Mitt första möte med Mai Tai var en angenäm upplevelse. Jag vill minnas att det var på en cocktailbar i Köpenhamn någon gång i början av 90-talet. Spännande smaker. Jag gillade verkligen kombinationen av det sötsliska, mandeltonerna och den sammansatta romsmaken. När det sedan började mixas på allvar i casa Karlfeldt kom ju snabbt Mai Tai på tapeten. Den måste vi blanda! Lättare sagt än gjort. Var köper man orgeat? Svaret på den frågan är att det gör man inte gärna om man bor någonstans mellan Smygehuk och Treriksröset. Har än så länge aldrig sett det i någon butik, men har sedermera lärt mig att det går att beställa via Barkonsult och deras hemsida.
Men, det går så klart att göra sin egen. Då har man ju dessutom förmånen att bestämma själv vilken karaktär den ska ha. Förutom mandel så behöver man bittermandelarom, rosenvatten, apelsinblomsvatten och socker. När jag nu senast skulle ge mig iväg på rosenvattenjakt fick jag sur bekräftelse på Landet Brunsås uttalande att 8 av 10 av landets Ferrari-ägare är ICA-handlare. Jag bad min söta hustru köpa med sig rosenvatten från ICA Maxi. Glad i hågen kom hon hem med 7,5 cl rosenvatten som hon betalt det facila priset 59 kr för. Rosenvattnet hade ett bäst före-datum i faggorna kring min nu 7-åriga dotters fyraårsdag. Tebax till butiken. Efter diverse sökningar tog jag mig till AfghanLivs på Möllan och fick där en 65 cl-butelj för 21,90. Fortsätter jag i denna sparsmakade stil så kanske det blir jag som får köpa nästa Ferrari! Fast jag gillar ju inte Ferrari…
Nåväl, mandelsirapen är nu kokt och buteljerad. Och den är sensationell! Här vankas således mången Mai Tai de närmaste veckorna. Förutom i Mai Tai så är orgeat en viktig beståndsdel i bland andra Mouresque Cocktail, Fog Cutter och Mikado Cocktail.
Orgeat
Receptmakare: Johan karlfeldt
Portioner: 1 liter
Tid: 12 timmar
- 200 g skållad mandel
- 1 l vatten
- 1,5 kg socker
- Rosenvatten
- Apelsinblomsvatten
- Bittermandelarom
- Mal 50 g av mandeln.
- Grovhacka resten av mandeln
- Blanda all mandel (hackad och mald) med 200 g socker i en kastrull.
- Slå på vattnet och låt koka upp. Dra av kastrullen från plattan.
- Låt stå i ett halvt dygn.
- Sila koket genom en silduk.
- Väg vätskan.
- Addera 140 g socker för varje 100 g mandelvätska.
- Värm upp sirapen så att sockret löser sig. Låt INTE sirapen koka. Det räcker att dra upp den till 50-60 grader. Börjar det koka så blir det lätt pannkaka av allt ihop.
- Låt svalna.
- Addera bittermandelessens, rosenvatten och apelsinblomsvatten efter smak. Jag tar några rejäla skvättar bittermandelessens för att ge sirapen en kraftigare mandelsmak. Sen tar jag en dryg centiliter av vardera rosenvatten och apelsinblomsvatten per liter mandelsirap.
- Buteljera.
- Njut.