”

  1. Elin

    Jag rostade precis valnötter och av en slump på ungefär samma sätt (kunde inte vänta tills min långsamma ugn blev varm), och det blev bra. Men frågan är om DU anser att detta sättet passar alla typer av nötter?

    Ciao Elin

  2. Lisa

    Vi brukar rosta mandlar i mikron – funkar oväntat bra faktiskt. Mandlarna rostas inifrån och blir färdiga på några minuter på 600 W, utbredda på en tallrik.

  3. Ojdå… jag brukar rosta mina mandlar i stekpannan men ska genast skärpa mig. Ska bli kul att testa skillnaden. ;)

  4. Lena

    Ser fram emot ditt snara tillfrisknande!

  5. Ann-Louise: Om man bara rostar rostar en näve mandel är stekpannan mer praktisk. Nu talar vi ett halvkilo. ;-)

    Lisa: Gillar inte mikrorostad lika mycket, går snabbare men inte samma rika smak. Dessutom blir ugnsrostade mandlar sprödare. :-)

    Elin: Tycker att samma metod men ca 125°C passar bra.

  6. Petra

    Rostar du dem oskållade? Orkar sällan skålla mandeln och gillar dessutom smaken av skalet.

    Appropå kanel, du skriver nyriven. River du på vanligt rivjärn? Vilken sorts kanel? Jag har alltid hel ceylonkanel och den känns svårriven med tanke på smuligheten…

  7. Petra: jag gillar också skalet. Framför allt ogillar jag alla typer av arbete. Till vissa milda rätter lönar det sig att skala.

    Jag använder vanlig kassia, jag är inte så förtjust i ceylonkanel utom till vissa rätter. Riv på rivjärn, gärna Microplane. Förbluffande gott!

  8. Bra tips! Tack!

  9. Petra

    Jag ska testa med mandlarna och med nyriven kanel också. Jag gillar den lite söta tonen som ceylonkanelen har, men i vissa rätter kan det behövas en mer dominerande smak. Gröt t ex.

  10. Löjligt? Knappast. Blev grymt bra i min ugn!

  11. Tack! Igen!

  12. Emil O.

    Jag rostar ofta egna nötter, just i ugn efter tips här någon gång. Det jag undrar är hur jag kan få fast saltet på dom, jag har testat med att olja dom och ha på salt innan och tvärtom att ha på detta efter men det brukar bara ramla av. Finns det nått trick?

  13. Lotta: Det är bara att bjuda igen! Äh, vänta … det gör du ju redan. :-)
    Petra: Jag tycker att ceylonkanel smakar dammigt, men det är min mun och inte din som äter min frukost. ;-)

    Lena: Tack för tack!

    Emil O: Ett sätt är att lösa salt i lite kallt vatten och tossa runt mandlarna i lösningen. Men då måste de liga ordentligt utbredda på plåten så att de inte blir kokta.

  14. Henrik

    Bara en liten modifiering av Lisas salttrick: Rosta först mandlarna utan saltvattnet. Låt dem gå önskad tid minus ett par minuter. Häll sedan på saltvattnet, rör om så att alla får en släng av salt och sätt in dem igen. Låt dem vara tills vattnet kokat bort.

  15. Emma

    Hej Lisa!! En liten fråga, ibland käkar jag mina mandlar ”råa” sker det någon förändring i näringsvärdet när man rostar mandlarna?
    kram emma

  16. Peter Jägerbro

    Rostade mandlar så alldeles nyss. Ser redan fram mot frukosten.

  17. Anna S

    Tack för bra tips. Har rostat på högre värme och då riskerar man brända mandlar istället för goda rostade.

Fler inlägg