Matälskaren gillar: Årstiderna

Häromveckan hamnade jag i en diskussion på Facebook om ekologisk mat. Anledningen var den här artikeln och en vanligtvis klok vän skrev “antingen vill man äta besprutat eller så vill man inte”. Och att “det handlar om att prioritera”. Jag tycker det är att förenkla. Jag tror inte någon går till affären med tanken “nu ska jag köpa besprutad mat”. Men att handla och laga bra mat är ingen barnlek. Inte ens för oss som tycker att det är kul och har kunskap och hyfsad ekonomi går det lekande lätt.

Det är dyrare att äta ekologiskt, ibland mycket dyrare. Och hur mycket man än säger att det är en prioriteringsfråga är det dessutom så mycket annat än priset som ska in i ekvationen där lösningen kallas middag. Tid att tillaga. Planering. Åtkomlighet. Kvalitet. Ursprungsland. Att man ska må bra fysiskt av maten (helst bli snygg och smal också). Och smaken så klart. Smaken. Ärligt talat köper jag inte snustorr centralpackad köttfärs bara för att den är ekologisk.

Nå, diskussionen födde ett beslut: Jag tänker skriva lite mer om saker jag gillar. Produkter och företag som gör att vi äter så gott som vi gör här hemma. Gratisreklam om du så vill. Helt enkelt för att det ska gå lite bättre för de företag som gör mitt liv lite bättre. Och det kommer bli en hel del ekologiskt, även om jag inte är absolutist. Tipsa gärna om era favoritföretag i kommentarerna. Eller varför inte blogga om en bra matbutik?

Skälet till att vi äter så pass mycket ekologiskt stavas Årstiderna. Helt ekologiskt (mest biodynamiskt) frukt och grönt och en massa annat fint som levereras till dörren. Jag var mycket nöjd de gånger vi handlade av Ekolådan också, men Årstiderna är lite roligare, lite fräckare.

Vi är ganska prisokänsliga när det gäller mat. Frukt och grönsaker från Årstiderna är inte billiga. Men kvaliteten … Ja, jag kan nog lugnt säga att kvaliteten på det vi får hem är den enskilt viktigaste orsaken att vi äter så gott som vi gör. För att inte tala om hur mycket grönsaker vi äter. (Och betydligt mer kål och morötter än vi egentligen vill.) Så det här är mina favoriter från Årstiderna i en lista lite huller om buller:

Grönsaker. Vi brukar köpa Stora baslådan som ger mest valuta för pengarna. Ibland, ja ganska ofta, blir jag tårögd av lycka när jag varsamt öppnar de prasslande pastellfärgade plasthöljet från innehållet. Enda sättet att hitta roligare och godare gröna grejor är att bege sig till Bondens marknad när det är säsong. Gladast blir jag när jag hittar frilandsodlade kraftiga örtkryddor i lådan. Fast på vintern svär jag ofta över de bleksiktiga små attrapper som min man kallar snötomater.

Confiterade anklår. Sex stycken portionsförpackade för 199 pix. Ett fynd även om de är en aning för hårda. Smaken är fantastisk. Priset också. Det bästa är att de är styckförpackade och håller många månader. Perfekt panikmat och ensammat.

Parmesan. Lagringen skiftar något men kvaliteten är oftast hög. Priset 245 kronor fenomenalt. Skär av en behändigare bit på något hekto i taget från den stora klumpen och använd i exempelvis Johans köttbullar. Det hårda skalet kan delas i bitar och får sjuda med i rotsakssoppa eller tomatsås för att ge smak.

Manchego. 245 kronor kilot är skrattretande billigt. Mild men aromatisk. Lysande med kvittenmarmelad från serbiska Granny’s Secret (finns i vanliga affärer till kanonpriser). Eller i min svamppizza.

Pecorino. Djup skarp smak. Ettersalt, lite för salt för ostbrickan. Perfekt riven över pasta med lammfärssås eller i en sallad.

Vesterhavsost. Denna gruyère-liknande, halvtorra, umamisöta aromatiska godbit är i perioder vår frukostost. Lyckliga perioder.

Olivolja. De olika sorter vi testat vi testat har varit finemang. Vi köper sorterna på trelitersdunk och tappar över pö om pö på en liten mörk glasflaska och har framme. Och så kompletterar vi med en tokdyr olja från GH Italiana Selection.

