En Morgon var bara ett av många trevliga viner vi drack i går hær på Holmenkollens topp. Utsikten från Voksenåsen ær svindlande: hela Oslo-grytan ligger framfør våra lystna øgon. Gårdagen bjød på matprat med matskribenter från andra nordiska lænder. Mest imponerade avsmakningen av rakfisk som kommer att bli ett kært samtalsæmnen hær på Taffel.se framøver. Petter åt mest.
PS Miss Meister blev Veckans Matnørd, stort grattis! Læs hennes kanontrevliga blogg i væntan på mer rapporter från Norge hær.
Kommentarer
3 svar till ”Morgon mellan fjællen”
Rakfisken är ju en mycket mild släkting till surströmmingen & hákarlen. Och grundorsaken borde ha varit den samma – salt var dyrt, kunde man spara på det så gjorde man det.
Ha, där ser man. Det var väl ingen som kunde ana att lilla jag skulle bli den enda denna omgång att träffa rätt. Man lär sig nya saker hela tiden :)
Bara namnet Holmenkollen och Voksenåsen laddar med minnen och längtan.
Det var verkligen i begynnelsen, eller inte alls. På den tiden fanns alls inte ens tanken på att lyfta blicken och titta på vad omvärlden lagade för mat för att med ett uns förbättra den bedrövliga matkultur landet själv kunde ståta med.
Med tanke på den grundinställning till mat som norrmännen har och till råvaror utöver sjømat är det en bragd större än någonsin att få krogar bestjärnade över huvud.
I fem långa år stod jag ut och med min privata terass hängande ut över Grefsenkollen och med utsikt bort mot Voksenkollen och ner mot Karl Johan. Fem år! och på den tiden gick det inte ens att få färsk fisk och lagrad ost i huvudstaden.