I en gigantisk analys av fettvanor och viktutveckling i Europa kommer författarna till den här slutsatsen.
CONCLUSIONS: We found no significant association between the amount or type of dietary fat and subsequent weight change in this large prospective study. These findings do not support the use of low-fat diets to prevent weight gain.
Jag tyckte bara att det var trevligt för er att veta. Vi ska äta feta lammspjäll till middag.
Kommentarer
9 svar till ”Mycket tyngre än så här blir det inte”
jag äter lagom _mycket_ fett, men alldeles för mycket kolhydrater, jag tycker det är svårt att sluta, för både ris, godis, chips, pommes frites, pasta, potatis och läsk är alldeles för gott
Patrik: Det är framför allt snabba kolhydrater som det finns belägg för att det är dåligt. Så man kan ju välja. Vi äter helt enkelt kolhydrater i mindre portioner. Pastan blir förrätt (som den ju faktiskt är i Italien). Gryn ett av många tillbehör etc. Och när det gäller godis och kakor är vi helt enkelt kräsna. POCK är livsfarligt.
tveksamt om pastan är att betrakta som “förrätt” i italien, visst äter man den _före_ köttet, men vad jag förstått utgör den största delen av energiintaget i alla fall
nåja: vad jag ville säga är att det är lätt att veta hur man ska göra, men svårt att göra det
En bekant visade häromveckan en entimmes film från och om Örnsköldsvik mitten av 60-talet. Han uppmärksammande mig på att det fanns inte en enda person (av flera hundra som strosade på gatorna i city) som vi skulle kalla fet, eller ens överviktig. Det är så fascinerande uppenbart att man måste se det för att förstå.
Åhhhh, lammspjäll det som är så gott. Kul undersökning. Undrar vad SLV kommer säga om den…
Härligt! Och att det behövs så många som forskar i det – något jag visste för iaf minst 15 år sedan ;-) Familjen jag bodde hos var enorma och hade bara fettfritt smör, decaf-diet-coke, non- or low-fat milk, etc. Och så åt de pancakes med jordnötssmör och sirap till frukost, bagles på vägen, pizza till mellanmål… En ekvation som i a f gick ihop för mig och jag har t ex aldrig druckit en lightcola sedan dess.
Det ser ju verkligen bestickande ut, men… kolla här!
Samma grupp av författare har använt samma material och metodik och analyserat effekten av snabba kolhydrater (dvs GI och GL):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19704411
Resultatet:
“Our findings do not support an effect of GI or GL on weight change.”
Jag hårdrar lite, men bara en liten aning. Vad skall man då dra för slutsats av detta? Ät fett och sött, det spelar ändå ingen roll? Jag tror inte det.
Jag tror snarare att om man tar studier med stora inbyggda felkällor (det är svårt att få folk att rapportera exakt vad de äter) och sedan ställer höga krav när man testar sina resultat kommer det att bli svårt att få signifikanta resultat och det är vad som händer i de här studierna. Men jag är ingen epidemiolog, så jag kan ha fel…
Frågan är vad man skall göra när man skall ge kostråd till en hel befolkning? Om man väntar in stora prospektiva studier och bara ger råd om sådant som konsekvent är farligt i sådana studier kommer man att ge ytterst få råd, vara mycket säker men väldigt sent ute.
Är det det vi vill ha? Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker…
Svante: Jag tycker ju inte att myndigheter ska ge så mycket kostråd. Och absolut inga vad gäller fördelning av makonutrienter. Hellre färre enklare råd än felaktiga. Jag tycker hela den här idén om att man MÅSTE detaljstyra folks matvanor är lite märklig. Hellre sent ute än fel ute. :-)
När det gäller GI/GL finns det många andra studier, även interventionsstudier, som visar på positiva effekter. Inte minst för den mycket stora grupp som har problem med blodsocker. Men vad gäller GI/GL är det inte främst viktminskning som anses vara fördelen.
Skälet till att jag tyckte att den här studien var så intressant är att det är just stora epidemiologiska studier (t ex Ancel Keys mkt selektiva material Seven Countries) som varit grunden till de nuvarande kostrekommendationerna.
Jo, jag vet att det finns andra studier på GI/GL. Jag tyckte bara att detta att samma forskare med samma material även kom fram till att snabba kolhydrater var ofarliga var en så bra illustration av svårigheten med att tolka och jämka samman olika studier.