Några snabba tips…

  1. Följ Cook’s Illustrateds redaktör på Twitter. Ideliga guldkorn, som det bästa emulgeringsmedlet för att göra en dressing stabil. En klick majonnäs!
  2. Varför har ingen nappat på att använda recept som analogi i upphovsrättskriget? Lider gastronomin av att recept saknar copyright? Nej! Det kan göra det svårt för enskilda recpetskribenter däremot. På senaste numret av svenska tidningen Journal Chocolate hittar vi Mia och Henriks fetamuffins på omslaget. Och uppges vara en uppfinning av Lotta Bäckström. I receptet är till och med ingressen från boken kopierad nästan rakt av. Vilket faktiskt inte är tillåtet. Inte bra stil! (Journal Chocolat är för övrigt en intressant och välgjord tidning i förhållande till resurserna. Läsvärd!)
  3. Googla på Peter Gordon och laga hans recept! Jag gillar vanligen inte vildsint fusion. Men Gordon har fingertoppskänsla ända ut i tårna. Jag ska använda två av hans recept något modifierade recept på söndag. Naturligtvis ärar jag den som äras bör!

Kommentarer

13 svar till ”Några snabba tips…”

  1. Jag förstår inte riktigt punkt 2: Att framställningen är skyddad (om den har verkshöjd, men det kravet är ju satt rätt lågt) är ju klart. Och själva receptet kan ju patentskyddas om övriga patenterbarhetskriterier uppfylls, vilket i och för sej kan vara svårt. Vad blir kvar? Gråzonen! Att blanda ihop sedan urminnes tider kända ingredienser på nya sätt/i nya proportioner? Hur skulle skyddet se ut, skulle man registrera sitt recept, skulle det granskas med avseende på nyhet och originalitet (som för patent) eller skulle alla tvistemål(!) avgöras i rätten. Jag tror helt enkelt att analogin är svårligen görbar, matlagning är helt enkelt inte tillräckligt exakt. Uppnåt resulktat beror inte bara på recept utan på råvara etc. Man skulle behöva specificera mycket tydligare än “en knivsudd salt” och vispa tills det tjocknar.

    Möjligen skulle det kunna funka för molekylär gastronomi men då finns ju som sagt patentet (om vi bortser från att man rätt ofta använder sedan länge kända ingredienser på därför avsedda ändamål).

  2. Patrik: Det jag menar är att kokkonsten inte försämras av det dåliga upprättsskyddet och masskopieringen/fildelningen. Vilket ju är ett vanligt argument. Däremot är det ju förtretligt för enskilda utövare.

    Att recept (ingredienser och enkel beskrivning) inte har skydd har redan prövats av Allt om mat när 1001 recept plockade recept rakt ur AoM och satte ihop till en egen bok.

  3. Och jag menar att liknelsen inte är hundraprocent tillämplig eftersom områdena är väsensskilda. Även jag tror för övrigt att det vanliga argumentet du nämner består av skitsnack. Annars tycker jag att upphovsrätten behöver ses över eftersom den är allt för långtgående, men just det överlåter jag åt andra diskutera.

  4. Få liknelser är hundraprocentigt tillämpliga. Jag tycker att den är intressant.

  5. nu är det du som är mesig!

  6. mja, det har du förstås rätt i. Jag vidhåller att det är en mycket intressant liknelse. Men jag är inte beredd att låta det gå till blodvite.

    Har du förresten testat Hugos korvkaka på Bondens (associationsbana via blodpudding)?

  7. Vet du vad! Här står jag i köket och rostar jordnötter till sås och så tänker jag ett varv till om din liknelse och vet du vad? Jag håller med! Det ÄR intressant. Egentligen borde jag skriva en bok om det, men det blir nog bättre om någon annan gör det (typ Rasmus eller någon bättre lämpad), eller ingen alls.

    Här kom det en massa osorterade ord som jag raderade.

    Intressant!

    Jag har inte testat korvkakan men ska ändå göra en raid i morgon (måste ju planera middag ju;-)) så då kan det ju passa att ahndla en liten bit. God?

  8. Mes! Ska vi göra sällskap till hallen? Johan är ju sjuk och jag kan behöva någon som beskyddar mig. Kanske tar med barnen om de vill. Om jag är frisk …

    Jag ska till asiaten också.

  9. P

    Korvkaka? Är det Bondens egen marknad ni syftar på?

  10. P

    A propos, när kommer forumet igång?

  11. Bondens matbod i Hötorgshallen: http://www.bondensmatbod.se/

  12. P: Forumet kommer igång när min man hunnit bygga det. Men han sjuk precis för jämnan. Men jag ska pusha honom lite.