Den här serien kan bli hur lång som helst. Förutom att jag tycker att paj är en ganska onödig rätt så finns det faktiskt produkter som jag inte skulle sakna om de försvann. Miss Meisters karobfunderingar inspirerade till detta inlägg.
I och med att det gamla distributionsnätet för hälsoprodukter försvann har vissa varor blivit svårare att få tag på. Ibland gör det inte så mycket… Räck upp en hand alla som saknar carob! Ni vet, det där dammet som opportunistiskt brukar presenteras som chokladersättning eftersom det råkar ha samma färg. Smaken är smått kastanjesöt, sammig och kväljande.
När jag en gång frågade min hälsokostaffär i Uppsala varför jag skulle använda carob, fick jag det enda och allvarliga svaret att kakaobönan innehåller kraftigt beroendeframkallande gifter och att missbruket är omfattande. I sådana fall måste det vara ett väl dolt missbruk eftersom man så sällan ser glåmiga, darrande förtappade själar stå i snabbköpskassan tidiga morgonar med ett paket kakao under armen. Nej, skälet till att choklad tycks vara beroendeframkallande är helt enkelt för att kakaobönan främst gör skäl för sitt latinska namn gudaspis när det kombineras med fett och socker.
Så länge man slipper äta den är carob en spännande frukt. Från keration, det grekiska namnet för carob har till exempel ordet karat utvecklats, det beror näppeligen på att carob är värt sin vikt i guld utan snarare på att fröna utgjorde osedvanligt tillförlitliga vikter och därför användes för att bestämma diamanters storlek.
Carob går också under det svenska namnet johannesbröd eftersom det enligt vissa uttolkare var just carob som tillsammans med honung utgjorde Johannes Döparens stapelföda under hans prövotid i öknen. Den andra falangen uttolkare hävdar att det snarare rörde sig om syrsor. Ja, vad ska man säga? Ur kulinarisk synvinkel kan det vara hugget som stucket.
Berätta om mer onödig mat på din blogg eller i kommentarerna nedan. Bäst förslag vinner den åtråvärda titeln Veckans Matnörd. Rätt svar på förra veckans bildgåta hittar du i nyhetsbrevet som dyker upp först ikväll på grund av oförutsett deklarationsarbete.
Du har väl mejlat alla dina vänner och upplyst dem om vårt nyhetsbrev? Denna källa till glädje som förgyller dina torsdagar.
Kommentarer
33 svar till ”Onödig mat (I): Carob (karob)”
Jag kom att tänka på när jag gick på vegansk matlagningskurs och frågade varför vi hade karob i stället för kakao i efterrätten(http://kardemums.blogspot.com/2006/10/den-grna-utflykten.html) – vill man behålla hjärnan intakt så…
Annars finns det väl mycket onödig mat, just nu känner jag mej smått aggresiv mot färdigrätter som smakar äckligt, är för små i portionerna och knappt innehåller nåt vettigt. Bu.
Åh, tack Lisa! Jag stötte på lite i min miniundersökning om johannesbröd, att kakao skulle vara giftigt och inte bra för kroppen. Så fantastiskt roligt du beskriver hur ett kakaomissbruk skulle se ut :D Såklart är det ju fettet och sockret missbrukaren vill åt!
Såg dessutom i innehållsförteckningen på en sådandär “chokladmüslibar” att den innehöll carob… söt var den i alla fall ;-) Och om man nu skulle vara allergisk mot soja och andra ärtväxter tål man säkert inte johannesbröd i alla fall.
Den ser rätt cool ut bara. Kanske passar den bättre som dekoration bland blommer och blader än som mat.
Är nog benägen att hålla med dig om att den kan klassas som onödig mat.
Svårt att komma på nåt’jag råkar tycka om nästan all mat, men konserverade ärter och morötter har jag svårt att förstå vem som vill äta!
Konserverad frukt.
Varför finns den? Vem väljer idag bort den fina färska frukten till förmån för en plåtburk där fadd sockermarinad dödat varje uns av friskhet? Jag kan förstå att den hade sin plats i ett efterkrigs-Sverige där persikor och ananas var lika exotiska som en svart människa i Jämtland. Men 2008…
(bubblare: smörgåstårta, hushållsost, flintastek, kruspersilja…)
När jag ibland står och steker i mycket smör brukar jag irritera mig på att jag inte har osaltat smör hemma. Min lokala ICAaffär (Mariatorgets t-bana, sthlm) har 5 kvadratmeter med olivolja men bara 1 sorts smör som antingen är salt eller ännu saltare.
