Det vita möglet sänker sig över nejden, granarna kurar ihop sig och de grässtrån som vågat trotsa årstiden knäcks på natten under sin egen tyngd. Det är vintern som kommer. Kanske inte som en total överraskning, men för varje år blir vinterns ankomst allt svårare att acceptera. Blind förnekelse räcker bara så långt. En ihållande tröghet äger min kropp, bor någonstans bakom ögonen och gör mitt huvud blytungt och bortkopplat på morgonen. Helst av allt skulle jag vilja sleva i mig min tallrik tallbarr och falla i dvala tills morgonsolen börjar värma igen.
Det finns ett par få, blåskimrande minuter på dagen när själva luften tycks fluorescera. Då lägger jag undan arbetet en stund och tittar ut. Men jämvikten är bräcklig och när mörkret kramat livet ur det sista dagsljuset stänger jag till persiennerna i ren avsky och går till kaffeautomaten. Kaffe är ett absolut måste för att hålla produktiviteten på en någorlunda nivå, jag dricker det nästan tvångsmässigt och utan nöje; en kugge som likgiltigt smörjs med en droppe olja för att gnissla mindre. Framåt mars hämtar man mig kanske med tvång, viftar med påskrivna papper och kör ut mig på landet, låser in mig i en lada och matar mig enbart med grönsaksjuicer och hawaiiansk vulkanlera tills abstinensen slitit sönder mitt motstånd och jag renats från kaffesuget.
Sirapsmonstret som tagit min kropp och mina tankar i besittning kräver ständig påfyllning med sötsaker och andra ultrasnabba kolhydrater men jag är ståndaktig, åtminstone än så länge. Mina luncher är i mesta möjliga mån befriade från kolhydrater för att inte mata besten. Jag har några tragiska nödluncher att ta till när fantasin eller orken saknats helt kvällen före: fiskbullar med omelett eller gulaschsoppa på burk med en rejäl klick smetana i, och jag tar de menande flinen i lunchrummet med jämnmod. Gulaschsoppan smakar dessutom rätt gott.
Och där någonstans dväljs botemedlet mot denna årstidens mentala och kroppsliga somnolens: att värma hjärtat inifrån, med umamitäta, koncentrerade grytor och soppor och stuvningar, överladdade långkok utan smakbrytningar och finess. Rätt signaler skickas utåt i kroppen: du har inte förlorat förmågan att njuta, det finns fortfarande hopp, håll ut du så vänder nog solen snart.
I ugnen står nu morgondagens räddning. Tjocka skivor stekt högrev som sjuds sönder i en mixad grytbas av tomat, paprika, selleri och lök. En jätteladdning gulaschliknande gryta som ska hålla mig vid liv många luncher framöver.

Kommentarer
7 svar till ”Räddaren i nöden”
“Smöjs”? Fixar det när jag kommer hem.
Vet inte vad det är i dina texter som går mig rätt in i hjärtat. Men något är det… Fortsätt, fortsät…
/Britta som tar en extra kopp kaffe, lyfter det blytunga huvudet och ser fram emot fler stärketexter.
Har du tänkt på att det inte ens är 21 hela dygn till det VÄNDER!!! Håll ut! Snart är eländet över för den här gången!
F.ö. lärde jag mig av en klok vinbloggare att vintern går betydligt lättare att stå ut med om man följer den enkla regeln att alltid ha en öppen portvinsflaska i kylen/svalen så länge det ligger snö på marken!
Klokt sagt! (ja skrivet, då…)
Britta, tack!
Thomas, det låter som den så kallade GW-metoden…
Jäklar så god den där gulaschimitationen blev.
Njaae, GW vet jag inte just. Det kan möjligen ha varit Anders Öhman (ohmansmatochvin)-metoden, ty hr Ö har betydligt mer humor än… ja.
Snön kom här nere i Lundatrakten i söndags. Det enda portvin som fanns omedelbart tillgängligt var en flaska Burmester White Port. Men port som port. Fågel smakade den i alla fall. Och snödjupet synets bli något mindre per omgående! Jag kan därför förbehållslöst rekommendera portvinsmetoden!
Åh, portvinsmetoden, låter suveränt. Skall testa och se om det funkar! Men jag undrar om man inte kan utöka kriterierna lite, här på Gotland där vintrarna varken är så frostiga eller snöiga kanske det kan gälla även om det “bara” är mörkt och regnar på tvären?
Emma S: jag är säker på att “snövinter” skall tolkas extensivt. Är det mörkt ute kan man ju inte vara säker på om det är barmark eller ej. Skulle portvin saknas är jag övertygad om att t. ex. madeira kan ersätta porten. Man kan ju tillåtas dra paralleller med glögg – som ju också dricks vintertid.
Fast portvinsmetoden är oöverträffad. Skulle man råka ha en bit ost över där hemma går det bra att komplettera kvällsporten med en lagoma bit.