“Tack för att du håller fanan för onyttigheter så hög Gitto!” skriver Ella apropå lördagens crumpets-recept. Föga anade hon att det bara var ett litet förspel inför söndagens excesser i något av det onyttigaste och godaste som de där galna jänkarna kommit på: corn dogs!
Visserligen har jag bloggat om corn dogs tidigare, men det var långt innan någon läste min blogg, så det blir en favorit i repris. Dessutom insåg jag – väldigt skamset – att jag faktiskt aldrig gjort corn dogs åt Magnus, trots att han är närmast besatt av korvrätter. Och därför blev jag inte speciellt förvånad när Magnus lyckligt proklamerade att det var den godaste bakfyllemat han någonsin ätit och att jag hädanefter bara behövde viska “corn dogs” i hans öra för att han skulle ta sig den långa vägen in till Tappström för att handla. Nåja, det tror jag ju vad jag vill om, men det kan väl vara värt ett försök någon gång.
För övrigt så är det faktiskt Corn Dog Day på lördag, så om ni någonsin behövt ett svepskäl för att äta ert lystmäte på friterad korv så har ni chansen nu!
Corn dogs
Receptmakare: Margit Richert
10 stycken
Tid: 15 minuter
Corn dogs, är som namnet antyder varmkorv panerat i en majsmjölsbaserad frityrsmet. Det är vanlig marknadsmat i USA men praktiskt taget okänt utanför landets gränser, vilket är märkligt med tanke på vilken perfekt snabbmat det är, och hur populärt det är bland barn, speciellt som korven ofta serveras på en pinne (och alla barn vet att mat på pinnar är nästan lika roligt som mat tacoskal).
Det finns otaliga varianter på corn dogs beroende på vilken korv man använder. Med små cocktailkorvar blir det corn puppies och med bratwurst blir det corn brats, men jag tycker att det fungerar utmärkt med vanliga billiga hot dogs. Men känn dig fri att experimentera med den korv du gillar bäst!
- 10 grillkorvar
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 1/2 dl majsmjöl
- 2 msk socker
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2,5 dl mjölk
- 1 ägg
- olja till fritering
- Till servering:
- ev 10 grillspett
- Senap och ketchup eller chilisås
- Hetta upp oljan till ca 170 grader i en tjockbottnad, vid kastrull eller en fritös. Torka korvarna väl med hushållspapper, annars fäster inte smeten.
- Blanda alla torra ingredienser, vispa ned ägg och mjölk. Rör om till en jämn smet. Doppa korvarna i smeten (se till att de blir täckta runt om) och ploppa ned dem, några i taget i den heta oljan.
- Fritera korvarna gyllenbruna och frasiga, det tar 3-4 minuter. Vänd dem efter hand så att de får jämn färg runt om. Trä eventuellt upp de färdiga majshundarna på spett och servera med senap och ketchup eller chilisås.


Kommentarer
9 svar till ”Majshundar”
pigs in a blankie är inte helt fel heller. Hellre det än corn dogs.
Jag tycker nog bättre om corn dogs, men pigs in a blanket är å andra sidan enklare att göra.
Förstår du vilken katastrof det kan bli om jag börjar göra corn dogs hemma? Lika mycket katastrof som det var att komma på hur man gör en bra funnel cake, vilket inte var svårt men ändå ;) Jag är glad för varje dag jag lyckas motstå impulsen att skaffa en fritös.
Haha, den dagen jag köper fritös är det kört. Då kommer jag svälla upp som en ballong. Å andra sidan har jag blivit väldigt bra på att fritera i kastrull, så det kanske inte skulle bli någon skillnad. :)
Fast det svenska namnet “majshundar” ger mig associationer i samma riktning som “majskyckling”. Det borde alltså vara hund som fötts upp på majs. För att den skall få ett, välsmakande och gult kött. Det vore nog inte helt fel det heller!
Tack! Tack! Tack! Corn dogs är något man vaknar nästintill varje dag och saknar och trängtar efter.
Nu ser jag ju att det inte är så svårt. Måste testa!
Tack igen.
/Redaktionen…
åh, vad gott! hur många åt vi var egentligen, den där gången vi bestämde oss för att aldrig mer äta corn dogs? :)
Kurt: Ja, det är säkert gott, men nog rätt svårt att få tag på. :)
xtian: det var så lite, hoppas det går bra! Lycka till och förät er inte nu!
claudia: Tja, fem var eller? Och massor av tranbärsdricka!
Gitto,
Majsmjöl, skriver du: Menar du maizena eller polenta?