Idag fick Magnus åka in och röntga foten, eftersom han fortfarande har ont i den. Ingenting var av eller sprucket som tur var, men han blir hemma en vecka till på kryckor.
Jag kanske borde oroa mig för att vi får mindre pengar nästa månad på grund av sjukskrivningen, men äsch… Jag tycker tvärt om att det är alldeles underbart! Det är som en extra semester, förutom kryckorna då.
Och det roligaste med lediga dagar är att det innebär ett extra tillfälle att laga mat: lunch. I vanliga fall får Magnus med sig en låda ur frusen där jag har allt från apelsinanka till fläskpannkaka. Själv brukar jag äta knäckemackor med ägg och kaviar. Men nu kan vi sätta oss ned i godan ro och äta ett lagat mål mat.
Idag blev det fiskburgare.
Gittos fiskburgare
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 2
Tid: 30 minuter
Alldeles speciellt god är gurksalladen till. Det blir som pressgurka med en twist.
- till räkröran:
- 400 g räkor med skal
- 10 cm purjolök
- 2-3 msk majonäs
- 1/2 msk söt senap
- några stänk tabasco
- till gurksalladen:
- 10 cm gurka
- 1 stor saltgurka
- 1 tsk ättikssprit
- 2 tsk strösocker
- 1 msk finskuren gräslök eller dill
- till fiskburgaren:
- 300 g hoki, sej eller annan vitfiskfilé
- mjöl, ägg, panko eller ströbröd till panering
- 2 msk smör till stekning
- till servering:
- 4 rostbröd
- några salladsblad
- 2 klyftor citron
- Skala räkorna och strimla purjolöken tunt. Blanda med resten av ingredienserna till räkröran. Ställ kallt så länge.
- Skiva saltgurkan tunt och hyvla slanggurkan med en osthyvel. Blanda samman gurkskivorna med sockret, ättikan och gräslök eller dill. Låt stå och dra 10 minuter.
- Dela fisken i två bitar. Salta lätt och vänd först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd eller panko. Stek fisken i smör på ganska låg värme. Tiden beror på fiskens tjocklek, men minst ett par minuter på varje sida krävs. (bästa sättet att kolla om fisken är klar utan att skära sönder den är att sticka in en tunn kniv snett in i fisken ett par sekunder. Känn sedan på knivbladet med handleden. Det ska vara varmt.)
- Rosta bröden och montera burgarna: sallad i botten, sedan gurksallad. Fisken ovanpå och toppa med räkröran och sista brödskivan. En klyfta citron brevid!


Kommentarer
Ett svar till ”Lunchlycka!”
Tack för det receptet – skall provas snarast
Mia