Extrasaltat smör är för mig helt obegripligt och direkt onödigt. Ett halvfabrikat utan användningsområde.
Jag gillar konserverad frukt. Jodå. Så var det medgivet. Och poängen med konserveringen är förstås att ha frukt även under de säsonger som det just inte finns fin färsk frukt som växer lokalt. En insikt så god som någon i klimatalarmtider.
Jag kan dock komma på rätt många livsmedelsindustriella produkter som saknar kulinariskt om än inte nödvändigtvis kulturhistoriskt existensberättigande (burkskinka anyone?), men råvaror är svårare. Kanske bifftomat. Den har jag aldrig begripit poängen med. Vad kan en bifftomat göra som inte vanliga tomater gör bättre?
Flytande margarin!
Champinjoner på burk är obehagligt på alla sätt och vis. Och det trots att jag i övrigt inte har något emot inlagd svamp.
Isobel: Bifftomater fyller ungefär lika stor funktion som vanliga vid den här tiden på året – smaklös törstsläckare som man kan ta till när… ja, kom inte på något tillfälle då de skulle fungera faktiskt.
Men, jag har vid ett par tillfällen varit med om att bifftomaterna smakat mer än vanliga/kvist.
Fettfri majonnäs är det mest onödiga som finns i en butikshylla. Jag tror inte ens att jag behöver vidareutveckla min åsikt.
Näst efter det kommer, inte burksvamp, men burksparris.
Men carobsirap är ju gott! Inte som chokladsubstitut, utan för sin egen smak. Men det kanske bara är jag som tycker.
Onödig mat? Konserverade räkor. Vem köper det egentligen?
För varje reaktion en motreaktion: Jag gillar burkchampinjoner. I alla fall i min egen tomatsås. Visst är de gummiaktiga och smakar inte mycket men värre saker har sagts om bläckfisk.
Dyrt mineralvatten känns ganska onödigt…
Onödigt:
Piffi – kommer aldrig in i mitt kök
Jag måste nog skriva under på hushållsosten. Så himla onödigt med en ost som bara smakar margarin. Väldigt länge tyckte jag att Kalles randiga var sjukt onödigt (ett pålägg plus ett annat pålägg blir inte ett nytt pålägg), men nu är jag helt såld på den randiga ändå. Så, hushållsost.
OCH! Vit fiberpasta. Vem kom på det? Jag som trodde att fullkorn var ett statement och inte något man smusslade med i gi-samhället.
Alla: tack kära ni för att ni delar med er. Det skulle kunna bli en hel onödig artikelserie. (Som ingen skulle läsa …)
Burkchampinjoner är verkligen hemskt. Men jag gillar konserverad frukt, I synnerhet päron och aprikoser.
Torpsara: Oh, påminn mig inte om mina synder under dietiststudierna. Yikes!
Jag åt karobkarameller på Scicilien som var väldigt goda. Men annars håller jag med om att det är ganska så menlöst.
Men eftersom det slagits slag om hushållsost (som i och för sig kan användas som koncistensgivare i såser) och allkrydda så slår jag ett slag för färdig pytt i panna. Seriöst alltså, en maträtt vars koncept bygger på att man slänger ihop rester man har i kylen och steker upp. Varför ska man köpa färdiga rester för ett högt kilopris när man med stor sannolikhet hade kunnat få till en bättre genom att vara miljövänlig och inte slänga all mat de senaste tre dagarna.
Djupfrysta morötter. Det måste vara det enda sättet att få morötter att smaka riktigt vidrigt.
Det här frågan är riktigt kul och man kommer på en massa hemskheter som finns att köpa eller funnits…
Jag har länge hävdat att Nutella är totalt onödigt tills jagupptäckt hur bra den är att fylla macroner med.
Den mest onödiga produkt jag har stött på var när jag jobbade inom storkök och man kunde köpa färdig redning!
En annan höjdare var när ett företag sålde balancerad buljong. Natrium och Kaliumhalterna var balanserade alla andra hade “bara” natriumreducerade buljonger. Problemet var väl bara det att så fort du kokte en ärta så rubbades balansen.
De frysta sushi som finns i affären nu är fullkomligt vidriga och det värsta är ju att det kan finnas folk som köper dem och tror att sushi skall smaka så.
Jag instämmer, carob har alltid varit bannlyst i mitt kök. Men så är jag också en chokladälskare av ganska stora mått, och har alltid föredragit kakao.
Angående bifftomater så har de ett användningsområde där de är mycket bättre lämpade än mindre tomater, och det är förstås som fyllda tomater.
