Igår var Magnus ledig och ägnade sig åt sin favoritsyssla: skrota runt på Jula. Han kom hem med förlängningssladdar, strumpor och silvertejp, vilket är samma tre saker som han alltid impulshandlar. Obegripligt, men sant.
I ett utslag av tyst revolt mot min vegovecka åt han dessutom både frukost och lunch på McDonalds och meddelade sedan glatt att han ville ha vegoburgare till middag. Men just vegoburgare är en rätt som lätt kan gå snett (kunde inte låta bli rimmet, förlåt!): smeten blir för lös, biffarna faller isär, de blir svampiga, smakar inget eller illa, blir för torra et cetera.
Jag gnuggade mina geniknölar. Seitan tillsammans med någon slags baljväxt borde tillsammans ge en bra struktur: ett ägg och lite maizena fick följa med för säkerhets skull. Det smaksattes med lök, worchestershiresås och soja. Smeten blev visserligen avskräckande lös, men det visade sig snabbt att en långsam stekning och en någorlunda försiktig vändning löste det problemet.
Resultatet blev riktigt bra burgare med en fin konsistens: tillräckligt mjuka för att inte uppfattas som torra, men samtidigt tillräckligt tuggiga för att de inte skulle försvinna bland tillbehören. Nästa gång ska jag dock testa om burgarna håller ihop lika bra utan ägget.
Vegoburgare med seitan och svarta bönor
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Att få till en bra vegoburgare är en svår konst, men just det här receptet blev ovanligt lyckat.
- 200 g kokt seitan
- 1 burk svarta bönor
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 litet ägg
- 1 msk mörk soja
- 1 tsk worchestershiresås
- 1/2 tsk liquid smoke
- 3 msk maizena
- salt och svartpeppar
- olja till stekning
- Skär seitan i små bitar. Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt. Hacka lök och vitlök.
- Blanda i en bunke och mixa till en ganska jämn smet. Blanda ned ägg, soja, worchestershiresås och liquid smoke. Smaka av med salt och peppar. Rör i maizenan och låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
- Klicka ned fyra stora biffar rätt ned i en stekpanna med olivolja. Stek på lägsta värme 7-10 minuter. Efter det går det bra att vända biffarna. Var någorlunda varsam vid vändningen. Stek lika länge på andra sidan. Servera med dina favorittillbehör.


Kommentarer
6 svar till ”VV4: seitans goda burgare!”
Detta lät underbart. Det här ska jag laga till min toleranta köttälskare till pojkvän. Han borde bli glad.
hoppas ni gillar burgarna! Och toleranta pojkvänner, det är det bästa man kan skaffa sig här i livet.
När det gäller falafel, så håller ju de ihop mycket bättre om man inte kokar kikärtorna, bara blötlägger dem.
Kurt: jo, där har du alldeles rätt. Som av en händelse hade jag planerat falafel på blötlagda (men ej kokta) kikärter till kvällens middag. Som det ser ut nu blir det dock överblivna vegoburgare eller lasagnen. Falafeln får vänta.
Jag ska få Falafelkungens falafelrecept i nästa vecka (jobbade där som falafelmakare i ett halvår)deras falafelfärs hade den bästa konsistensen av alla. Kommer på Taffel!
Spännande! Den måste du blogga…