Fisk. Bättre och billigare kan vi inte få tag på. Musslorna brukar vara hyfsat pålitliga och ofta riktigt, riktigt bra. Vi saknar de fantastiska räkorna.

Juicer etc. Äppelbruset är så bra att vår förra nyårsfest höll på att bli oroväckande nykter eftersom gästerna glömde dricka vin. Hallonbruset är trevligt som omväxling. Undvik blåbäsbruset som är slätstruket. Juicen med äpple och svartvinbär är fantastisk, de flesta andra juicer mer än okej, utom de exotiska från Uganda som är lite för muggiga i vår smak. (Lyckligtvis passade de perfekt att blanda ner i min supergoda linssoppa och i bebisen, annars hade vi fortfarande kämpat med dem.)

Tomatproduktlåda. Nio glasburkar med fyra olika tomatprodukter. Jag hade förberett en fnysning men tappade i stället hakan första gången jag smakade på den här färdiga tomatsåsen med lök. Den är helt enkelt enastående. Mild och med finstämd men distinkt tomatarom och liten mjuk kolasötma. Ja, den smakar som sås lagad på färska tomater när de är som allra bäst. Med den hemma går det på nolltid att svänga ihop en snabb pastasås eller en middag åt bebisen. Eller någon variant på Sofias bönrätt. Tomatketchupen är den bästa om mest balanserade jag ätit och de passerade tomaterna håller toppklass. De hela konserverade tomaterna får dock spö av Saltå Kvarns, inte storstryk men i alla fall. Men om du som jag testar tomatprodukterna mot andra ska du tänka på att Årstidernas är betydligt lägre i sältan, vilket gör att de lite orättvist upplevs som mindre smakrika än saltare produkter.

Frukt: Jag upplever frukterna som ojämnare än grönsakerna. Ananasen brukar ofta hinna mögla eller ruttna innan den blir mogen. Melonerna kan vara smaklösa. Men trots irritationsmoment är snittkvaliteten mer än godkänd. Och om dalarna är djupa är topparna svindlande som kompensation. Mispel om våren, den godaste grape jag ätit, päron somfår hela vardagsrummet att dofta.  På vintern är citrusfrukten ett fenomenalt försäljningsargument. Köp citruslådan när den finns. Och gör vinterns svar på sommarens grekiska sallad.

Det här köper vi inte från Årstiderna:

Bröd. Fullkornsbrödet från danska bagerikedjan Emmery älskas av många, men inte av vår familj. Småtråkigt helt enkelt.

Köttfärs. Döm om min förvåning när min favoritleverantör levererade skitfärs. Ospecificerad eko-färs i den förhatliga kontrollerade atmosfär som totalfördärvar köttfärs och gör den torr, hård och illasmakande.

Matkassarna. Eftersom jag måste hitta på egna grejor hela tiden vill jag inte laga andras recept. I synnerhet inte eftersom Årstidernas recept tycks vara skrivna av troll. För att uttrycka mig mer diplomatiskt: Jag delar inte deras uppfattning om hur man kombinerar smaker och konsistenser.

(För att slippa ännu ett urspårat kommentarsfält om lat och bortskämd medelklass som inte köper sin egen mat i affären som anständiga människor: Vi får hemkört i snitt knappt en gång i veckan och kompletterar via buss och cykel. Vi bor i en förort där möjligheten att få tag på bra mat på gångavstånd är ytterst begränsad. Vi har valt att inte ha bil. Och även om man har bil det är det bättre för miljön med kollektivt hemkört än att var och en åker till affären en gång i veckan. Eller till sin lilla bonde.  Dessutom minskar svinn jämfört med i affärer. Jag tror att hemkört är framtiden. Så.)

Kommentarer

27 svar till ”Matälskaren gillar: Årstiderna”

  1. Jag har köpt en hel del kött från Gröna gårdar och det har varit utmärkt. Ofta lite mycket färs (kanske den du inte gillade, Årstiderna har ju anlitat Gröna gårdar), men resten har stundtals varit fantastiskt. http://www.gronagardar.se/

  2. Alltså såpass fantastiskt att jag åt råbiff på 50% av detaljerna jag beställde.

  3. Görel

    De har uppenbarligen utökat sortimentet väldigt sedan jag använde dem senast. Jag slutade sist eftersom innehållet den “närodlade” lådan uteslutande kom från Danmark. Då tyckte jag det var bättre att gå till min lokala butik och handla morötter (besprutade eller ej) från upplandsbönder.

