Swizzle Stick Tree

Queen’s Park Swizzle

Sommaren tuffar på som om den aldrig gjort något annat. Idag kom faktiskt ett par regnstänk som gav eftermiddagsdoppet en litet annorlunda framtoning. Men fint var det.

Gårdagen bjöd dock på något alldeles magiskt – Queen’s Park Swizzle. Vad är då en swizzle? Istället för att skaka eller röra en cocktail så kan man “swizzla” den. Metoden kommer ifrån Karibien där man helt sonika häller spritsorter tillsammans med krossad is rakt i glaset som är ämnat att sippa ur, bryter av en gren från ett närbeläget Quararibea turbinata (lokalbefolkningen kallar det swizzle stick tree) och drar några varv i glaset, man swizzlar. Om själva metoden har Stephen Remsberg, en mycket seriös romsamlare sagt så här:

“You insert the swizzle stick in the drink. And with both hands moving in coordination, simultaneously backwards and forwards, you simply rotate the shaft of the swizzle stick between your palms as quickly as you can.”

Nu växer det tyvärr dåligt med swizzle stick trees på Ven, så man tager vad man haver. Hitta en pinne som passar just dig.

Här fyller vi glasen med vit rom, myntasockerlag, limejuice, Angostura bitter och Peychaud’s bitter. Och massor av krossad is. I en “äkta” Queen’s Park Swizzle så använder man färsk mynta som muddlas tillsammans med is, men när hetsen efter aftonens första cocktail är som störst är det ack så behagligt att ha myntasockerlag i kylen. Man vinner säkert två-tre minuter.

Queen’s Park Swizzle är faktiskt något av det smarrigaste som dansat Calypso med mitt gomsegel. Jösses! Syrlig lime, mynta och socker, bitterhet från Angostura och sötma och bitterhet från Peychaud tillsammans med den runda, varma romen.

Som sagt, i med grejorna i glasen, swizzla med en pinne och njut av kärlek, dryck och ett kluckande hav (den funkar med Öresund, faktiskt). Sitt tills solen går ner. Det gör jag.

QPS

Queen’s Park Swizzle

Receptmakare: Martin Alm

En smak av Karibien, på en pinne!

  • 6 cl vit rom
  • 3 cl limejuice
  • 2 cl myntasockerlag (se recept på sockerlag här, bara addera en näve mynta under uppkoket så har du det)
  • Några rejäla stänk Angostura bitter
  • Några rejäla stänk Peychaud’s bitter
  1. Fyll glaset med krossad is
  2. Häll i rom, limejuice och mynta sockerlag
  3. Rör med din swizzle stick
  4. Stänk på Angostura och Peychaud på det krossade isberget som sticker upp
  5. Ta ett par milda swizzles med din stick
  6. Garnera med mynta