Efter några barbesök och ett knippe egna kompositioner känns det naturligt att ta en sväng om i de historiska glasen. Harry Craddocks klassiker The Savoy Cocktail Book från 1930 har en hel del att erbjuda vad gäller historiska spritodysséer. Om man ändå var stolt ägare till ett tummat exemplar av den boken… Är det någon som vill presenta mig nån dag så kan man köpa sin gåva här.
På ginfronten har det mest varit blåa flaskor hos casa Karlfeldt de senaste åren. Ja, en och annan grön har också stått att finna. Det var dock längesen man kunde hitta Plymouth Gin i skåpet. För att göra av med de sista € efter Wienresan så slank det ner just en butelj Plymouth i en välförseglad påse på Wiens flygplats. Den skulle minsann föräras en klassisk invigning. Så klart.
Så, då vände jag mig till Harry Craddocks 30-talsbibel. Ja inte det eftertraktade tummade exemplaret, utan något slags virtuell variant. Leap Year Cocktail skapades den 29 februari 1928 på Savoy Hotel i London av Mr. Craddock himself. Visst, den ska så klart helst bara avnjutas vart fjärde år, men vad gör man när man är sugen och det är två år kvar till 29 februari? Man låtsas. Man fuskar. Man struntar i konventionerna.
Detta är en cocktail för ginälskare. Trots ganska kraftiga, söta och bittra smaker i både vermouth och Grand Marnier så känner man en otroligt tydlig ginsmak. Visst, Plymouth är inte lika rund i smaken som t.ex. Bombay Sapphire och slår sig säkert igenom sötslisket på ett betydligt kraftfullare sätt än sin blåa kollega. Det gillar jag. Numera. Verkar det som. Leap Year Cocktail känns lyxig och lite ruff på samma gång. Tydlig smak av basspriten, lätt ackompanjerad av citrusblommor och en mjuk bitterhet. Sitter som en smäck innan en sju rätters avsmakningsmeny på t.ex. Trio.
Leap Year Cocktail
En klassiker som kanske smakar allra bäst den 29/2.
- 6 cl gin (jag använde Plymouth)
- 3 cl Grand Marnier
- 3 cl söt vermouth
- 1,5 cl citronjuice
Ställ cocktailglaset i frysen. Blanda alla ingredienser i en shaker tillsammans med mycket is. “Shejka”. Ut med glaset som nu får en skön, frostig framtoning. Sila upp. Garnera med en citronskalsskruv om du serverar någon du älskar.
Skål!