    Jag kontaktade dem och frågade varför, och då sade de att de inte hade lyckats få tag i mer lokala grönsaker, men jag kan inte tänka mig att de hade ansträngt sig över hövan.

    Ska gå in på hemsidan och undersöka om de gjort något åt sina transporter. Med sånt här i sortimentet och den fina kvalitet som de enligt min erfarenhet för det mesta har haft är det absolut värt en ny titt!

  4. Kent

    Det var länge sedan vi handlade från Årstiderna, mest för att nästan hälften av musslorna var krossade flera gånger. Ska kanske ge dom en chans igen.
    Håller med om Hallonbruset som är fantastiskt gott!

  5. Patrik: Nej, färsen från Gröna gårdar som är däremot helt OK. Inte deras bästa produkt men inget felpå den.är vakuumpackad

    Görel: Jag har ju ingen extrem fetisch för närodlat så jag bryr mig inte så mycket. Den delen av transporten spelar ganska liten roll för miljön och jag bryr mig mer om kvalitet (som ger mindre svinn) och att det är småproducerat ekologiskt (pga bättre i sig och en pinne i röven på konventionellt jordbruk som då hålls på tårna). Visserligen stöttar jag gärna lokala odlare, men bara om de är riktigt bra.

    Årstiderna är ju en paketlösning, så varje enskild produkt är inte bättre ur alla aspekter än de du hittar i affären. Det är helheten som blir bättre, i alla fall för oss.

  6. Kent: Handla de andrasakerna då! Osten är t ex ganska svårkrossad. ;-)

  7. Vi har köpt matkassar (matlådor) från Årstiderna nu i en handfull veckor och har växlat mellan “Jorden Runt” och “Kvicklådan” med 3 rätter för två personer – väldigt smidigt att man kan köpa enstaka lådor utan att prenumerera, och kolla på innehållet innan man väljer.
    På det hela taget har det varit ett stort lyft, särskilt på grönsaksfronten. Man kan tycka att det skulle vara enkelt att få tag på fina grönsaker i Stockholms innerstad, men årstidernas är ofta betydligt bättre.
    Recepten är tyvärr ingen höjdare – som du säger märkligt komponerade och ofta illa korrekturlästa – men eftersom många av konstigheterna beror på antingen orealistiskt korta tillagningstider eller föreslagen kryddning och liknande går det till stora delar att parera med köksvana och kritiskt tänkande.
    Recepten kräver också ett hyfsat välutrustat kök, flera bra knivar och kokkärl, minst ett riktigt bra rivjärn, helst en köksmandolin och vid åtminstone ett tillfälle hittills en riktig matberedare.
    Portionsstorlekarna för grönsaker och andra tillbehör är ibland närmast absurt stora, vilket ibland känns onödigt. Men å andra sidan blir det rester över och man får garanterat mycket mat för pengarna.

  8. Jag kan tillägga att årstidernas ekocitroner är fantastiska. Klart bättre än de ekocitroner som jag lyckas få tag på i affärerna.

  9. Ojojoj, säger som Görel – det var uppenbarligen ett tag sen jag handlade av Årstiderna. Vilket sortiment de har fått! Måste genast aktivera mitt konto där, blev vansinnigt sugen på allt du beskriver. Tack!

  10. Tobias

    Är inte biodynamisk odling väldigt märkligt ändå? Ekbark och gödsel i kohorn och antroposofi och kosmiska krafter och så vidare.

  11. Jag har i flera år funderat på att handla från Årstiderna, men inte kommit mig för. Nu blir jag verkligen frestad. Kanske måste beställa en prövolåda?

  12. Man behöver alltså inte binda upp sig för att handla, jag beställer varje vecka vad jag vill ha. Men om jag mins rätt måte man beställa en grönsakslåda för att få del av de andra godsakerna.

    Personligen ska jag testa Ekolådan snart igen.

