Läsarfråga: Havregrynsgröt i mikro

Läsarfråga: Jag äter micrad havregryns gröt till frukost varje dag ,nu har jag hört att det inte är så nyttigt. Stämmer det verkligen? Vad ska jag äta istället? maria

Kära Maria,

första gången jag hörde att havregrynsgröt lagad i mikro är “onyttig” fnös jag. Mikring är nämligen i regel ett skonsammare sätt att laga mat, i många fall bevaras betydligt större mängder av vitaminer eftersom tillagningen är snabb. Jag fnös fel. Problemet med mikrogröt är att stärkelsen inte hinner förklistras och gelatiniseras lika mycket som i kastrullgröt. Det gör att gröten får ett mycket högre glykemiskt index, alltså snabbare blodsockersvar. Använder du dessutom tunna havregryn blir det ännu värre. Havregrynsgröt i mikro är lyckligtvis inte omedelbart dödande. Men det är inte jättenyttigt heller och havregrynen är inte fullkorn processade vilket gör att de inte är lika långsamma som helkorn.

Men ett bättre alternativ är att laga en stor sats grov gröt, och spara i kylen. Eller frysa in i portioner. Sen kan den grova gröten värmas i mikro, det går ju faktiskt ännu snabbare än att laga gröt i mikron och ger dessutom mer fibrer, vitaminer och mineraler. Prova min goda havrekrossgröt med nypon och äpple. Eller den oslagbara rårisgröten. Min egen favoritfrukost är fet tjockyoghurt med lite osockrade bär och nötter eller frön. Det står jag mig  på så länge att det finns risk att jag glömmer att äta lunch.

Det viktigaste med frukosten är dock att den är så god att det är värt att kliva ur sängen för den.

Frågvis? Ställ dina frågor i det här inlägget. Jag besvarar minst en fråga om dagen.

Pratsjuk? Berätta om din mest älskade gröt i kommentarerna nedan.

Kommentarer

24 svar till ”Läsarfråga: Havregrynsgröt i mikro”

  1. Nu har vi gjort den ovan nämnda havrekrossgröten ett bra antal gånger (fler än fem, färre än tio) och det är verkligen roligare att gå upp till en sån än till det man brukar ha hemma i skåp och lådor. Så tack! (också till hon som la ut receptet, naturligtvis). Fast vanligt havregrynsgröt med föräldrarnas blåbärssylt är inte helt fel heller.

  2. Maria

    Jaha, så det är därför! Tack. Samma sak med bovetegröt då *suckar*?

  3. Malin: Åh, vad roligt! har du provat att rosta krosset först. Jag får inte lägga upp mina recept själv enligt kontrakt med Sydis, men om andra gör det ibland tycker jag bara att det är kul!

    Maria: Vet ej med bovete, Men det är fortfarande bättre med mikrogröt än ingen alls (iaf ur GI-synpunkt), eller mjölk och frost flakes. Om mikron är det som passar din rutin, tycker jag att du ska fortsätta. Men testa att laga en grövre gröt och frys in eller förvara i kyl

    Saker, som mikron, är liksom sällan enbart “bra” eller “dåliga”. Den är “bra” på vissa saker, mindre bra på andra. Det beror ju på vilken egenskap man tittar på. Och vad man tycker är “bra”. Värm gärna gröt i mikron och använd den till annat. Laga gröt, men tänk på att den ger snabbare kolhhydrater.

    Vi har en tendens att dela up mat i bra och dålig. “Gröt är nyttigt”. Jaha, men det beror på vilken gröt och nyttig för vem. Apelsinjuice ger bla a folacin och vitamin C, men också mycket socker. Den är varken bra eller dålig, den bara är.

  4. “den bara är” – lysande!

    ska definitivt testa havrekrossgröt, behöver bra frukostalternativ till köbefrulle…

  5. Örjan

    Inte för att jag någonsin lagat gröt i mikro, men unrar ändå.
    Om man körde längre tid och reducerad effekt, vore det någon skillnad?

    Havregrynsgröt tillhör min barndoms frukostar, och åts även så sent som i morse.
    Obligatoriska tillbehör är eget äppelmos, och smörgås med inlagd gurka. Vanans makt.

  6. Merro Awad

    Senaste meningen fick mig att tänka på följande:

    “Du Puh, vad är det första du tänker när du vaknar på morgonen?” frågade Nasse
    “Jag undrar vad jag får till frukost”, sa Puh.
    “Vad tänker du Nasse?”
    “Jag undrar vad det skall hända för något roligt idag”, svarade Nasse
    “Mmm”, sa Puh tankfullt, “Det är samma sak”.

