Len ramslökssoppa med potatis och pocherat ägg
Igår bakade jag mitt första levainbröd någonsin, och förutom att jag glömde saltet (isch!) blev det ett riktigt bra bröd med segt innanmäte och stora, härliga hål. Vildjästen kom från höstens torkade äpplen. Jag hade aldrig trott att det skulle fungera något vidare, men vips stod jag där med en deg som jäste bättre än de flesta av mina vanliga surdegar. Något recept får ni inte, det finns andra som skrivit om sådant mycket bättre än jag. Dessutom har jag inte ett dyft av det noggranna stråk i mig som krävs för att kunna skriva vettiga brödrecept. Med ett gigantiskt bröd ur ugnen var det givet att dagens middag skulle bli soppa av något slag. Den sista ramslöken, de sista skrumpna potäterna från säcken vi köpte från bonden i höstas, hemkokt kycklingbuljong från söndagsmiddagens skrov, en skvätt grädde, lite citron och som pricken över i, två dagsfärska ägg från grannens höns att pochera. Ibland känner jag mig äckligt präktig. Det är, som alla andra känslor av moraliskt överläge, en tämligen behaglig känsla. Och väldigt självgod. Dessutom blev soppan blev riktigt bra.
Potatis- och ramslökssoppa
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 2 hungriga, 3 normala
Tid: 30 minuter
"Det smakar potatis- och purjolökssoppa och nässelsoppa och vitlök allt i ett!" utropade en förtjust Magnus. Jag kan bara instämma. PS Ska du pochera äggen måste de vara riktigt färska, annars är det inte lönt att försöka. Mellankokta ägghalvor är lika gott annars.
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 8 dl kycklingbuljong
- 400 g potatis
- en nypa sellerisalt eller herbamare eller både och
- 100 g ramslök
- 1 dl grädde
- 1 msk pressad citron
- salt, svartpeppar
- till servering:
- pocherade ägg eller ägghalvor
- Hacka löken och fräs den genomskinlig i smöret i en gryta.
- Skala och tärna potatisen. Tillsätt den, kycklingbuljongen och sellerisalt och/eller herbamare.
- Sjud tills potatisen är riktigt mjuk, ca 15 minuter.
- Hacka ramslöken fint och rör ned den i soppan tillsammans med grädden.
- Låt allt koka upp på nytt (men inte mer än så! Ramslöken tappar snabbt smak när den upphettas), mixa någorlunda slätt och smaka av med pressad citron, svartpeppar och eventuellt lite mer salt.
- Servera med pocherade ägg.