Eftersom jag bor på 16 kvadrat när jag är i Malmö blir matlagningen något begränsad. En liten kokplatta, en mikro och en pyttekyl står till mitt förfogande. Skafferiet är en halv hylla i bokhyllan. Och jag älskar det!
Ibland är det skönt att ägna sig åt fenomenet Coupland kallar cultural slumming, här alltså culinary slumming. Igår åt jag Felix ekologiska köttbullar direkt ur fryspåsen med rödbetssallad till. Sen lite perfekt mogen roquefort (någon måtta får det vara).
Ibland är mat faktiskt mest kalorier. Och det måste få vara så för att jag ska kunna behålla min mentala hälsa.
Men idag åker jag hem och de närmaste dagarna blir det långkok. Och nu ska jag besöka Sveriges just nu bästa restaurang för att vara med på en plåtning. Rapport på en blog nära dig snart. Men först en ask keso och snabbkaffe till frukost!
Kommentarer
6 svar till ”Längtan att laga”
Bah – kokplatta, kyl och mikro, det är ju rena lyxen ;-)
Jag har aldrig kulinärslummat så mycket som den månaden jag var på superbudgettajt forskningsutbyte i Frankrike och bodde på (billigaste sortens) hotell mitt under +30-graders värmebölja, utan kyl/spis/mikro eller söndagsöppna mataffärer. Vi hade en liten skärbräda, en liten kniv och en doppvärmare.
Vi åt ändå rätt bra, men det krävde en hel del uppfinningsrikedom för att få variation och fullsidighet. Och å, vad vi saknade kyl – det enda vi hade på söndagar var marmelad, skorpor, te och konserverad tonfisksallad.
Kan hänga ihop med att jag på lördagen plåtade och stylade 8 rätter också ;-)
Samt varit på korogen och ätit avancerad mat två dagar i rad. Då är färdiga köttbullar en lisa för själen.
Men doppvärmarrecept vore en höjdare!
Levde på vandrarhem i London, det var en upplevelse när jag köpte en sked för att kunna koka havregrynsgröt i Big Ben-muggen med en halvfungerande mikro. Dag efter dag. Långkoken så fantastiskt goda när jag kom hem.
Har bott i små utrymmen i Tanzania respektive Schweiz och gjorde det till en sport att vara så kreativ som möjligt med det lilla som fanns. Fungerade oftast bra, men mot slutet av respektive vistelse var jag ganska trött på det. (Dock inte lika trött som jag var på att tvätta för hand…)
Lisa: vi lagade nog inte så mycket mer avancerade saker än te och snabbkaffe med vår doppvärmare… men förutsatt att man kan värma tillräckligt mycket vatten med doppvärmare borde man ju egentligen kunna tillaga t ex lax med varmvatten som du gjorde häromsistens. Om man blir riktigt desperat i alla fall.
Fast å andra sidan hade inte jag velat göra annat än genomsteka den fisk som fanns att köpa där, särskilt inte efter att ha burit hem den i trekvart i 30-gradig värme. Bättre då att kulinärslumma på frysta köttbular, det känns mycket säkrare.
Var var du och käkade? Blir det några inlägg om maten sedan så man vet vad man ska testa nästa gång man går ut här i stan? :)