Rabarberföljetång: Smarta smulor

När man bakar vanlig rabarbersmulpaj finns risken att rabarberbitarna i botten på formen är överkokta innan smulorna på toppen är färdiggräddade. Jag gillar kontroll och bakar därför smulorna för sig och sjuder rabarbern till perfektion i en kastrull på spisen. Sedan lägger jag den varma rabarbern i botten av en lagom stor form och strör smulor över.

När man bakar pajsmulor kan man lika gärna göra en hel plåt och spara det som inte går åt i en burk med tättslutande lock. Nästa gång man längtar efter smulpaj sjuder man rabarbern (eller äpplena eller vad man nu har för bär eller frukt hemma), häller upp den i ett eller flera glas och strör över smulorna. Så har man gjort sig en supersnabb smulpaj, till en eller flera portioner.

Smarta smulor

En plåt, räcker till 8 portioner

Tid: 25 minuter

  • 3/4 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk nymalen kardemumma
  • 125 g smör
  1. Sätt ugnen på 175˚. Lägg de torra ingredienserna i matberedaren. Tillsätt kallt smör, skuret i mindre bitar och kör i några sekunder, tills det blir en smulig blandning.Häll ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Blandningen ser ut som mjöl, men man behöver inte forma den på något sätt.
  2. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
  3. Tag ut plåten och vänd på smulorna. Nu formas degen till lagom stora bitar, passande att toppa rabarbern med sedan. Grädda i ca 7 minuter till och låt smulorna svalna på plåten.

Lättkokt rabarber

4 portioner

Tid: 10 minuter

  • 300 g rabarber, ca 3 kraftiga stjälkar
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  1. Skala rabarbern om skalet är grovt, och skär stjälkarna i bitar.
  2. Smält smöret i en stekpanna med släpp-lätt-beläggning, lägg i rabarbern och låt den fräsa i några minuter Strö över sockret och värm tills det smälter. Häll på vattnet och låt koka i ca 3 minuter eller tills rabarbern är mjuk.
  3. Montera pajen: Häll den varma rabarbern i en form eller i fyra portionsglas/formar. Strö över hälften av smulorna och servera genast med vaniljsås eller glass.

Kommentarer

Ett svar till ”Rabarberföljetång: Smarta smulor”

  1. Smaaaart!!