Kostkonferenserna haglar. Äntligen uppmärksammas det på allvar. Det största hotet mot folkhälsan är inte fett utan snabba, raffinerade kolhydrater. Fortfarande har forskarena och journalisterna svårt att uttrycka sig tydligt: fullkorn är inte per automatik mat med lågt GI. Och rekommendationerna att äta frukt är inte heller särskilt välgrundade, vad jag kan se. Frukt innehåller visserligen en hel del vitaminer och antioxidanter, men samtidigt är sockerinnehållet högt. Färgstarka grönsaker är ett bättre alternativ.
Få kan numera blunda för att våra kostrekommendationer förmodligen inneburit en försämring av folkhälsan eftersom fokus legat stenhårt på fettreducering och väldigt lite hänsyn tagits till kolhydratkvalitet. Jag vet för jag utbildade mig till dietist när man rekommenderade patienterna att tillsätta lite kli i det vita brödet och använda frukt som pålägg. I praktiken innebär detta att mängden snabba kolhydrater ökat på fettets bekostnad. Det komiska är att Livsmedelsverket hela tiden hävdar att alla nya rön “i princip” stöder deras rekommendationer. Detta trots att företrädare bara för något år sedan kallade GI-kost för modediet, påstod att bröd var den viktigaste energigivaren och nöjde sig med den vaga rekommendationen att bröd “helst” eller “I första hand” ska vara fullkorn. Fortfarande får bröd kallas fullkorn fast det bara till 50 procent består av vitt mjöl. Ett mjukt bröd som är märkt med hälsosymbolen Nyckelhålet behöver bara innehålla 25 procent fullkorn. För att nå upp i fiberhalt berikas det till största delen vita brödet med fibrer, huruvida de tillsatta fibrerna gör nytta finns det ingen forskning som bevisar.
LCHF-anhängarna anar morgonluft, jag sympatiserar med en hel del av deras ståndpunkter. Men deras diet grundar sig i mycket hög utsträckning på animaliskt fett. Och att animaliskt fett skulle ha fördelar framför t ex raps- och olivolja har jag väldigt svårt att hitta vetenskapliga belägg för. Tvärtom är det nötter och enkelomättat fettsom tycks skydda bäst mot t ex hjärt- och kärlsjukdomar. Att LCHF-nått framgångar är enligt min teori inte att de fokuserar på fettet så mycket som att de resolut rensar bort kolhydrater, vilket för kolhydratkänsliga kan innebära stora hälsovinster. Jag vill se fler kolhydratreducerade koster med fokus på långsamma kolhydrater och enkelomättat fett. Och som dessutom tar hänsyn till miljön.
Jag vet att jag tjatar. Den här valsen har jag dragit förut. Men det blir alltmer sorgligt uppenbart att vi måste ändra kostrekommendationerna illa kvickt, innan fler far illa.
Kommentarer
11 svar till ”Kostkunskap: Paradigmskiftet är ett faktum”
Det är bra att du tjatar. Fortsätt gärna.
Ärligt talat blir jag lite skrämd av dietister. De uttalar sig ofta med sådan tvärsäkerhet att jag inte vet vad jag skall tro på. Nåt jag minns väldigt tydligt, i en svag period då jag läste fitness- och träningstidningar (runt 1998 eller så) var att man där direkt rekommenderade smågodis för att bryta hunger, eftersom det bara innehöll tomma kalorier (underförstått: ingen näring) och inget fett. Några år senare kom Paulún och jag fick för första gången höra talas om GI, där smågodis är förkastligt.
Båda rekommendationerna var lika tvärsäkra men fullständigt inkompatibla.
“Repetition är all kunskaps moder” sa redan de gamla grekerna. Och “Måttliga korvar smakar bäst” sa tant Anna-Greta.
Ja det går långsamt åt rätt håll och fettskräcken som gjorde många (bl a mig) fet för 20 år sedan tynar bort. Det där med mättat fett är en evig fråga. Jag vet inte riktigt hur man ska bära sig åt för att BARA få i sig mättat fett, kött och fisk innehåller ju alla sorters fett. Det bästa med mättat fett är ju att det inte bryts ner/oxiderar som oljor gör när syret kommer till, samma sak i kroppen. Men varken du eller jag har väl olja stående i öppnad flaska eller dunk särskilt länge, då är det ok. Mitt kallpressade kokosfett håller längre – men får ingen chans till det heller..
Vad som fungerar bäst åtminstone map viktnedgång har nog en större individuell variation än man ser i svepande statistiska resultat. Om 25% går ner i vikt av en LCHF-diet (fiktiva siffror) medan 75% inte gör det kan man kanske tycka att dieten inte “fungerar”. Men den kanske fungerar utmärkt för personer med en viss typ av ämnesomsättning. För en del fungerar kanske kolhydratdieter bättre.
Det är möjligt att detsamma gäller för hälsa. Alla kanske inte skall äta samma mat för att må bra och slippa sjukdomar.
Peter, I agree, fast Lisa I agree with you too;)
Svar på varför dietister som Fredrik Paulun och gänget hostar upp nya dieter som katter hostar upp hårbollar: Pengar.
Vikt, kropp, matråd säljer som smör i solsken och vi är beredda på att gå med på det mesta om det stämmer ganska bra överens med det vi vill göra.
“Gå ner sex kilo genom att äta mer.” Det låter ju hur bra som helst.
I dn nyligen kunde man läsa en intressant artikel om ett gentst som man kan använda för att se vilken kost som passarindividen bäst. Fortfarande tidigt i forskningen men mycket intressant!
Du regerar, Lisa. Vilka inlägg du gjort denna vecka!!!
Åh, jag önskar att någon med matkompetens granskar kostråden till gravida. De kan ju inte ha ändrats de senaste 20 åren. http://www.slv.se/sv/Settings/Topplankar/Lattlast/Kostrad-for-gravida/
Jag som varit på och av LCHF sen i februari förra året, men framförallt kört low carb sedan jag började få grepp om det här, känner att det där med just det mättade fettet är lite hittepå. Det är väldigt många som går runt och snackar de också som om de vore dietister med stora kunskaper – t o m som vore de läkare! Kunskap om insulin i kroppen är lätta att ta till sig och jag vet att en kost därefter har hjälpt mig otroligt mycket. Jag vet dock att olivolja, rapsolja, nötter, avocado och kallpressatkokosfett funkar lika bra som smör och creme fraiche. Jag tror inte på att köra en enkelspårig kost, inge för någon, variation är viktigt, LCHF måste inte innebära bara bacon och ister.