  13. Annelie

    Hej! Roligt. Jag har själv tänkt sikta in mig på grönsaker från en sådan här tjänst, dock inte bestämt vilken. En liten fråga – biodynamiskt? Är inte det sådant där, när man gräver ner kohorn och springer naken i månskenet för att få bättre grönsaker, eller har jag blandat ihop det hela?

  14. Biodynamiskt kan förenklat förklaras ekologiskt plus lite hokuspokus baserat på Rudolph Steiners filosofi,orkar inte gå in på det här men det går fint att googla. Så länge producenten inte påstår att maten blir bättre av hokuspokus eller kommer med ovetenskapliga påståenden som försäljningsargument hänför jag det till religion och eftersom jag är för religionsfrihet bryr jag mig inte om det. När det gäller köttproduktion ogillar jag att man använder ovetenskaplig homeopatisk behandling, men fortfarande föredrar jag den uppfödningen framför djurfabriker.

  15. TorpSara

    Åh, upppackningen är en högtidsstund. För mig är det värt nästan hela mellanslkillnaden. Slippa frustrationen i frukt/grönsaksdisken på vårt ändå rätt välsorterade Coop och istället ha det som julafton på torsdagar när lådorna kommer. Jag är kanhända färgad av förra veckans leverans som verkligen var himelsk.
    Angående utbudet: jag surfar ibland in på den danska sidan och grinar av avund…

  16. xrolander

    Får inte riktigt ihop det när du skrivit en så vetenskaplig bok som Matmolekyler, väldigt bra är den, men samtidigt tycker det högst ovetenskapliga biodynamiskt är ok så länge ingen säger att det är bättre tack vare det? Personligen hade jag gärna sett en något mer kritiskt hållning till detta när du ändå nämner det i din artikel.

    Biodynamiska produkter åker ofta snålskjuts på Ekologisk- och KRAV-märkningens goda namn. Mest för att vi aldrig orkat sätta oss in i vad biodynamisk betyder.

    För beskrivningen av biodynamisk produktion börjar ungefär likadant. Inga bekämpningsmedel och ingen konstgödsel.

    Sen tar den en lite annan väg, i form av en viss klärvoajant ockultist från Österrike, astrologi, stjärntecken, metafysik, virvlat vatten, nedgrävda urinblåsor fulla med rölleka, kamomillblommor i tunntarmar, maskrosor i bukhinnor och djurskallar fyllda med ekbark. Detta för att marken ska bli förnuftig och kunna absorbera kosmisk strålning.

    Låter det som förnuftigt och harmoniskt naturbruk, eller som voodoo, häxkonster och ren galenskap?

  17. Till skillnad från många andra har jag inga sstora problem att hålla flera tankar i huvudet. ;-)

    Tycker jag att biodynamik är en seriös vetenskaplig lära? Svar: Nej.

    Vad är det då? Tja, jag anser att det är en filosofi med religiösa inslag. Jag gillar inte religioner, men bojkottar inte bra produkter på grund av att ofarliga religiösa ritualer används vid framställningen. Jag är också väldigt förtjust i flera traditionellt ayr-vediska produkter utan att ge ett fikon för deras teorier. Och jag är en hejare på att laga koshermat trots att jag är praktiserande ateist. Mina knivar är för övrigt välsignade av en judisk rabbin eftersom det krävdes för att jag skulle få laga mat i en synagoga. Så jag förmodar att ni inte vill äta middag hemma hos mig! ;-)

    Så länge biodynamiska produktion följer i stort sett samma kriterier som Krav-produktion anser jag att biodynamiska produkter är ett bra miljöval. Hade det funnits lika bra produkter som var Krav-märkta hade jag valt dem, eftersom jag föredrar Krav. Det gör det inte. Om man inte vill ta bil och prutta runt till små olika gårdar och marknader. Att aktivt motarbeta biodynamiska odlare vore att skjuta sig själv i foten eftersom de ofta är otroligt skickliga och framställer kvalitetsprodukter på ett skonsamt vis. Och huruvida de planterar och skördar i månfaser är helt enkelt mindre viktigt. Det är ett i grunden förnuftigt harmoniskt jordbruk med vissa irriterande inslag av galenskap.

