Just nu svär jag över att jag glömt min kamerakabel; mellan klunkarna av Domaine Cauhapé Jurançon sec Chant des Vignes, med en ljuv doft av grapefruktskal, sanguinello, smultron, persika, vietnamesisk banan och schersmin. Det är så mycket ljuvlig sommar summerat i varje liten smutt att svordomarna snabbt övergår i lyckliga suckar. Inte alls dyrt heller för under 150 svenska. Efter att ha tillbringat natten på 16 kvm i Västra hamnen kamperar Johan och jag inatt med min vän matskribenten Henrik Kerrn som vaktar en lägenhet i centrala Kph. 275 kvm och 5 m till tak. Inredningen ljuvligt excentrisk.
Så fort jag snokat upp en kabel kommer bilder från lunchen på Aamanns (och lite mer nyheer om Adam) och på matfynden vi släppat hem som ska bli middagsmat. Det är inte billigt att ha drillade smaklökar; en surdegsbaguette från Løgismose kostar 46 pix. Danska dyra pix, alltså. Vi ska skära den i tunna skivor och kleta tjocka lager av ister med örter och lök enligt recept från Kong Hans Kelder. Annat gott fick också följa med hem.
Kommentarer
14 svar till ”Köpenhamn: Flott värre och lite ister”
Hej Lisa, om du har en sekund over sa har jag en fraga. Har i Toronto gar vi och vantar pa “fiddleheads”, (skotten tror jag, fran ormbunken) Jattemumsiga! Vad heter de pa svenska- jag hade aldrig stott pa dem i Sverige men det betyder inte sa mycket…..
tackar pa forhand!!!
anna – Matteuccia struthiopteris, http://sv.wikipedia.org/wiki/Strutbr%C3%A4ken en typ av ormbunke. Korsreferad med http://en.wikipedia.org/wiki/Fiddlehead_fern för att få fram det latinska namnet. :)
anna
Tak för tipset att ormbunksskott är ätbara (efter kokning).
Visste inte det.
Google har flertalet länkar, och engelska Wiki en intressant artikel.
Ta rätt ormbunke bara! Vissa är mindre bra – kanske giftiga, osäker?
Den som ser skillnad på en sorts ormbunke mot en annan är duktig, tycker jag. I mina ögon är de rufsbuskar hela bunten.
Men det verkar spännande att smaka för Nordamrika speciella delikatessen …
16 kvm wow vilken lyx jämfört mina ynka 11,2 kvm.
Jag blir så hungrig när du skriver trots att bilder saknas och att jag just ätit middag.
Vissa typer av ormbunkar är rätt rejält cancerogena. Bland annat anses (och här används just ordet anses) den höga frekvensen av magcancer i t ex Skotland på att får och kor petar i sig en del ormbunkar som närmast liknar våra. Jag har faktiskt rätt dålig koll eftersom denna kunskap som jag inhämtade i just Skottland i viss mån lindrade mitt intresse. Å andra sidan lärde jag mig spinna och karda.
Wow, hoppas de som plockar/ saljer fiddleheads har i Toronto vet vad de gor!! Vad jag forstar sa finns inget svenskt namn da???
Att kunna spinna och karda ar inte fy skam!
Rötter av stensöta såldes på apotek förr i världen som hostdämpande.
anna jo, Strutbräken heter det på svenska! Klicka på wikipedialänken jag länkade där uppe. :)
Saxit: Uj hade lite brått, visste inte att stensöta var en familj. Nu vet jag ;-)
http://fresh-fiddleheads.com/
Jag brukar verkligen inte vara sahar tjatig men de ormbuksskotten som Saxit hade lankat till ar inte “vara” fiddleheads. Jag var ju bara tvungen att lanka till en bild pa sadana fiddleheads som man gar och vantar pa har i Toronto.
anna: Ostrich Fern Fiddlehead -Matteuccia struthiopteris står där på sidan :) Det är Strutbräken. Där är dock inga bilder på skotten på wikipediasidan.
Här är en annan bild – antagligen på en ung planta med skott: http://www.rangedala-plantskola.se/images/sorts/Matteuccia%20struthiopteris.jpg – skotten ser ut som de på bilden du länkade.
Jag hittade en grossist också som säljer nischprodukter och som har strutbräken på sin lista: http://www.rittman-jordnara.com/
Nu blev jag ju sugen på att smaka… fast det lär väl dröja; det var inte förräns häromdagen som jag provade ramslök för första gången. Jag är lite långsam med att testa sånt här. ;)
Öh, du! Det där weinet…-det är förstås inget som går att få tag på hos cystan här i the capital of scandinavia…ens i beställningssortimentet? Låter ljuvligt!
Tack, Sweetie.
Vinet finns säkerligen att beställa på ena eller andra sättet via cystan. Men det brukar bli dyrt. Ett bra sätt är att gå till systembolaget med en beskrivning av vinet, distrikt och producent. Då brukar de pilla fram något liknade.
Samma producent har gjor de här också, jag har druckit de två första för ngt år sedan. Mycket trevliga. Men de var inte lika skojiga och liksom kvillrande vårligt.
http://tinyurl.com/b5ze72