Otrendiga trender

Ordet trendig har gått från att ha varit ett honnörsord till något nedsättande som muttras ur mungipan. Att förläsa om trender är därför en hiskelig balansgång. Igår föreläste jag på Sörmlands matkluster utanför Flen. Om mattrender. Typ.

Efter föreläsningen fick jag frågan vad som var trendigt just nu. Jag tänkte efter.  Vad skulle jag visa upp för, säg,  mina utländska journalistkollegor om de var på besök på Sverige just nu?

Jo, jag skulle tagit med dem dit. Just till Jällsjö Gård där den låga oktobersolen lockade fram de vackraste färgerna ur en stor skål med sex, sju olika tomater.  Där rimmat sidfläsk från en när och kär gris gonade sig i ugnen. Där äppelmusten smakade egensinnigt av melonäpple  och pressats nästgårds. Där strudeln var smörtung och kanelsöt. Ja, listan kan göras ännu längre …

Och sen skulle jag säga: Så här bra kan svensk mat vara,  så här bra borde den vara oftare. Det här kanske inte är hela framtiden, men det är en viktig del av den. Och ordet trend känns så outhärdligt futtigt för att beskriva detta. Och det är allt detta som gör att det är värt att jobba med mat. Att man fortfrande blir tårögd över att se en skål omaka tomater i mjukt men klart oktoberljus. Och får drälla spröda strudelflagor över sätena på tåget på väg hem.

Kommentarer

5 svar till ”Otrendiga trender”

  1. Det var fanimej det vackraste jag läst sedan konfirmationen! :-)

  2. Trender för utvecklingen framåt – antar jag – men kan ju vara så erbarmligt tråkiga.
    din vackra beskrivning sammanfattar så väl de som många säkert ofta tänker: maten i Sverige kan vara helt fantastisk. Även fast man ofta stöter på motsatsen.

  3. Kan bara hålla med, det är så man blir tårögd!
    Strudel har jag förresten inte bakat sedan just konfirmationen. Då kämpade vi tills det gick att läsa dagstidningen genom degen, vill jag minnas.

  4. Det var fint skrivet! Trender kommer och går, ju. Och det som blir bestående kan vara nåt guldkorn ur alla dem. Kanske det någon gång var trendigt med tomater.
    Skålen med tomaterna i oktoberljuset låter mycket trendigt, medan smulorna på tågbänken inte är det och har kanske inte så stora förutsättnigar att bli det heller.
    Jag har aldrig besökt en trendig trestjärnskrog, inte en otrendig heller. Men en av mina studiekompisar gick en gång på något han uppfattade som en superkrog. Hans omdöme löd: Maten var inte god, men tillräckligt dyr för att vara fin. Han blev forskare i politisk retorik…
    Hur gick det förresten med listan över saker man bör smaka på under sin livstid? Inte har jag väl missat facit över dina fem produkter du inte testat? Väntar på hedersomnämnande förstås!;-)

  5. Anki

    Matklustret i Sörmland har en fin hemsida också. Den glömde du i hastigheten. Här kommer adressen:
    http://www.matkluster.se