I går när vi var på Serrano drabbades vi av en monumental besvikelse. De hade slut på carnitas. Carnitas kan se ut på otaliga vis men man utgår i regel från fläskkarré, en av de bästa bitarna på det bästa djuret. Jag beslöt mig omdelbart för att laga egna carnitas, fast det blir nog snarare en oortodox blandning av det här receptet och puerco pibil.
Just nu ligger stora bitar av karré och gonar med salt, en gnutta socker, krossade torkade avokadoblad (observera att vissa typer av avokadoblad är giftiga) och krossad kryddpeppar. Sen ska köttet brynas och till sist puttra mycket länge i ugn med citrus, ancho och andra kryddor. Håll tummarna för mig! Jag vill nämligen kunna imponera på min kusins förtjusande fru som kommer från Mexiko nästa gång hon är här på besök.
Just nu bor de i Norge vilket gör att de nog är ganska lätta att imponera på när det gäller mat. Hoppas jag. Om det blir gott kommer det recept snart. så länge kan ni trösta er lite med att läsa om gurka.
Kommentarer
5 svar till ”På gång: Carnitas till Aline”
För drygt tre år sedan läste jag för första gången Matälskaren.
Redan då fanns “veckans matnörds-tävling”.
En bildfråga var ang röda bär- svaret Goji-bär.
Idag finns goji-bären till försäljning på Willys.
Ny undran- om tre år ytterligare.
Kommer då giftfria torkade avocadoblad att finnas på Willys?
Vem vet.
Taffel har betydelse
Din länk till Puerco Pibil lyckades jag ej öppna.
Är denna länk ett för Dig godkänt recept-alternativ?
http://www.youtube.com/watch?v=gO8EiScBEjA
Jag gjorde detta recept i helgen: http://userealbutter.com/2010/06/07/carnitas-recipe/. Smakerna var riktigt lyckade, men fick inte till riktigt den konsistensen som beskrevs; det blev lite torrt för mig.
Tack snälla Örjan!
Gabriel: Försök med kortare tillagningstid. Olika karréer behöver olika tid vilket jag bittert erfarit med mitt pulled pork-recept.
Hej,det var lite problem med Carnitas i helgen, men det kommer inte att hända igen. :-)
Einar Örn,
Serrano VD