DSC_0134

Om jag vann Mack-SM skulle det vara med denna best

Jag älskar mackor. Faktum är att jag skulle kunna leva på mackor alla årets dagar. Och jag är rätt bra på mackor dessutom. Eller överdjävligt bra faktiskt. Funnes det ett mack-SM öppet för allmänhet skulle jag vinna på en räkmacka. Eller på en svampmacka snarare.

Den här smörgåsen spånade jag fram i augusti förra året, innan en av gångerna när jag skulle ut och vittja nät med Fred. Vi behövde något matigt efter en arla blöt morgon med stelfrusna fingrar, vassa gösfenor och guppande gråkulen sjö. Då hade jag förberett dessa mackor.

Sherrydoftande karamelliserad scharlottenlök, pepparrotsstingig färskost, smörstekta rosepepparfruktiga kantareller och en umamibomb till lufttorkad skinka. Första gången hade jag serranoskinka på, men den här gången lyckades jag trixa fram lite vanlig lufttorkad skinka, tack vare den eminenta servicen hos handelsboden (på hur många ställen kan man en morgon facebooka ägaren beställningar och få dem vid öppning samma dag?).

Och det blev så jävla underbart gott. Behöver jag ens säga det? Jag kommer äta en likadan till lunch i morgon. Och i övermorgon.

Kantarellmackor med pepparrotsfärskost, lufttorkad skinka och sherrykaramelliserad scharlottenlök

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2

Tid: 30 minuter

Ett gott bröd är förstås livsviktigt vid en sådan här macka. Pain de Martins enkla ljusa bröd ur boken Enklare bröd fungerar alldeles utmärkt om man bakar ut det i ciabattastora bitar.

  • 2 rätt stora scharlottenlökar
  • smör
  • 1/2 tsk socker
  • 1 msk sherry (oloroso)
  • två rejäla nävar förvällda kantareller
  • mer smör
  • 1 tsk grovt krossad rosépeppar
  • flingsalt
  • 1/2 dl färskost av philadelfiatyp
  • 1/2 – 1 msk riven pepparrot, förslagsvis ur burk (den har pålitligare sting)
  • 4-6 skivor lufttorkad skinka av något slag (helst serrano, men vanlig fullufttorkad skinka fungerar också)
  • 2 portionsbröd
  1. Skär löken i ringar och fräs den på mycket låg värme i lite smör tills den börjar bli vackert brynt. Det tar ca 15-20 minuter. Slå över sherryn och strö över sockret. Rör om och låt koka in.
  2. Ta ur löken så länge och höj värmen. Klicka i mer smör i pannan och stek kantarellerna. Smaksätt med rosepeppar och flingsalt mot slutet och rör sedan ned löken igen så att allt blir genomvarmt.
  3. Blanda färskost och pepparrot. Bred på smörgåsen.
  4. Fyll smörgåsen med kantareller och skinka och ät.
  5. Upprepa eventuellt proceduren en gång till eftersom du kom på att “jo, en macka till får man nog faktiskt i sig, även om man känner sig rätt mätt”.

Kommentarer

13 svar till ”Om jag vann Mack-SM skulle det vara med denna best”

  1. Jan Allansson

    Imponerande!Älskar också mackor men får sällan till sådana där “Dagobertsinfluerade” monster :-D

  2. Örjan

    Tror du kommer att göra en ännu bättre senare, om det blir ett Karl Johan-år.
    Dvs med ankfetts-confiterad stensopp.

  3. Fan vad gott!

  4. ojojoj…

    hjälp så gott…

    jag älskar megamackor. alldeles för mycket. Tack för att du ger mig ögongodis att njuta

    Soliga fjällhälsningar

  5. Saxit

    Mmm vad gott; jag älskar kantareller och mackor.
    Örjans förslag lät riktigt bra också!

  6. Ja, den mackan ser jäkligt god ut, och har alla mina favoritsmaker med!

  7. Himmel så god!

  8. Yes! VILL HA!!!!

  9. Louice

    Det finns mack-sm!

  10. Simon

    Är det okej att använda schalottenlök istället?

    1. Ja, scharlottenlök blir ännu bättre!

  11. Elegant och subtil. Jag gillar enkelheten även om det kanske saknas en liten kladdfaktor. Viktig grej kladdfaktorn. ;)

    http://unhealthy.posterous.com/sondagsmacka-igen-jag-ar-nastan-for-bra-pa-de

    1. Jo, man får ta rätt mycket färskost för att kladdfaktorn ska uppfyllas. Men tex en dillmajonnäs hade passat bra till – dill+kantareller är en underskattad kombo.