    Problem skulle uppstå om mina leverantörer på ett extremt oseriöst och farligt sätt påstod att just biodynamiken gav produkterna ett mervärde, t ex botade cancer. Eller om samma ägare drev exempelvis oseriösa medicinska behandlingar. Helt enkelt eftersom jag inte vill stötta skojare.

    Om jag tycker att det är beklagligt att den ovetenskapliga biodynamiken och Demeter-märkning breder ut sig istället för t ex Krav/andra eko-märkningar? Svar: Ja! Men det är en mycket mild irritation jämfört med …

    Om jag tycker att det stora problemet är det kemikalietunga konventionella jordbrukets avarter? Svar: Ja!

    Om jag orkar ta upp alla aspekter av alla ämnen i alla blogginlägg? Svar: Nej! Jag har tagit upp det i förbigående tidigare, men mest genom attlänka till andra somär mer insatta. http://matalskaren.taffel.se/2009/11/26/karleken-till-arstiderna-och-bib-syndromet/

  18. xrolander

    Tyckte detta var bra skrivet av skepchic (de skriver ofta bra saker de tjejerna).

    http://skepchick.se/2012/02/25/kalrabbin-ar-fran-venus-morotter-fran-mars/

  19. Det är bra att skriva om såna saker på en skeptikerblogg, jag anser inte att jag kan avkrävas på långrandiga förklaringar om vad biodynamik är på min matblogg. Men att avstå från de bästa grönsaker (hittills de enda bra) som går att få tag på i landet för att man har problem med producenternas filosofi tycker jag är att skjuta sig i foten. Öht har jag lite problem med skeptikernas bristande tolerans och arrogans. Trots att jag själv kallar mig skeptiker. Det går utmärkt att ogilla en del stolligheter i odlingen samtidigt som man respekterar både odlarna och deras produkter.

    Det ska väldigt mycket till för att jag ska bojkotta produkter. Ge dig ut i en vanlig affär och kika på hur kaffet, chokladen, sockret, bananerna, kycklingarna etc är producerade. DÄR kan vi snacka om unken smak!

  20. Helena

    Har haft dåliga upplevelser med Årstiderna! Dåliga varor i varje leverans i hela februari. Kunservice kunde inte prata svenska och det var ingen god service i kundtjänst!Lång telefonkö. Jag kommer aldrig mer att handla här!Oflexibel firma och otrovärdig.

  21. Helena: Märkligt! Jag har bara fått enastående saker. ja, en gång var morötterna lite köldskadade. Och det beror inte på att jag får specialvaror som matskribent, kontot står i min mans namn.

    Kundtjänst har jag bara positiva erfarenheter av även om det var lång väntetid en torsdag eftersom leveranser var försenade.

  22. Helena

    våra leveranser har varit försenade varje fredag….Årstiderna lever bara inte upp till sin kvalité och det är rätt så dyrt…..så allt skall bara vara i topp fin kvalitet och det har det inte varit.

  23. annan

    Å. jag körde lite årstider och lite ekolåda tidigare och blev så sugen att starta igen. Dessutom ett enormt sug efter den fina vesterhavsosten. Men nu insåg jag att de har slutat leverera till min stad, neeej! :(
    Jag kommer alltså aldrig kunna få tag på den fina osten igen :(
    En mycket ledsen en
    /Annan

  24. Lena

    Har blivit besviken på Årstiderna. Dyrt, möglig citron, dyrt kött ! När man ringer kundservice är där alltid lång kö och alla pratar inte svenska. De har ingen bra service eller flexibilitet i leveransdagar. Heja EKO lådan, mycket bättre

  25. Tänkte beställa lite äpplebrus till min nästa leverans, men hittar inte. Har de slutat med produkten eller heter den nåt annat (äpplejuice med bubblor)? Nån som vet?

  26. Äppelbrus står det på flaskan men på hemsidan står det nog äppeljuice med bubblor. Lycka till!

  27. Åh, jag håller med dig i allt!! Har haft årstidernas lantlåda varvat med baslådan i några månader nu och älskar det! Har precis fått min första leverans av anklår också och är så spänd på kvaliteten. Ska provsmakas i helgen!

    Sen måste jag tillägga att även om ekologiskt är dyrt/dyrare så medför det iaf för oss att vi äter mer grönt istället för kött allt oftare, vilket jag i längden tror går ungefär jämnt ut.