Lisas listigheter: Sensationell lunch, pimentos de padrón och buljonglängtan
Dags att lista det som gjort matnörden i mig riktigt lycklig!
1. Luncherna på 19 glas är mer sensationella än någonsin. Igår åt jag buljongdränkt vitkål med perfekt stekt kummindoftande fläsk, kycklinghjärtan, kapris och gräslök. Till och med jag tappade målföret. Serveras även i morgon.
2. De örtigt bittra pepparfrukterna pimento de padrón finns nu i vissa butiker (de tycks vara slut på Årstiderna, men håll utkik!). Stek dem i en aning olja så hett du bara kan. De ska kollapsa och vara lite brända. Strö över salt. Njut.
3. Enklaste såsen till vit sparris. Bryn 100 g smör. Rör ner 2 msk ljus miso och kanske en gnutta finriven ingefära. Dra kastrullen från värmen. Smaka av med finrivet citronskal, pressad citronsaft och gärna en nypa japansk sanshopeppar (hittas på asiatiska affärer.
4. Lyssna på mig på P1 Kultur i morgon efter 13:10 när jag pratar om Chef´s Table. Slå redan nu upp ordet hagiografi.
5. Lisa + Mange Scmmidt = sant. You did not see that one coming, did you? På Smaka på Stockholm kör vi en cook-along där vi grillar loss och kör överkurs om smakerna du aldrig kommer att glömma. Köp biljett redan nu!
6. Tro det eller ej: du kan läsa mer av mig på andra platser på nätet. Här är ett par användbara länkar:
- Lemoncurd är inte bara maffigt på mackan, den förgyller även tårtor. Gör du den tillräckligt syrlig håller den sig en månad i kylen.
- Sallad med krutonger … Varför glömmer jag så ofta hur gott det är? Den här har dressing med grillad citron.
- Grillen plockas fram! Läge för libbstickeketchup! (Skippa insekterna, om du inte är sugen.)
- I White Paper gjorde jag ett tappert försök att redan ut vad som ligger bakom den utbredda glutendissen.
- Wokad kyckling i sötsur sås är en klassiker! Här har den fått sesamprickar.
- En gammal lättsan goding från Sydis: sallad på gurka, rädisor och rökt feta.
- En riktigt vårlig sallad med späd kål och rabarber.
7. Det har aldrig funnits så mycket kul matläsning på nätet som nu! Lite andra länkar att bita i:
- En grön favorit med mycket smak.
- Jag gillar vegobloggar som inte är baserade på vetegräs. Den här till exempel.
- Nej, allt i livet handlar inte om mat. Även om mitt intresse för skönhet är lågt, mycket lågt, tittar jag i bland in hos en annan arg tant. Linnea Öst är 67 bast och skriver kritiskt om skönhet. Det gör henne till en raritet.
8. Min längtan efter buljong är enorm. I morgon hinner jag äntligen till A House Bouillon.