Än har jag sett nektariner i fruktdiskarna trots att högsäsongen är över. Så jag tar det som ursäkt att klämma in det här smarriga receptet så att ni kan lägga på er livsviktiga fettdepåer inför vinterdvalan. Med lite längre tillagning och en ugnstemperatur på kanske 175 grader funkar det receptet säkerligen med äpplen också. Receptet kommer från min sommarfling med veganismen, och har tidigare presenterats i Köksradion. Man behöver inte vara vegan för att äta veganskt, med rätt attityd och rätt råvaror är det en ren fröjd. Just nu är jag besatt av olika typer av nötsmör, något som genererat flera olika småkaksrecept. Oveganska men strålande goda. Eh, alla utom ett i alla fall. Det är tyvärr en lögn att allt blir gott med smör, socker och kärlek.
Bakad nektarin med rom och mörkt socker
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4 små eller 2 stora
Tid: 25 minuter
Gott, enkelt – och mycket, mycket närande.
- 2 stora nektariner
- ½ dl farin eller muscovadosocker
- 1 msk mörk rom
- Till servering:
- Mandelsås (recept nedan)
- Mortlad rostad mandel
- Mynta eller limebasilika till dekoration
- Sätt fart på ugnens grillelement. Halvera nektarinerna och ta ur kärnan. Lägg halvorna i en trång ugnsfast form med snittytan upp. Droppa över rom. Strö över socker
- Ställ under grillen tills ytan är fin och bubblig. Servera bums med mandelsås och rostad mandel.
Mandelsås med banan, vanilj och citron
Portioner: 6-8 små
Tid: Ett ögonblick
Den här enkla såsen är naturligtvis god till annan bakad frukt eller kanske rent av en liten fruktpaj? Om du får sås över kan du varva den med frukostyoughurten eller servera med fruktsallad. Mandelsmör finns bland annat på hälsokosthyllan i en bra butik eller i hälsokostaffärer.
- 2 små eller 1 stor (150 g skalad vikt) mogen banan
- ¾ dl mandelsmör
- ¼ vaniljstång
- 1 1/2 msk pressad citron
- Skala bananen och skär i bitar. Finhacka vaniljstången. Kör allt i matberedare till slät kräm.
- Smaka av med citronen, krämen ska bara vara lätt syrlig eftersom nektarinen har en rejäl syra. Mer syra behövs om du serverar till annan frukt.
Kommentarer
21 svar till ”Mer veganmat: Nektarin i sista momangen”
Mandelsmör? Hade aldrig hört talas om produkten innan du började nämna den. OK skall söka i anvisad butik (hälsokost).
Kanske en framtida standardprodukt?
Min parallell.
För fem (?) år sedan hade du en bildfråga ang röda bär.Vinnaren blev “veckans matnörd”.
Idag finns gojibär att köpa på Willys.
Undrar om likartat kommer att hända med mandelsmör?
Örjan: Om så väl vore! Allvarligt så kanske det redan finns på Liedl eftersom nötsmör är mer poppis i t ex Tyskland. Men jag köpte mitt på ICA Kvantum. Jag lovar du kommer att bli helsåld! Kram!
Liedl överraskar ibland. Hittade nyligen Ras-el Hanout där. OK kvaliteten antagligen ej optimal, För några år sedan sökte jag produkten bl.a på Hötorgshallen utan resultat. Fann till slut på Kajsa Warg
Där ser man! Annars är Klippet påFridhemsplan och ICA Kvantum Liljeholmen bra tillhåll för matnördar.
Renée Voltaire (som finns på ICA centralt) har mandelsmör. Jag är ett stort fan av mandelsmör sedan jag köpte ett vitt, ekologiskt i Tyskland i våras. Skrapade ur det sista ur burken med slickepott. Har ett finfint vardagsrecept som kommer snart.
Jag d.ö.r! Detta måste provas! Och mandelsmör borde man väl kunna göra själv, som jordnötssmör!? Men jag ska ge hälsokosten en chans, de brukar ju ha cashewsmör, så mandelsmör kan inte vara omöjligt.
Anna B: Jag är om möjligt än mer förtjust i hasselnötssmör och har dessutom ett valnötssmör i kylen som snart ska göra mig och min familj lyckliga.
Vera: Dö inte, mandelsmör är i sig skäl nog att leva vidare!
Anna B. Tack vare din info har jag fått ICA Ekängen (Kvantum-butik) i mitt Tuna att intressera sig för produkten. Dvs jag hoppas de tar hem den.
Jag har sneglat på mandelsmöret flera gånger i min eko-butik och imorgon slår jag till med en burk. Vilken rom rekommenderar du att använda? Jag är inte så beläst inom området…
Ann:loise: Jag hade en hiskeligt dyr som jag fått i present men aldrig druckit upp på ett sätt den var värd.
Hej Lisa!
Är ditt mandelsmör ljust (gjort på skållade mandlar) eller mörkt (gjort på oskållade mandlar)?
Smaken är ganska annorlunda!
(Och nu vet jag äntligen vad jag ska kalla det på min egen blogg – här säger man “puré” om samma produkt).
Oh herre min gud! Jag köpte en burk mandelsmör idag och provsmakade den och den var banne mig det godaste jag har ätit på länge. Imorgon slår jag till stort och lagar din efterrätt till mina svärföräldrar. :)
Annette:Bra fråga! Det är oskalade mandlar. Jag tycker om den lite beskare och kraftigare smaken.
Ann-Louise: Prova hasselnötsmör också! Men jag svarar inte för följderna.
Din efterrätt blev en succé! Svärföräldrarna, som för övrigt kommer från Uppsala blev mycket nöjda med desserten. Dessutom fick jag din nya bok “Mat molekyler” från min svärfar som han hade köpt på bokmässan. Ett underligt och lyckat sammanträffande. :)
Det var verkligen märkligt! Jag hoppas att du inser att du efter så märkliga händelser måste ligga nerbäddad med en bok idag!
Fail: hittade mandelsmör på hälsokosten. Då var nektarinerna slut i mataffären… Överkommer besvikelsen genom att äta mandelsmör med sked.
Vera: Men såsen är god till exempelvis bakade äpplen också! Promise!
Jag tror dig Lisa, har bara lite svårt att ändra riktning när jag fått korn på något. :)
Mandel- och nötsmör gör man ganska enkelt själv, för den som vill spara lite kosing. Och när man sen har det har man en fin fuskväg till mandel- och nötmjölk, ifall man man inte orkar göra dem från början. De finns förstås också att köpa färdiga.
Herregud så gott!
Cecilia: Jag tycker inte det blir bra i t ex mixer. Fel konsistens, funkar inte lika bra i kakor som det malda. :)
Ann-Sofi: Ungefär exakt så! :)