PK-smoothie en lat söndag

Just nu puttrar en tam variant av vildsvinsgrytsteken i ugnen. Ett block asiatiskt krabbkött står på tining i väntan på att bli till crabcakes. Var snälla och berätta inte hur vansinnigt uselt det är för miljön förrän vi ätit upp våra krabbkakor vid sju-snåret. Det är kört för just de här krabborna i alla fall.

För att kompensera var vi tvungna att trycka i oss varsin liten PK-smoothie nu på eftermiddagen, enligt principen att lasternas summa bör hållas konstant.


Det finns undersökningar (jag tror Cook´s illustrated gjort dem) som visar ett icke-homogeniserad mjölk upplevs som gräddigare än vanlig mjölk med samma fetthalt. Använd därför gammeldagsmjölk när du laga till exempel bechamel. När man har smakat det här mjölkskaket är det bara att hålla med.

Homogeniseringen av mjölk tillför, vad jag vet, ingen som helst fördel för konsumenten utan görs för att maskienriet på de stora mejerierna inte ska kloggas igen av mjölkfett. Den goda mjölken från Järna hittar du på Cajsa Warg eller Bondens Matbod i Hötorgshallen.

Skälet till att jag använder fruktsocker har absolut inget med hälsa att göra, det blir bara enormt mycket godare och friskare i smaken. Fruktsockret löser sig dessutom galant i den kalla drycken. Stora mängder fruktsocker har visat sig ge alla möjliga metaboliska störningar så tro inte att det är någon hälsokost. I små mängder är det en mycket trevlig krydda.

PK-smoothie med hallon och helmjölk

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 pyttesmå eller 2 stora

Tid: 5 minuter

  • 5-6 dl mjölk från Järna eller gammeldagsmjölk
  • 4 isbitar
  • 3 dl frysta Krav-hallon
  • 1 msk fruktsocker
  • (ev 1 msk hallonbrännvin eller 1 strimlat limeblad)
  1. Kör alla ingredienserna i mixerkanna till skummande dryck. Smaka av och tillsätt mer mjölk och socker om det behövs. Servera bums, gärna i kylda glas.

Kommentarer

6 svar till ”PK-smoothie en lat söndag”

  1. Susanne F

    Jag håller med dig om att smakskillnaden på homogeniserad och icke-homogeniserad mjölk är stor. Jag dricker inte mjölk som måltidsdryck men använder den i matlagning och i mitt kaffe. Tll och med där slår smakskillnaden igenom. Min åldrige far ber hemtjänsten att handla i en speciell matbutik för han vill ha icke-homogeniserad mjölk från Wapnö mejeri (http://www.wapno.se/) och brukar i regel avgå med segern. Han inser också smakskillnaden. :-)

  2. Susanne F

    Jag måste korrigera mig själv, Wapnö-mjölken är homogeniserad. Jag ber om ursäkt om jag vilselett någon.

  3. Susanne: Sådana felsteg kan leda till lynchning, vet du väl. Hmm, det skule avra kul att göra en blindprovning!

  4. Köpte KRAV-hallon i helgen och de kostade 20 spänn istället för 12 (private label). När jag gör smoothies brukar jag ta lite socker, frysta hallon och lite grekisk yoghurt och mixa ihop. Yoghurten gör det lite syrlig…

    Tror att det allra största skälet till varför mejerier homogeniserar mjölk är för att inte fettemulsionen i mjölken ska klumpa ihop och flyta upp till ytan. Fettpartiklar som är lika stora (alltså homogeniserade) klumpar inte lika lätt om jag förstått det hela rätt (yt- och kolloidkemi). Mindre mejerier behöver ju nischa sin produkt för att konkurrera och då är det ju perfekt att skippa homogeniseringen eftersom det steget även kräver en rätt dyr utrustning.

  5. Ola: jag gör i regel min smoothies på yoghurt men den milda lite fetare mjölken lyfte fram hallonsmaken bättre än yoghurten tycker jag.

    Det är ju lite komiskt att gammeldags mjölk kallas just gammeldagsmjölk. Förr dracks i regel skummjölk medan fettet sparades till annat.

    För övrigt saknar jag kärnmjölk som fanns förr det var fantastiskt gott (tror Jessika efterlyst den också).

  6. Örjan

    Med anledning av denna artikel, köpte jag idag för första gången “gammeldags mjölk”

    Arla ekologisk (obs den är homogeniserad, vilket innebär att Wikipedia har fel.)
    Annan variant kunde jag ej finna i min stad idag.

    Håller med om att fettökningen från standardmjölkens 3,0% till 3,8-4.5% ger en smakförhöjning.(utlåtande efter ren provsmakning och som tillsats i det dagliga kaffet).

    Men att kalla det “Gammeldags Mjölk” vilket mafö-namn.
    Mina över 80-årig föräldrar drack aldrig sådan mjölk, ens när de hade kor (fram till 1953)

    De lät mjölken kallna, därefter skummades grädden av. Resterande mjölk var matdryck el matlagningsmjölk.
    Detta kallar jag “skummad mjölk”, vilket är min barndoms dryck

    Skummjölk är för mig resterna efter separatorns effektiva arbete med att skilja allt grädde från mjölken.(blåmjölk)

    Återförsåldes vid tillgänglighet tillbaka till bonden för utfodring av kalvar.

    Dock enl min mor, (som fann den läskande)drack man gärna detta som måltidsdryck, och tog då bara till sida nödvändig mängd mjölk för att stilla “gräddbehovet”.

    Skummjölken motsvarar, såvitt jag förstår, i stort sett dagens minimjölk (utan vitamintillsatser)

    Då var den klart billigare jämfört med standardmjölkens ca 3% fetthalt.
    Intressant hur mjölkproducenterna lyckats “uppgradera” skummjölken, sedan dess.

    Vad är idag prisskillnaden mellan skummjölk och standardmjölk?

    Kring 1950 fanns enligt uppgift från släktingar (födda 1915-25)i mjölkbutiker
    -standardmjölk ca 3%
    -skummjölk
    -kärnmjölk

    Varför har kärnmjölken försvunnit?
    Den är ju så populär i många andra länder.

    Är det för att vi har filmjölken? men då har ju andra länder sin youghurt??