Vår ständigt like matglade rapportör Leif “Paggan” Pagrotsky har ett kalastips från Fjällbacka. Skälet till att han inte tipsar om det själv är att hans dotter Sonja är en av initiativtagarna och han oroas över att den faderliga stoltheten skulle svalla så att eventuell pressetik och objektivitet far all världens väg. Hur som helst tycker jag som Taffel-redaktör att tipset är för bra för att undanhållas våra ostälskande läsare. Till saken!
I stället för att ta vanliga sommarknäck driver studenterna Andreas Byfeldt, Linnéa Olander, Sonja Pagrotsky och Henrietta östergren kiosk på Långsjö Camping.
Där säljer de inte bara korv och mos utan även legendariska långlagrade ostar från Sivan. Ostar som sannerligen inte är lätta att få tag på. Det handlar om klassiska svenska ostar lagrade upp till 33 månader. Smaksensationer utan dess like. Men var inte säker på att de som lagrats längst är bäst. Riktigt lång lagring slipar nämligen av ostens personlighet rejält. Men alla ostar har inte en personlighet som kan saknas. På bilden ser ni en svensk tråk-port salut som lagrats till en vild best. Varje likhet med det jämrans mesiga gummiaktiga originalet är avgnagt av tidens tand.
Mer gott i kiosken: Till osten säljs en rolig marmelad på fikon och lagerblad som jag älskar. Moulin de Mougins, den trestjärniga restaurangen i Provence, sålde ursprungligen marmeladen till sina gäster. Receptet kommer från Roger Vergé och övertogs av driftige finsmakaren Claes Wernersson som tidigare ägde Werners Gourmetservice. Werners Gourméservice har betytt mer för svensk gastronomi än de flesta toppkockar eftersom de introducerat enorma mängder nya ingredienser genom åren.
Är det någon som varit på Långsjö Camping och spanat in ungdomarna?

Kommentarer
3 svar till ”Ostextas i Fjällbacka”
Vi som av princip bojkottar allt franskt ända sedan de vedervärdiga franska aktionerna i Söderhavet inträffade, med mordet på Greenpeace-fotografen ombord på Rainbow Warrior som bottennapp, vi får nöja oss med en liknande marmelad från svenska Falbygdens. Visserligen inte med (franska?) lagerblad, men med (svenska?) äpplen.
Intressant är att socker kommer först på fjärde plats bland ingredienserna, vilket alltså innebär att mindre än 25% är tillsatt socker. Att slutresultatet ändå blir 40% socker beror såklart på att fikon (och även äpplen) innehåller socker.
Kan varmt rekommenderas. Ja, alltså marmeladen från Falbygdens, inte att köpa franskt… :)
Svar: Jo, igentligen är det min pappas men jag får använda den när jag vill. Har en nikon D50 med och jag har fäst mig så otroligt vid den så det kommer naturligt att det är den jag fotar med. Haha! Men den är grym!
Tack föresten! :)
Jo, det var en härlig upplevels förra sommaren.
Jag var på semester där uppe och som av en händelse så stod det artiklen om Sivan och Långsjö camping, så jag begav mig direkt dit, häftig upplevelse för en ostnörd som mig :-) !
Jag kommer inte ihåg om de var de eler Kobers på Linnegatan i Göteborg som imponerade stort på mig med sin 18 månaders hushållsost.