I torsdags när ett ton ekologiska grönsaker anlände till Matlabbet föll jag i gråt redan innan jag börjat skala löken. Det räckte med att titta på de trinda, välväxta exemplaren av Morada de Amposta (ibland kallad roja de Amposta, nomenklaturen är otydlig) för att ögonen skulle tåras.
Det råkar nämligen handla om en alldeles underbar rödlök från Spanien. I en hängiven odlares händer blir den intensivt söt och med en parfym som påminner om schalottenlökens. Dessutom är den sprött krispig, lätt att finhacka och beter sig därför exemplariskt som rå i sallader och såser. I soppor blir den mild, mjuk och mycket aromatisk.
Dessutom är den vacker att se på med sitt bronsglänsande skal med violetta stick och de blekt purpurfärgade skikten som blottas i snittytan.
Som ni förstår blev det löksoppa igår. En bautalök räcker lagom åt två om den förstärks med någon potatis, lite bacon och en försvarlig mängd smör. Vitt frankenvin i glasen och glädje i hågen. Vintern får komma!
Löksoppa på Morada de Amposta
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2 stora
Tid: 50 minuter
Det tar tid att laga en riktigt bra löksoppa. Det bara är så. Puttrandet gör soppan. Löken måste mjukna och bli riktigt söt.Om du inte får tag på lök från de Amposta kan du ersätta med två medelstora gula lökar och 5 små franska schalottenlökar.
- 300 g (ca 1) gigantisk spansk lök (ellerca 2 gula lökar och 5 schalottenlökar)
- 50-75 g smör (inget knussel)
- 1 tsk råsocker
- 2 potatisar av fast typ
- 2 kvistar kraftig timjan + 1 tsk finhackad timjan
- 1 lagerblad
- 5 dl vatten
- 2 tsk lantbuljong
- (1 msk akvavit)
- 1 dl oekat vitt vin
- 75 g bacon eller rökt sidfläsk
- salt, nymald svartpeppar
- Halvera löken från pol till pol. Lägg den med snittytan neråt och skär ett snitt nästan rakt genom men så att löken håller samman vid fästet. Nu går det lätt att skala löken.
- Klyfta halvorna i tunna, tunna klyftor längs med fiberriktningen. De här bitarna kommer att hålla formen bättre i den färdiga soppan än om du bara skivar löken. Snyggare soppa med bättre konsistens blir din belöning för besväret.
- Lägg löken och smöret i en tjockbottnad kastrull av teflon eller emalj. Hetta upp på låg värme och låt löken puttra i smöret under lock på låg värme minst 10 minuter. Rör om ofta under tiden. Strö över sockret och låt puttra 10 minuter till utan lock tills blandningen är ljusbrun och doftar underbart. Rör om ofta.
- Skala potatisarna om det behövs och skiva dem lövtunt. Vänd ner potatis och timjankvistar i löken och låt puttra med minst 5 minuter minuter. Slå på akvavit och låt puttra någon minut till.
- Vänd ner vatten, timjan, lagerblad och lantbuljong. Låt puttra i ytterligare 10 minuter tills potatisen mjuknat. Häller du ner vinet på en gång blir det så surt att potatisen inte mjuknar.
- Slå på vinet och låt sjuda utan lock i en kvart. Strimla eller finhackabaconet under tiden och fräs det knaprigt i sitt eget fett. Vänd ner sista fem minuterna.
- Smaka av med salt och mycket peppar.
Kommentarer
11 svar till ”Morada de Amposta: En lök som får ögonen att tåras”
Hm, jag undrar om det var en sådan rödlök jag fick tunnskivad på min lilla sidosallad på Xoko i söndags lunch? Jag hade aldrig hört talas om eller stött på rödlök som drog så mycket mot sött, och blev rejält förvånad.
Det låter ljuvligt! Men var får en stackars Uppsalabo tag på sådana djur?
Görel: Inte en blekfet aning. jag fick min lök av Årstiderna.
Jag har dissat Årstiderna till förmån för den lokala grönsaksleverantören Ramsjö gård, men de har nog inte den här löken. Men jag kan ju höra om de inte kan tänkas sig att prova den nästa år!
I min lokala Vi-butik som brukar ha ett fantastiskt inspirerande och årstidsanpassat sortiment av frukt och grönt finns för närvarande rosa lökar i gullökstorlek från Frankrike. Minns inte det exakta namnet, något med rosé, men de såg fantastiskt lockande ut. Får bli Lisas soppa.
Någon aning om var Dina lökar odlats?
Googling ger dåliga besked om dom.(svenska sidor)
-först naturligtvis hänvisning till Dig.
-sedan något om fröer, med referens till sida på ryska
-slutligen referens till EU-texter.
Undran-finns praktisk möjlighet att odla denna lök i Sverige.
Även om Du inte själv odlar kanske Du kan påverka Weibulls, Nelson (och vad Fröfirmorna nu heter) att ta in fröer/sticklökar
Har sökt vidare om löken
Här hittade jag en länk om inköp av fröer om någon är intresserad.
http://www.decoratosementi.com/vegetables-seeds-and-herb-seeds/onion-red-allium-cepa.html
Kanske, kanske det skulle gå att odla den i södra Sverige.
Vem vet- På Ven kan man ju odla högkvalitativt durumvete.
Örjan: Jag har fått löken av Årstiderna. Det är en ganska vanlig spansk sort, hur bra den är beror på odlaren som heter Las Caedelinas. Den här var exceptionellt bra. Jag varekn odlar den eller säljer den. Och om mitt dygn hade 48 timmar hade jag kanske på min fritid bedrivit en lobbykampanj för den eller alla goda saker jag hittar. Nu nöjer jag mig helt enkelt med att blogga om den ;-)
Gör av den informationen vad ni vill.
Mums det blir löksoppa för mig också någon dag den här veckan. Tack för inspirationen har gått och funderat på soppa hela veckan.
Det är nog inget problem att odla den i Sverige. Men det är inte säkert att den smakar likadant. När man odlar dem i ett mycket varmare och torrare klimat med kortare dagar, så påverkar det naturligtvis också smaken, men man kanske kan föröka efterlikna det klimatet genom att odla dem i dränerande jord/sand i södersluttning?
malins lök : roscofflök från bretagne.
http://blogg.passagen.se/fruktat/entry/http_blogg_passagen_se_resources36