Mer om Malmö

Jo, jag vat att det är oroligt i världen. Det är med bävan jag klickar upp tidningen och läser om bordade fartyg, konfliktupptrappningar och anlagda bränder. Lyckligtvis finns det alltigenom goda nyheter också. Små saker som faktiskt tröstar. Som att Bastard i Malmö, skaffat en vedugn. Ur den plockar kocken snedstreck ägaren, Andreas,  inte bara små bedårande knuspriga gyllensvarta pizzor utan även mer fantasifulla läckerheter som Paprika Piedmonte (röd paprika fylld med bland annat sardeller och flådda små tomater, beströd med rucola och basilika) och rostad aubergine med klotbasilika, hasselnötter och boquerones (små saltsyrliga firrar). Och den som missar fåryoghurtsorbeten med citronverbena och olivolja till efterrätt kommer att ångra det på sin dödsbädd om inte förr. Priserna är så löjligt låga i förhållande till kvaliteten att man ler när man läser menyn.

Jag är förunmdrad över hur Malmö kan rymma så många egensinniga krogar: Trio, Bloom in the Park, Konsthallen, Siesta, Tempo, Bastard, Belle Epoque och flera andra… Det är svårt att hitta motsvarigheter i Stockholm. Om ni känner till några är det er plikt att upplysa mig!

På mina uppdrag för Sydis gjorde jag en blixtvisit i Lund, sprang in på St Jacobs Stenugnsbageri och rykte åt mig av det fantasiska brödet, godast var de rektangulära birana med skållning och hela korn, även om de såg ut som totalhaverier. Nötkakan med mazarinliknande botten är ett måste även om de innehåller ett veckobehov av kalorier. Grand i Lund har öppnat en vansinnigt flådig delikatess- och husmanskostbutik (känns mer Köpenhamn eller Notting Hill än Lund) som enligt ryktet levererar vad den ska. Upplys mig gärna om hur den är!

Dessutom har jag hittat en Malmö-blogg jag gillar. Med gillar menar jag här att blogginnehavarana gillar ungefär samma saker jag gillar och skriver ovanligt väl och initierat om det.

Kommentarer

3 svar till ”Mer om Malmö”

  1. Robin

    Fantastiskt god mat utan komplikationer med massor av kärlek till löjligt låga priser, varför kom ingen annan på det tidigare? Jag håller med dig, allt inräknat kanske Sveriges bästa krog.

  2. Peter, Linköping

    Inte Malmö men väl Lund: Klostergatans Vin & Delikatess är den typ av ställe jag önskar att killarna bakom Hagdahls startar upp här i stan. Oj så bra det var.

  3. Saxit

    Jag var där ikväll med min syster! Vi käkade Bastardplanka och Cote de boeuf. Men jäklar, jag missade fåryoghurtsorbeten! Förrät + huvudrätt gjorde mig så jäkla mätt och då delade vi ändå på plankan. ;)