Nervös av kopruttar? Häng med på vår gröna vecka! Vi blev så vansinnigt nöjda med currymiddagen igår att vi repriserar smakerna ikväll. I synnerhet är jag barnsligt förtjust i kikärtspannkakor. Det perfekta tilbehöret som får en enkel vegocurry att bli uppsluppen partymat. Jag experimenterar lite med olika konsistenser på smeten och olika kryddningar.
Idag låter jag en smet stå över dagen med en klutt av Johans rågsurdeg nervispad. I Indien brukar man nämligen ofta använda en lätt syrad smet och jag tänkte att det här var ett smart sätt att hjälpa den på traven lite. Sen blir det nog lite nigella eller frön av bockhornsklöver som smaksättning. En nypa gurkmeja ger fin färg och en lustig lite rökig smak åt pannkakorna.
Receptet är löjligt enkelt. Enda kruxet är att proportionerna varierar beroende på vilket kikärtsmjöl du använder. Det här behövs till 2-3 personer: 2 1/2 dl kikärtsmjöl vispas ut med 4 dl vatten, 1 tsk socker och 1/2 tsk salt. Lägg ev ner lite trevliga kryddfrön och vispa ner 1/2 tsk gurkmeja. Låt stå minst en timme, gärna längre.
Grädda pannkakor på hög värme i mycket smör och olja. Jag gillar när de är ganska hårdgräddade, annars kan de ha en lite rå smak i mitten. Håll färdiga pankisar varma i ugnen. Tänk inte över dem då smakar dem bara kokt.
I morgon får ni recept på en kokoschutney och ytterligare en smarrig Keralainfluerad torr curry med palsternacka och kokos. Alltså en spinoff på rätten thoran. är ni sugna på recept redan nu så kan ni hämta inspiration hos Kardemumma.
Kommentarer
8 svar till ”Mer indiskt: Kikärtspannkakor”
Oh, jag som faktiskt köpte hem kikärtsmjöl häromsistens.
Måste testa!
Här i Falköping tycks det vara stört omöjligt att få tag i kikärtsmjöl.
Jag skall till Uppsala några dagar denna vecka – finns det (i centrum) några spännande affärer där man kan fylla på sitt livsmedelsskafferi? Jag har massor på min önskelista, bl.a. kalonji och zereshk.
Det låter ju jättegott. Att jag sen inte hade en aning om att det fanns kikärtsmjöl gör ju det hela ännu bättre. Jag får nog ta och studera hyllorna i matbutiken lite mer noggrannt. Verkar som om jag missar saker.
Jag köpte kikärtsmjöl för något år sedan, i en jättestor orientaffär i Örebro, men det smakade och luktade jättekonstigt! Som parfym, med någon unken bi-doft. Jag kan inte tänka mig att det skulle lukta så på riktigt… Kan någon upplysa mig om hur det “ska” smaka/lukta? Jag hade bara lite i pannkakor men det gav en jättestark smak och tog över helt. Blä.
Bondhustrun: Åh, precis samma sak hände mig på Govindas med påsen på bilden ovan. Kikärtsmjöl tar åt sig smak alldeles enormt och hade förvarats vid rökelsen. Nu har jag köpt ett ekologiskt som är suveränt. Publicerar bild åp det i morgon eller så. Det ska inte lukta eller smaka särskilt mycket alls.
Jag läser baklänges och blir mer och mer sugen på vego och indiskt, tack för inspiration Lisa!
Till Mari: Matcenter (heter den det?) på Sivia torg har kikärtsmjöl. Sivia torg ligger inte långt från centrum, alldeles intill Forsmark 3 aka Uppsala Konsert och Kongress. Det går inte att missa.
Till Mari (igen): Sagda butik (Sivia matcenter) har också kalonji (visserligen under namnet svart kummin men jag är ganska säker på att det är kalonji) och zereshk. För det var ju det du vill ha ju.
Sen har du Kina-Li tvärsöver Vaksala torg som har mycket asiatiskt även de klart ligger i lä jämfört med motsvarande butiker i Stockholm.