  7. Oj, det här hade jag ingen aning om. Inte för att jag äter havregrynsgröt superofta, men det är så kul att lära sig nya saker :D

  8. Ganga

    Ääälskar mannagrynsgröt med hemgjort syrligt äppelmos. Lycka.

  9. Jim

    Jag har alltid tyckt att kastrullgröt smakar bättre än mikrad. Det verkar alltså finnas en logisk förklaring.

  10. Finns det inte även en aspekt av vitaminer. Kan tänka mig att något mer stannar kvar med micro men har lärt mig att B-vitaminet ska förstöras i micron?

  11. Här finns en bra sammanställning av forskning på mikrovågsugn, jag tycker den verkar välgjord. SvDs panikartikel kan sägas vara mindre välresearchad, om man ska vara snäll.

    http://ngruppen.blogspot.com/2010/10/mikro-eller-inte-mikro-om-vitaminer-och.html

    Sammanfattninsgvis kan sägas att vissa ämnen bevaras bättre jämför med annan tillagning, andra sämre. Men det viktiga är att inte laga maten länge eller koka grönsaker i stora mängder kokspad som slängs.

  12. Eftersom havregrynsgröt och andra vegetabilier inte innehåller B12 är det ju inte så intressant i sammanhanget, den forskning som gjorts på förlusterna är dessutom oerhört tveksam.

    Själv tycker jag mirkon är suverän för att värma mat och framför allt gör det att jag äter mer rester och mindre mackor. Bra för både mig och miljön.

  13. Kurt

    Hur mycket stärkelsen hinner förklistras och gelatiniseras beror väl på hur länge man kokar gröten, inte om den tillagas i mikro eller på platta. Så med lägre effekt när den börjar koka, och längre tid så borde stärkelsen förklistras lika mycket i mikron?

  14. Kurt och andra: Jag har inte provat att laga gröten på lägre effekt och det finns inga mätningar på GI på mikrogröt på olika effekter. Och inga smakjämförelser. Dessutom tappar man ju lite av tidsvinsten om man kör på lägre effekt.

    Jag är inte heller säker på att det enbart är tillagningstiden som avgör. I en kastrull är värmen fördelad annorlunda, hetare i botten.

    Så, rent hypotetiskt kanske det är bättre, men så länge det inte finns siffror kan jag inte rekommendera något säkert.

  15. Mange

    Men havregryn är väl ändå fullkorn? Eller missar jag någon specialdefinition här? Min påse med vanliga Axa-gryn beskriver sig som 100 % fullkorn.

  16. Mange: Sorry! De sbvenska är jag hade bara amerikanska hemma som var halvpolerade. Korrigerar omedelbart, backar, tackar och bockar.

  17. Inte testat att rosta, annat än det sista i smör. Fast då är det väl inte rostning längre?
    Torr, het panna, på med havrekross och sen göra som vanligt?

  18. Tack Lisa! Jag äter havregrynsgröt där jag bara slagit kokande vatten över havregryn varje morgon, men nu ska jag koka dem, för jag vill äta nyttigare.

  19. Örjan

    Fö.rstår inte
    På vilket sätt/varför skulle genomkokta havregryn vara nyttigare än torra?
    Lättare för tarmen att ta upp?
    Havregryn/-kross ingår väl i många musli-blandningar, med påstådda positiva effekter.

  20. Viveca

    Min pappa, som har koll på vad kossor bör äta, hävdar att man ska blanda ihop gröten kvällen innan den mikras. Nånting ska hinna hända under natten då, men jag vet faktiskt inte vad.

  21. Om man blötlägger grynen bryts fytater ner och mineraler kan upptas lättare.

  22. Hanna

    Tack för frågelådan och allt annat bra du skriver om mat, Lisa. Jag försöker hitta hela artikeln med grötrecepten från Sydsvenskan, men hittar den inte på nätet. Har naturligtvis inte sparat tidningen (fast jag egentligen vet att Sydsvenskan verkar ha som policy att inget som varit publicerat i tidningen ska gå att återfinna igen…). Har för mig att där var ännu fler recept på frukostgrötar, som jag gärna skulle prova.

  23. Svante

    Hanna, jag håller med dig om att det är hopplöst att hitta gamla artiklar på Sydsvenskans web. Det är så svårt att det nästan måste finnas en avsikt bakom det!

    Efter intensivt googlande hittade jag dock en pdf-fil. Håll till godo (och spara ned den till din egen dator medan den finns kvar):
    http://cdn.sds.se/pdf/20110123/so/sds_110123_e1_s_15976.pdf

  24. Hanna

    Tack Svante!