Hmm, listan på onödiga produkter är otäckt lång i mina ögon. Praktiskt taget allt som utges för att ha smak av någon viss råvara men som egentligen får sin smak av diverse smakämnen tycker jag är ren bluff.
Svavlad torkad frukt känns också väldigt onödigt. Sedan jag en gång började äta ekologiska torkade frukter har de svavlade aldrig fått komma in i mitt hem igen. De ekologiska, inte minst aprikoserna, är så mycket godare!
Jag tycker att vit choklad saknar existensberättigande, särskilt när det existerar god, brun choklad.
Hoppas någon vitchokladnörd kan förklara för mig vad det finns för poäng med med vit choklad (OK, jag inser fördelen ur dekorativa sammanhang, att man kan göra fina upplägg med choklad av olika färger, men annars?!).
Jag har aldrig testat carobpulver, men när jag var i Israel för ett par veckor sedan fick jag smaka på både carobsirap och färska carobbönor. Bönorna var liksom sega ärtskidor med klibbigt chokladsmakande innehåll. Riktigt gott att knapra i sig tyckte jag och skulle gärna ha det som alternativ till choklad ibland om det fanns tillgängligt här hemma.
Sirapen tyckte jag smakade lite lakritsaktigt, skulle inte använda den som chokladsubstitut men kan mkt väl tänka mig att den funkar bra till vissa grejer.
Någon som vet om man kan köpa carobsirap i stockholm?
Gitto lämnade ju en grym poäng! Varför kan inte carob få vara “för sin egen smak” och inte som chokladsubstitut.
Jag tuggade lite lätt på johannesbrödet. Första smakintrycket var lite banan och så sött och sen bara…urk…inte gott. Säkert smakar pulver, sirap, honung och vad det nu kan vara annorlunda. Dock bör carob, som ersättning för kakao, definitivt vara förbjudet!
Åsa: Ja det är lite som när Skåne kallas för Sveriges Provence. Yuk!
Carobsirapen är faktiskt god, den har jag haft en del fina stunder med … Men dadelsirapen är såååå mycket godare.
Ja torkad frukt som är konserverad med svavel är väldigt onödig! Varför konservera något som redan är konserverat? Faktiskt så finns det choklad gjort på carob. Det är gott, framförallt den med karamell inuti! Mmm annars gott att baka med! Sockerfri och inte särskilt fet och sen finns det väl personer som är allergiska mot den äkta kakaobönan, som kan använda caroben istället.
Suck vilket osedvanligt korkat blogginlägg. Rätt använt är carob en alldeles fantastisk ingrediens. Ta till exempel Sattvas Carob och kokosnjutning vilken underbara kaka! Den skulle jag kunna leva på.
fotnot
Sattva är alltså http://www.sattvabageri.se/ i Stockholm
Det finns ju en väldans massa mat som är onödig. Ät frukt! Fast carob ska ju va bra för magen, och är gott att ersätta kakao med i lite olika recept.
hmm, jag brukar inte ersätta kakao, men ibland blanda med kakao, för variation om inte annat…
Själv älskar jag kakaobönan, men det är alltid spännande med variation och nya smaker…. Carob smakar mer kola tycker jag.
Jag kanske ska ge karob en chans till ;-)
Håller inte med om att carob är onödig. Jag har en kronisk sjukdom som reagerar på kaffein och ger mig smärtor i lederna om jag dricker kaffe eller äter choklad. Fick reda på vad carob var idag och det smakar defintivt gott nog för att vara min räddning när helst jag känner choklad suget men inte vill lida i dagar efteråt.
Johannesbrödkärnmjöl, E 410, förekommer i massor av färdigprodukter för att göra dom ännu äckligare, dvs. slemmiga, men det är inga produkter som taffels läsare köper ändå.
Ni har aldrig seglat jorden runt va? Konserverad mat är då kung! Tack för mig era stackare!
jag provade carob idag, vart helt ok :) med socker. haha..
Jag googlade för att ta reda på lite mer om detta, (Carob) Såg ett tips på nån dip en vegan hade på Instagram. Minns inte riktigt vad det var blandat med mer men.. själv älskar jag ju kakao eftersom det alltid funnits i mitt liv men det jag kunnat se på nätet så skulle väl fördelen med Carob ev kunna vara att det är mkt högre fetthalt i kakao? Sedan är väl frågan om det har nån betydelse för man kanske inte stoppar i sig 1 kilo kakao på en gång men samtidigt om man vill undvika fett så why not… alla bäckar små.